Ο πρωτογενής τομέας είναι κρίσιμος για την ανάπτυξη της χώρας, αφού συμβάλει καθοριστικά στην απασχόληση, στη στήριξη της μεταποίησης, των εξαγωγών, του τουρισμού και στην κοινωνική συνοχή στην ύπαιθρο.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη του Πρωτογενή τομέα είναι ένα Εθνικό Σχέδιο παραγωγικής ανάπτυξης που θα αντιμετωπίζει τα ζητήματα. Η παρούσα κυβέρνηση άφησε δυστυχώς απροστάτευτους τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους απέναντι στην πανδημία, τις ζημιές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τις ελληνοποιήσεις και την ακρίβεια. Η έλλειψη συγκροτημένης αγροτικής πολιτικής και τα αναποτελεσματικά αποσπασματικά μέτρα της κυβέρνησης οδήγησαν τον πρωτογενή τομέα σε αδιέξοδο και σε μεγάλη μείωση το εισόδημα των γεωργών και των κτηνοτρόφων .
Τα προβλήματα πλέον που συσσωρεύτηκαν είναι τα εξής:
- το υψηλό κόστος παραγωγής και ειδικά της ενέργειας, του πετρελαίου, των λιπασμάτων και των ζωοτροφών
- η έξαρση των ελληνοποιήσεων στα σημαντικά ελληνικά προϊόντα που νοθεύουν τον ανταγωνισμό
- η περιθωριοποίηση των αγροτών, των κτηνοτρόφων, των συνεταιρισμών, των ομάδων, των ΤΟΕΒ και της μεταποίησης από την δυνατότητα χρήσης ΑΠΕ
- η μη προσαρμογή των ασφαλιστικών κανονισμών του ΕΛΓΑ και η ανυπαρξία στοιχειώδους προετοιμασίας για τις αυξανόμενες ζημιές από την κλιματική αλλαγή,
- η αλλοπρόσαλλη τακτική στην εφαρμογή των ενισχύσεων λόγω της πανδημίας με αποτέλεσμα εκτός της μικρής προστασίας να υπάρχει και άνιση μεταχείριση μεταξύ περιοχών και παραγωγών
- η ανυπαρξία στοιχειώδους λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος και η έλλειψη ρευστότητας,
- η μη αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των πτηνοτρόφων
- η έλλειψη εργατικών χεριών στην ύπαιθρο
Όλα τα ανωτέρω μαζί με:
- την ανυπαρξία του αναγκαίου διαλόγου κρίσιμου για την εκπόνηση του αναγκαίου Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου της νέας ΚΑΠ 2021-27 και την είσπραξη και παραγωγική αξιοποίηση των κοινοτικών ενισχύσεων 19,3 δις ευρώ
δημιουργούν μεγάλη αβεβαιότητα και σοβαρότατη ανησυχία στους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους αλιείς και γενικά στις επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα για το μέλλον τους.
Τα άμεσα μέτρα πού προτείνει το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής για να παραμείνει παραγωγικός ο πρωτογενής τομέας και να αποφύγουμε την επισιτιστική κρίση.
- Η κυβέρνηση έχει γίνει σχολιαστής της καθημερινότητας και άφησε τον πρωτογενή τομέα απροστάτευτο και βάζει την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας στην τύχη της. Πρέπει τώρα η κυβέρνηση να σταματήσει να κοροϊδεύει αγρότες και κτηνοτρόφους.
- Από το καλοκαίρι του 2021 που ξέσπασε η ενεργειακή κρίση, το κύμα ακρίβειας και τώρα η επισιτιστική κρίση κανένα μέτρο από αυτά που εξαγγέλθηκαν τρείς φορές δεν έχει φθάσει στους γεωργούς, κτηνοτρόφους, πτηνοτρόφους, μελισσοκόμους και αλιείς. Αποτέλεσμα την στιγμή που ξεσπά η επισιτιστική κρίση η χώρα να μειώνει την παραγωγή της σε τρόφιμα.
- Η αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει τώρα αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση της μεγάλης αύξησης του κόστους παραγωγής λόγω της δραματικής αύξησης των τιμών των καυσίμων, της ηλεκτρικής ενέργειας, των λιπασμάτων και των ζωοτροφών, έχει οδηγήσει τον πρωτογενή τομέα και τους αγρότες σε αδιέξοδο. Οι παραγωγοί για να μειώσουν την ζημία μειώνουν τις καλλιεργούμενες εκτάσεις και τον αριθμό των ζώων. Η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχισθεί με συσκέψεις επικοινωνιακού χαρακτήρα.
Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής προτείνει την άμεση εφαρμογή των ακόλουθων μέτρων ΤΩΡΑ για
- να κρατήσουμε παραγωγικό τον πρωτογενή τομέα
- και να αποφύγουμε την μείωση της παραγωγής τροφίμων και την επισιτιστική κρίση.
- Μείωση του κόστους παραγωγής :
- Κόστος ενέργειας:
- Καύσιμα : Κατάργηση και επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης και του φυσικού αερίου για όλους τους παραγωγούς με βάση το ΟΣΔΕ ύψους τουλάχιστον 167 εκ ευρώ μέχρι το τέλος Ιουνίου 2022. (Τα 50 εκ που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση με καταβολή το 2023 δεν αντιμετωπίζουν το ζήτημα)
- Ηλεκτρικό ρεύμα: Κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης για την Μαΐου- Δεκεμβρίου 2021, επιβολή οροφής στην ρήτρα αναπροσαρμογής και κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής για όλο το 2022, ύψους τουλάχιστον 140 εκ ευρώ. Καταβολή του 50% μέχρι τέλος Ιουνίου 2022 και το υπόλοιπο 50% τον Σεπτέμβριο του 2022. (Τα 60 εκατ. ευρώ που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση με καταβολή το 2023 δεν αντιμετωπίζουν το ζήτημα)
- Κόστος εφοδίων .
- Λιπάσματα: Επιδότηση του κόστους των λιπασμάτων κατά το τμήμα που οφείλεται στην αύξηση του κόστους ενέργειας και των πρώτων υλών, ύψους 70 εκ ευρώ με καταβολή μέχρι τέλος Μαΐου 2022.(Η μείωση του ΦΠΑ από 13% σε 6% που έχει ανακοινωθεί δεν καλύπτει ούτε ελάχιστα την τεράστια αύξηση.)
- Ζωοτροφές: Επιδότηση του κόστους των ζωοτροφών για το 2021 και για το 2022 που οφείλεται στην υπερβολική αύξηση τη τιμής των πρώτων υλών, ύψους 80 εκ ευρώ με βάση τον αριθμό των ζωών καταβολή μέχρι 15 Απριλίου. (Η μείωση του ΦΠΑ από 13 σε 6% που έχει εξαγγελθεί και η ενίσχυση με 2% επί τον πωλήσεων του 2021 δεν καλύπτει τους κτηνοτρόφους)
- Χρηματοδοτική ρευστότητα
- Χορήγηση καλλιεργητικών δανείων και ρύθμιση των οφειλών των αγροτών λόγω της πανδημίας και των εκτεταμένων ζημιών από καιρικά φαινόμενα.
- Καταβολή ενισχύσεων που καθυστερούν από ΟΠΕΚΕΠΕ
- Καταβολή αποζημιώσεων που καθυστερούν από τον ΕΛΓΑ
για να μπορέσουν να προμηθευθούν τώρα εφόδια οι αγρότες για να καλλιεργήσουν
- Τροποποίηση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου 2021-27
- Στήριξη με συνδεμένες ενισχύσεις την παράγωγή σιτηρών και ζωοτροφών
- Κατεύθυνση των ενισχύσεων σε παραγωγικές καλλιέργειες και επενδύσεις
- Χρηματοδότηση των έργων ΑΠΕ σε γεωργούς και οργανώσεις από το ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για μόνιμη λύση
- Ενίσχυση του δικτύου για την άμεση διασύνδεση των υφιστάμενων έργων ΑΠΕ των αγροτών και των οργανώσεων τους
- Χρηματοδότηση εγκατάστασης ΑΠΕ στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις.
- Χρηματοδότηση της σύστασης των ενεργειακών κοινοτήτων των αγροτών και των επενδύσεων σε ΑΠΕ (ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ, Συνεταιρισμοί, Ομάδες παραγωγών) και ενεργοποίηση του net metering
- Χρηματοδότηση εγκατάστασης ΑΠΕ στις μονάδες επεξεργασίας και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων