Η Ανθεκτικότητα Υποδομών ΟΤΑ για την διαχείριση κινδύνων σε περίοδο εξελισσόμενης κλιματικής κρίσης, η ίδρυση, λειτουργία και εκμετάλλευση αεροδρομίων επί υδάτινων επιφανειών και μία σειρά θεμάτων, με έμφαση σε προτάσεις της ΕΜΔΥΔΑΣ Κεντρικής Μακεδονίας σχετικά με τις παιδικές χαρές, τέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Επιτροπής Χωροταξίας και Υποδομών της ΚΕΔΕ. Ειδικότερα, η επιτροπή πραγματοποίησε χτες, στην Αθήνα, την πρώτη – μετά από πολύ καιρό λόγω πανδημίας – δια ζώσης συνεδρίαση, υπό την προεδρία του Δημάρχου Κατερίνης Κώστα Κουκοδήμου.
Στην Επιτροπή μετέχουν δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι από όλη την Ελλάδα, ενώ στην συγκεκριμένη συνεδρίαση πήραν μέρος ο Ευθύμιος Λέκκας, Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, Πρόεδρος Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος Ε.Κ.Π.Α. και Πρόεδρος Ο.Α.Σ.Π., ο κος Γκόβας Αναστάσιος, Πρόεδρος Ελληνικών Υδατοδρομίων, ο κος Ρωσσίδης Κώστας, Πρόεδρος της Ελληνικής Λέσχης Υδροπλάνων, Πιλότος και Εκπαιδευτής κ.α.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Κώστας Κουκοδήμος, ανοίγοντας τη συνεδρίαση καλωσόρισε τα μέλη, ευχήθηκε εποικοδομητική και ουσιαστική συνεργασία και προανήγγειλε ότι στο επόμενο διάστημα και εφόσον όλα πάνε καλά με την πανδημία, θα οργανωθούν από την Επιτροπή συνεδριάσεις και σε άλλες περιοχές της Ελλάδος, προκειμένου να αναδειχτούν θέματα που απασχολούν τη χωροταξία και τα δίκτυα υποδομών στους δήμους.
«Θέτουμε τα ζητήματα του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής σε απόλυτη προτεραιότητα. Η ανταπόκριση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και η οικοδόμηση ανθεκτικότητας στους Δήμους μας είναι περισσότερο από ποτέ επιτακτική. Η Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, οι πολιτικές, τα σχέδια, η εφαρμογή τους και κυρίως η βελτίωση και η ενίσχυση της ανθεκτικότητας των Δήμων μας απέναντι στην κλιματική κρίση, μέσω της υλοποίησης μέτρων και δράσεων προσαρμογής είναι αναγκαίο να βρεθούν στο επίκεντρο του σχεδιασμού μας. Προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε συντονισμένα», είπε ο Δήμαρχος Κατερίνης.
Βελτίωση της ανθεκτικότητας των υποδομών στους ΟΤΑ
Όπως επισήμανε μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας: «Σήμερα ήταν μια πολλή χρήσιμη συνάντηση, μεταξύ της επιτροπής υποδομών της ΚΕΔΕ και των λοιπών στελεχών, όπου παρουσίασα τα θέματα της τρωτότητας των υποδομών σε επίπεδο Ο.Τ.Α. που έχουν να κάνουν με την κλιματική κρίση και την κλιματική αλλαγή. Πραγματικά η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη δεδομένου ότι βλέπουμε τις υποδομές να είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε επίπεδο Ο.Τ.Α. από την κλιματική κρίση και ουσιαστικά ανιχνεύσαμε τρόπους με βάση τους οποίους θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε αυτό που λέγεται ανθεκτικότητα των υποδομών που είναι και το κύριο στοιχείο έτσι ώστε να συμπορευτούμε με αυτό που ονομάζεται κλιματική κρίση. Για να πάμε κόντρα στην κλιματική κρίση δεν θα έχουμε καμία επιτυχία και στις εξελισσόμενες διαδικασίες δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε, συνεπώς πρέπει να προσαρμοστούμε και η καλύτερη προσαρμογή είναι να βελτιώσουμε την ανθεκτικότητα των υποδομών και όλων των άλλων συστημάτων που συνθέτουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση».
Ο Δήμαρχος Κατερίνης για τις παιδικές χαρές
Παράλληλα, ο κος Κουκοδήμος εισηγήθηκε το θέμα: Παρατηρήσεις και προτάσεις της ΕΜΔΥΔΑΣ Κεντρικής Μακεδονίας σχετικά με τις παιδικές χαρές, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι: «Με την σχετική τροποποίηση του ορισμού της παιδικής χαράς, θα πρέπει να τοποθετηθεί πληροφοριακή πινακίδα, στην είσοδο, για υποχρεωτική συνοδεία και επίβλεψη του παιδιού από γονέα ή κηδεμόνα, ενώ το θέμα της πιστοποίησης των οργάνων της παιδικής χαράς προτείνουμε να συνδεθεί με την συντήρηση της παιδικής χαράς […]».
Για τις παιδικές χαρές οι οποίες δεν εντάσσονται σε κάποιο πάρκο ή άλλο δημόσιο χώρο, ο κος Κουκοδήμος ανέφερε ότι «κρίνεται απαραίτητη, η δημιουργία ελάχιστων προδιαγραφών για τις περιφράξεις καθώς και η ένταξη των προδιαγραφών αυτών στη διαδικασία πιστοποίησής τους, με σκοπό την αποφυγή βανδαλισμών[…]».
Επιπλέον, ο Δήμαρχος Κατερίνης και πρόεδρος της Επιτροπής πρότεινε να δημιουργηθεί ένας δημόσιος Φορέας, με διεπιστημονική στελέχωση, με εμπειρία και γνώσεις σχετικά με τους ελέγχους και τις πιστοποιήσεις των παιδικών χαρών και των αθλητικών εγκαταστάσεων, που να ελέγχει και να πιστοποιεί βάσει μιας ολοκληρωμένης και κωδικοποιημένης νομοθετικής ρύθμισης, ενώ η συντήρηση κάθε παιδικής χαράς θα πρέπει να συνδεθεί με την πιστοποίησή της, σε διάφορα στάδια […]
Τέλος, να θεσμοθετηθεί η υποχρεωτική φύλαξη των παιδικών χαρών τουλάχιστον κατά την ώρα λειτουργίας και να εξεταστεί η χρησιμοποίηση κάμερας, με αυστηρή κάλυψη (εκτός ωραρίου λειτουργίας) μόνο του χώρου της παιδικής χαράς και με την κατάλληλη προστασία προσωπικών δεδομένων για την ελαχιστοποίηση των βανδαλισμών […].