Σάββας Χιονίδης: «Η κωδικοποίηση της νομοθεσίας δημιουργεί την απαιτούμενη ασφάλεια δικαίου» – Κεντρικός εισηγητής για τον Μεταναστευτικό Κώδικα ο Βουλευτής της ΝΔ Πιερίας

Πολιτική

Ψηφίστηκε σήμερα στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου για τον Κώδικα Νομοθεσίας για την υποδοχή, τη διεθνή προστασία πολιτών τρίτων χωρών και ανιθαγενών και την προσωρινή προστασία σε περίπτωση μαζικής εισροής εκτοπισθέντων αλλοδαπών με κεντρικό εισηγητή τον Βουλευτή της ΝΔ Πιερίας κ. Σάββα Χιονίδη.

Όπως εξήγησε ο κ. Χιονίδης η κωδικοποίηση του Νόμου κατέστη αναγκαία, καθώς το υφιστάμενονομοθετικό πλαίσιο θεωρείται µεν πλήρες και ανταποκρίνεται στις ανάγκες πολιτών τρίτων χωρών που αιτούνται διεθνή ή προσωρινή προστασία, ωστόσο οι σχετικές διατάξεις βρίσκονται διάσπαρτες σε διαφορετικά νομοθετικά κείμενα και απαιτείται η συγκέντρωση της νομοθεσίας σε ένα ενιαίο και επικαιροποιημένο κείμενο.

Επιπλέον, επικαιροποιούνται όροι και ονομασίες Υπουργείων, προκειμένου να ανταποκρίνονται στα σημερινά δεδομένα.

Τι περιλαμβάνει ο νέος Κώδικας

Με το νέο Κώδικα επιτυγχάνονται η συγκέντρωση και συστηµατοποίηση των συναφών διατάξεων της νομοθεσίας για την υποδοχή, απονομή διεθνούς προστασίας και παροχή προσωρινής προστασίας, γεγονός που συμβάλλει στην ευχερέστερη κατανόηση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου από κάθε ενδιαφερόμενο, στην κατοχύρωση και ενίσχυση δικαιωμάτων, αλλά και στη διευκόλυνση των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, καθώς και στοχευμένες παρεμβάσεις που επικαιροποιούν το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο σε κρίσιμης σημασίας ζητήματα.

Ο εισηγητής κ. Χιονίδης

Ανοίγοντας την συζήτηση στη Βουλή ο Βουλευτής της ΝΔ Πιερίας τόνισε πως η κωδικοποίηση της νομοθεσίας δημιουργεί την απαιτούμενη ασφάλεια δικαίου, αλλά και την ταχύτητα στην έρευνα για τον εφαρμοστή και ερευνητή του δικαίου.

Επιπλέον, ο κ. Χιονίδης υπογράμμισε πως αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για μελλοντική ενδεχόμενη τροποποίηση του Κώδικα, ενόψει μάλιστα και της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης για το Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ζητώντας από το σώμα να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο.