Βρισκόμαστε μια ανάσα πριν από τις πανελλήνιες εξετάσεις στις οποίες εσείς φέτος πρόκειται να δοκιμαστείτε. Μέρος της προσπάθειας αυτής είναι και η αναζήτηση τρόπων και υποδείξεων με στόχο να γράψετε σωστά, με σύστημα, ώστε να επιτύχετε το καλύτερο αποτέλεσμα.
Αγαπητοί υποψήφιοι – υποψήφιες, προσπαθώντας να σας βοηθήσουμε και να σας στηρίξουμε, σας προτείνουμε ορισμένες χρήσιμες συμβουλές.
- Να αποφύγετε να διαβάσετε όλα τα θέματα από την αρχή.
Κάποιοι υποψήφιοι μόλις πάρουν τα θέματα, κοιτάζουν κατευθείαν το τελευταίο θέμα για να διαπιστώσουν πόσο δύσκολο είναι. Αν όντως είναι δύσκολο, τότε απογοητεύονται, γεμίζουν με άγχος και καθώς συνειδητοποιούν ότι δεν πρόκειται να γράψουν όσο καλά θα ήθελαν χάνουν την αυτοσυγκέντρωσή τους, κάτι που τους οδηγεί στο να κάνουν περισσότερα λάθη, ακόμη και σε ζητήματα που γνωρίζουν.
Ο κανόνας είναι πιο απλός:
Κοιτάμε το πρώτο θέμα και μόνο. Αν είμαστε σίγουροι ότι το ξέρουμε, το γράφουμε και πηγαίνουμε στο επόμενο.
- Να διαβάζετε με πολύ προσοχή τα θέματα
Να διαβάζετε με πολύ προσοχή το κάθε θέμα, ώστε να κατανοήσετε τι σας δίνεται και τι σας ζητείται.
Αν νομίζετε ότι ένα θέμα είναι δύσκολο μην απογοητεύεστε και αφήστε το για το τέλος. Μην του επιτρέψετε να σας φορτώσει με άγχος και να σας καταστρέψει την ψυχολογία.
- Κρατείστε την αυτοσυγκέντρωσή σας
Μην χάνετε τη ψυχραιμία και την αυτοσυγκέντρωσή σας, κάτι που οδηγεί στο να κάνετε λάθη.
- Ξεκινήστε με τη θεωρία
Να ξεκινήσετε τις απαντήσεις των θεμάτων με αυτά που αφορούν στη θεωρία, προσπαθώντας να τα ολοκληρώσετε όσο γίνεται καλύτερα στο λιγότερο δυνατό χρόνο. Για να κερδίσετε χρόνο, τη θεωρία να τη γράψετε κατευθείαν στο καθαρό.
- Απαντήστε πρώτα στα γνωστά
Σκοπός είναι να απαντάτε πάντα στα θέματα που γνωρίζεται, χωρίς να σας απασχολούν τα θέματα που ακολουθούν ή όσα δεν γνωρίζετε να απαντήσετε.
Όταν απαντήσετε στα ερωτήματα που γνωρίζετε καλά, θα συνειδητοποιήσετε ότι ήδη έχετε συγκεντρώσει μία σεβαστή βαθμολογία, κάτι που βοηθάει στην καλύτερη ψυχολογία στη συνέχεια.
- Διαβάστε ξανά την εκφώνηση
Αφού απαντήσετε σε κάποιο ερώτημα, διαβάστε άλλη μία φορά την εκφώνηση. Με αυτό τον τρόπο θα διαπιστώσετε ότι έχετε απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα και δεν ξεχάσατε τα «διπλά» του τύπου «να διατυπώσετε… και να αποδείξετε» και ότι έχετε ολοκληρώσει όλα τα ζητούμενα.
- Προσοχή στις ασκήσεις
Για την αντιμετώπιση των ασκήσεων απαιτείται ηρεμία, προσοχή και … πονηριά!
Τα σχήματα αν και όπου χρειάζονται, να είναι καθαρά και μεγάλα.
- Ότι σας ζητείται απαιτεί την προσοχή σας
Διαβάζετε με την ίδια σοβαρότητα όλες τις ερωτήσεις και να σκέφτεστε καλά τις απαντήσεις.
Ερωτήσεις γνωστές και εύκολες, χρειάζονται ίσως περισσότερη προσοχή, γιατί στις ερωτήσεις αυτές γίνονται πολύ συχνά αδικαιολόγητα λάθη.
- Να διαβάζετε με μεγάλη συγκέντρωση
Διαβάζοντας προσεκτικά και αργά κάθε θέμα θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε πλήρως τι ζητείται.
Κρατήστε σημειώσεις στο πρόχειρο και ελέγξτε πάλι τα ζητούμενα του θέματος. Έτσι θα διαπιστώσετε αν αποτελούν πραγματικά μέρος της σωστής απάντησης.
- Δεν υπάρχει θέμα που δεν γνωρίζετε την απάντηση
Να απαντήσετε αν είναι δυνατόν σε όλα τα ερωτήματα, ακόμη κι αν πιστεύετε ότι κάποιες από τις απαντήσεις είναι λάθος. Δεν έχετε να χάσετε απολύτως τίποτα!
Αν όμως είναι μέρος της απάντησης θα πάρετε τις μονάδες που αναλογούν. Είναι γνωστό ότι σε αυτές τις εξετάσεις δεν υπάρχει αρνητική βαθμολογία και κάθε παραπάνω μόριο είναι πολύτιμο στην επίτευξη του στόχου σας.
- Το «δύσκολο» θέμα απαντήστε το τελευταίο
Αν δεν είσαστε σίγουροι για κάποιο θέμα και σας δυσκολεύει, κρατήστε κάποιες σημειώσεις που θα σας βοηθήσουν αργότερα να το εξετάσετε. Το αφήνετε και πηγαίνετε στο επόμενο.
Με αυτή την τακτική όταν θα φθάσετε στην αντιμετώπιση του, θα έχετε εξασκηθεί αρκετά με τα προηγούμενα ερωτήματα, ώστε να ανακαλέσετε γνώσεις και τεχνικές που θα σας βοηθήσουν στην αντιμετώπισή του.
- Χρησιμοποιείστε λειτουργικά και σωστά το πρόχειρο
Διαβάζοντας ένα θέμα σας έρχονται διάφορες σκέψεις. Είναι αρκετά χρήσιμο να τις καταγράψετε ώστε να ελέγξετε τη χρησιμότητά τους και τον τρόπο που θα τις αξιοποιήσετε.
- Μεταφέρετε τις απαντήσεις στο «καθαρό» και Προσέξτε μην ξεχάσετε κάτι χρήσιμο στο πρόχειρο.
Να μην ξεχάσετε να μεταφέρετε εγκαίρως τις απαντήσεις στο καθαρό προσέχοντας να μην ξεχάσετε κάτι χρήσιμο στο πρόχειρο που μπορεί να σας προσφέρει κάποιες μονάδες ως μέρος κάποιας σωστής απάντησης.
Αν τελειώνει ο χρόνος και δεν προλαβαίνετε να αντιγράψετε κάτι, δείξτε στον επιτηρητή ότι συνεχίζεται το καθαρό και στη σελίδα του πρόχειρου όπου είναι γραμμένη η απάντησή σας και υποδείξτε του τη θέση που θέλετε να υπογράψει.
Ο διορθωτής διαβάζει το γραπτό και λαμβάνει υπόψη του μόνο ό,τι υπάρχει μέχρι την υπογραφή των επιτηρητών.
- Η εικόνα του γραπτού σας παίζει σπουδαίο ρόλο
Να προσέξετε την εμφάνιση του γραπτού σας. Να είστε όσο γίνεται πιο σαφείς και λιτοί στη διατύπωσή σας. Ο βαθμολογητής εξετάζει τι γράψατε και όχι τι θα θέλατε να γράψετε.
- Ρυθμίστε το χρόνο σας
Θα ήταν καλό να ρυθμίσετε το χρόνο σας, ώστε να σας μείνουν 15 με 20 λεπτά για το τελικό έλεγχο του καθαρού σας γραπτού. Μην εγκαταλείπετε την προσπάθεια, προσπαθήστε μέχρι το τελευταίο λεπτό.
- Μείνετε ήρεμοι!!
Προσέξτε! Το άγχος και ο πανικός είναι οι χειρότεροι σύμβουλοι. Διώξτε λοιπόν το άγχος και μείνετε όσο πιο ήρεμοι γίνεται έχοντας πίστη στον εαυτό σας.
Σκεφτείτε πως όλοι οι υποψήφιοι αντιμετωπίζουν παρόμοιες δυσκολίες.
Αν νιώσετε σημάδια πανικού, επαναλάβετε μια λέξη ή φράση που σας ηρεμεί. Π.χ. «ήρεμα», «χαλαρά».
- Δώστε τον καλύτερο εαυτό σας
Προσπαθήστε για το καλύτερο με προσοχή και ψυχραιμία.
Και να θυμάστε πάντα ότι: το μέλλον ανήκει σε αυτούς που πιστεύουν στα όνειρα τους…
Καλή επιτυχία όχι μόνο στις εξετάσεις, αλλά κυρίως στη ζωή σας!!!
Κώστας Γκούλης
Μαθηματικός – Συγγραφέας