Την εκτίμηση ότι από τον Σεπτέμβριο θα χρειαστεί τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κοροναϊού είτε στον γενικό πληθυσμό ή στον ευάλωτο πληθυσμό εξέφρασε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
Σημεία συνέντευξης του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στον Τ/Σ ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Σήμερα».
• Πανδημία
Δεν σφυρίζουμε λήξη. Αυτό που υπάρχει είναι και γίνεται σε όλη την Ευρώπη, ότι έχουμε μία ύφεση της πανδημίας. Να τονίσουμε, ότι υπήρξε μια πολύ μεγάλη κριτική όταν μιλήσαμε για άρση μέτρων εδώ και ένα μήνα από το Πάσχα και βλέπετε ότι όλα τα νούμερα δείχνουν ότι η απόφαση αυτή ήτανε σύμφωνη ακριβώς με τις επιστημονικές εξελίξεις. Στους σκληρούς δείκτες βρισκόμαστε σε πολύ χαμηλή πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ. Αντίστοιχα τα κρούσματα δεν έχουν αυξηθεί. Αντιθέτως έχουν και αυτά μία μειούμενη πορεία. Αυτό τι μας δείχνει; Μας δείχνει ότι το καλοκαίρι φαίνεται ότι δεν θα μας πιέσει η πανδημία, αλλά ωστόσο, και για αυτό βλέπετε προσπαθώ να είμαι πολύ προσεκτικός, όλοι μας λένε, όλοι και οι επιστήμονες εδώ πέρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και το ECDC, ότι πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, γιατί ακόμα και με αυτές τις συνθήκες, δηλαδή ακόμα και με τη μετάλλαξη Όμικρον, έτσι να μείνει η διαδικασία, ότι το φθινόπωρο οπωσδήποτε θα έχουμε μία πίεση.
Δεν θα έχουμε την πίεση την οποία ζούσαμε τα δύο τελευταία χρόνια.
• Επικουρικό – προσλήψεις
Επικουρικό προσωπικό μπαίνει συνέχεια. Το μόνιμο προσωπικό έχει διαδικασίες ΑΣΕΠ. Το χρόνο που δεν θα έχουν κριθεί οι μόνιμες προσλήψεις, θα βρίσκεται επικουρικό προσωπικό. Προσπαθούμε να είμαστε και σε μία συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα σε τέτοια περιστατικά, όπου υπάρχουν μεγάλες λίστες, να μπορούν να μεταφέρονται χωρίς να πληρώνει ο πολίτης.
Με το νομό της πρωτοβάθμιας, πλέον συζητάμε ότι όπου έχουμε κενά στο σύστημα που δεν καλύπτονται από άγονες προκηρύξεις και από πρόσκληση ιδιωτών, θα υπάρχει και υποχρεωτικότητα σε ιδιώτες, οι οποίοι συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ. Το πρόβλημα θα λυθεί όταν καλυφθούν οι θέσεις με τις προκηρύξεις.
Κενά υπάρχουν στις μόνιμες θέσεις, ωστόσο καλύπτονται από επικουρικό, πηγαίνει κόσμος. Δηλαδή αυτή τη στιγμή που μιλάμε υπάρχει 16 χιλιάδες κόσμος επικουρικό προσωπικό. Το ότι δεν είναι μόνιμοι, που μπορεί να είναι μια κριτική αυτό, δε σημαίνει ότι δε βρίσκονται να υπηρετούν.
• Πλοία- μάσκες
Η Επιτροπή θα συζητήσει το πρωτόκολλο των πλοίων. Εδώ πέρα υπάρχει η εξής ιδιαιτερότητα, όπως ξέρετε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε το θέμα των αεροπλάνων, όπου πλέον στα αεροπλάνα επειδή υπάρχουν και τα συγκεκριμένα φίλτρα δεν είναι υποχρεωτική η μάσκα.
Κι εδώ αν θέλετε δημιουργείται μία αντινομία, να κατεβαίνει κάποιος με το αεροπλάνο να μπαίνει στο πλοίο, που το πλοίο έχει και εξωτερικούς χώρους και να χρειάζεται να βάλει μάσκα. Οπότε αυτό το πρωτόκολλο των πλοίων θα το εξετάσει η Επιτροπή αυτή την εβδομάδα.
Όπου έχουμε αριθμημένες θέσεις οπότε μπορούμε να ελέγξουμε την ποσότητα του κόσμου που θα μπει, υπάρχει δυνατότητα να μείνουμε στη σύσταση. Αντιθέτως, στα αστικού τύπου μέσα μαζικής μεταφοράς που δεν υπάρχουν τέτοιες θέσεις και μπορεί να υπάρχει παραπάνω κόσμος, είναι υποχρεωτική η μάσκα.
• Εμβόλιο
Αυτό το οποίο θα θέλαμε και όλοι οι συνάδελφοί μου Υπουργοί στην Ευρώπη είναι και στον κορωνοϊό να υπάρξει ένα εποχικό εμβόλιο όπως υπάρχει στη γρίπη που να γίνεται και να μη χρειάζεται να καλούμε επαναληπτικό τον πληθυσμό να εμβολιαστεί. Εγώ θεωρώ δεδομένο ότι μπαίνοντας στους φθινοπωρινούς μήνες θα υπάρξει θέμα εμβολιασμού του πληθυσμού, σίγουρα του ευάλωτου πληθυσμού.
Πάντως κάτι που έχει αξία είναι ότι ήδη οι παραλαβές που είχαμε για το καλοκαίρι, όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις έχουμε μεταφέρει για Σεπτέμβριο, διότι και οι εταιρείες θεωρούν ότι τότε ακόμα και αν έχουμε εμβόλιο ενισχυτικό, θα έχουμε ένα εμβόλιο που θα είναι πολύ πιο αποτελεσματικό στην Όμικρον.
Τώρα, το ποιοι θα είναι αυτοί που θα εμβολιαστούν ή αν θα είναι ο γενικός πληθυσμός, είναι κάτι που θα αποφασιστεί από τα επιστημονικά όργανα.
• Μισθολογικό
Αυτή τη στιγμή και σε επίπεδο συζήτησης και με τον Πρωθυπουργό που γίνεται κοιτάμε συνολικά το θέμα των υγειονομικών. Διότι υπάρχει μία πραγματικότητα ασχέτως πανδημίας οι μισθολογικές συνθήκες στην Ελλάδα υπολείπονται συγκριτικά με άλλες χώρες. Είναι λοιπόν μια κουβέντα που θα ξεκινήσει να γίνεται.