Αιολικοί «Αποδιοπομπαίοι Τράγοι» – Εγκλήματα και Εξιχνίαση – Μέρος 1ο

Περιβάλλον

Όσο αυξάνονται οι αιτήσεις, για αδειοδότηση έργων Α.Π.Ε. στη χώρα μας, πυκνώνουν  και τα δημοτικά συμβούλια, οι επιτροπές διαβούλευσης και οι επιτροπές ποιότητας ζωής, που καλούνται να γνωμοδοτήσουν για αυτά τα θέματα. Κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων αυτών, πολλές εκ των οποίων είναι ανοικτές στο κοινό, ακούγονται, συχνότερα από το αναμενόμενο, απόψεις πολιτών που θα έκαναν και τους πιο μετριοπαθείς επιστήμονες να πέσουν από την καρέκλα τους. Οι κατηγορίες αυτές εκφράζονται με τέτοιο σθένος και αυτοπεποίθηση, λες και είναι αναφαίρετες και εμπεριστατωμένες αλήθειες, που είναι άξιο απορίας ποιος νους έχει συνδράμει στην παρθενογένεσή τους.

Όταν, για παράδειγμα, υπάρχουν αρκετοί που πιστεύουν ότι  ο λιγνίτης μπορεί να αποτελέσει καθαρή πηγή ενέργειας ή ότι ο υδροφόρος ορίζοντας στερεύει από τις τρίμετρες βάσεις των ανεμογεννητριών και όχι από την κλιματική αλλαγή, τότε κάτι πολύ στραβό και επικίνδυνο συμβαίνει. Υπάρχει άμεση ανάγκη επιμόρφωσης της πολιτείας, με βασικές έννοιες σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ανάγκη επιβίωσης του πλανήτη για τις επόμενες γενιές και το τι συνιστά φυσικό περιβάλλον.

Το ερώτημα που γεννάται είναι, ποια πηγή πληροφόρησης μπορεί να θεωρηθεί αρκετά αντικειμενική για την πλειοψηφία του κοινού, από την οποία μπορεί να λάβει τις απαραίτητες πληροφορίες, για την προσωπική του ενημέρωση και επιμόρφωση;

Αντλώντας, πληροφορίες, από τη βρετανική σελίδα του BBC, θα μεταφέρουμε κάποια από τα θέματα που σχετίζονται και με τα ελληνικά έργα Α.Π.Ε. και που κάθε πολίτης, ο οποίος σέβεται τον εαυτό του και εκφράζει γνώμη, πρέπει να κατέχει γνώση. Διότι, είναι διαφορετικό κάποιος να εκφράζει ελεύθερα την άποψη του ότι, «γνωρίζει τις επιπτώσεις της καύσης των ορυκτών καυσίμων στον πλανήτη, στο οικοσύστημα, στον άνθρωπο, στην κοινωνία και στην τσέπη του αλλά επιλέγει να μην θεωρεί τα αιολικά πάρκα ως την καλύτερη λύση για την κλιματική αλλαγή και την ενεργειακή φτώχεια» και διαφορετικό να επικαλείται κάποιος ότι, «τα αιολικά καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον, τις δουλειές μας και τον τόπο μας ενώ ο λιγνίτης προστατεύει το περιβάλλον, έχει μικρό κόστος στη τσέπη και στην υγεία μας και στο κάτω κάτω…. δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή, βρε αδερφέ».

Οι συχνές διακοπές ρεύματος οφείλονται στα αιολικά και στις άλλες μορφές καθαρής ενέργειας https://www.bbc.com/news/uk-scotland-scotland-business-60213578

Οι διακοπές ρεύματος δεν είναι πρόσφατο φαινόμενο, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, συμβαίνουν όλο και πιο συχνά, ακόμη και στις αναπτυγμένες χώρες. Η παραγωγή καθαρής ενέργειας από Α.Π.Ε. ενισχύει το φαινόμενο αλλά δεν το προκαλεί. Ο λόγος έγκειται στο ότι, το δίκτυο μεταφοράς ενέργειας χρήζει άμεσης αναβάθμισης για να μπορέσει να διαχειριστεί ικανοποιητικά την ασύγχρονη παραγωγή, καθώς και στην ανάγκη εγκατάστασης μονάδων αποθήκευσης των καινούργιων μορφών παραγωγής ενέργειας. Ένας δευτερεύον λόγος, των διακοπών ρεύματος, είναι τα έντονα καιρικά φαινόμενα, που προκαλούν καταστροφές στην υποδομή παραγωγής και μεταφοράς ενέργειας.

Ακραία καιρικά φαινόμενα αλλά και φυσικές καταστροφές είναι δράσεις της κλιματικής αλλαγής.

Εφόσον, αυτά γίνονται στην Αγγλία, είναι λογικό να αναρωτηθεί κάποιος σε τι κατάσταση βρίσκεται το ελληνικό σύστημα διανομής ενέργειας; Το να κατηγορούνται οι Α.Π.Ε. για τις αδυναμίες τρίτων στοιχείων είναι άτοπο και αναίτιο.

Ο λιγνίτης μπορεί να αποτελέσει μελλοντικά καθαρή πηγή ενέργειας

https://www.bbc.co.uk/bitesize/topics/zxy4cmn/articles/zbqcbqt

Επιστήμονες, από όλο τον κόσμο, προσπαθούν να ανακαλύψουν νέες μεθόδους χρήσης της ενέργειας, από ανανεώσιμες πηγές που δεν βλάπτουν το περιβάλλον ή επιτείνουν την κλιματική αλλαγή.

To BBC δημιούργησε μια σειρά ηλεκτρονικών μαθημάτων για ανηλίκους, για να κατανοήσουν βασικά ζητήματα της σύγχρονης κοινωνίας (Τέχνη, Επιστήμες, Υγεία, Αειφορία, Περιβάλλον κ.α.). Στη θεματική τους «Μαθαίνουμε για την Αειφορία» αναφέρονται τα εξής:

  • Η ενέργεια, από ανανεώσιμες πηγές, προέρχεται από πηγές που χρησιμοποιούνται ξανά και ξανά και δεν θα εκλείψουν ποτέ (για παράδειγμα ο αέρας, η ήλιος και τα θαλάσσια κύματα)
  • Η ενέργεια, από μη ανανεώσιμες πηγές,  προέρχεται από τις πηγές που κάποια στιγμή θα τελειώσουν (όπως τα ορυκτά καύσιμα και η πυρηνική ενέργεια)

Πολλές κυβερνήσεις στοχεύουν στη μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων, που αποτελούν λόγο της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Η γεωθερμία, ο αέρας και ο υδροηλεκτρισμός χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια. Ωστόσο, οι επιστήμονες συνεχώς ψάχνουν να ανακαλύψουν νέους και ενδιαφέροντες τρόπους εκμετάλλευσης, διαφορετικών πηγών ενέργειας, όπως:

  • Δημιουργία ρομποτικών φυτών που αναπαράγουν τη διαδικασία φωτοσύνθεσης για τη δημιουργία χημικών καυσίμων
  • Παραγωγή ενέργειας με τη δύναμη του ατμού, που προκαλείται από πύργους συμπυκνωμένων φωτοβολταικών πάνελ
  • Δημιουργία κυψελών ενέργειας, από ανθρώπινες βιολογικές εκκρίσεις, που με τη χρήση βακτηρίων χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ηλεκτρισμού

Κανένας επιστημονικός οργανισμός δεν ασχολείται με την εξέλιξη της τεχνολογίας αξιοποίησης του λιγνίτη, για λόγους, αυτονόητους ακόμη και για τα παιδιά. Πόσο μάλιστα όταν σχεδιάζεται η μετατροπή των τεράστιων, χωρικά, εργοστασίων σε μονάδες αποθήκευσης καθαρής ενέργειας. Μόνο στην Ελλάδα, εναποθέτουμε τις ελπίδες μας σε στόχους, που έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξη τους. Αυτό ξέρουμε, αυτό εμπιστευόμαστε και ας μας καταστρέφει.

Συνεχίζεται….