Θάνος Πλεύρης: “Θα δώσουμε 250 εκατομμύρια σε 157 κέντρα υγείας να αναβαθμιστούν”

Κοινωνία Πολιτική Υγεία

“Γίνανε προσπάθειες με την ονομασία «οικογενειακός γιατρός» και το 2014 και το 2017. Αυτές οι προσπάθειες δυστυχώς απέτυχαν και γιατί απέτυχαν εκ του αποτελέσματος μιλώντας; Διότι αυτή τη στιγμή είναι μόλις 800 γιατροί που συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα και γύρω στο 1.200.000 με 1.300.000 κόσμος που έχει εγγραφεί. Τι φιλοδοξούμε εμείς να κάνουμε με αυτό το μέτρο; Ανοίγοντας το μέτρο σε όλους τους γιατρούς, γενικούς και ειδικούς για χρόνιες παθήσεις, ερχόμαστε και λέμε στον πολίτη ότι με ελευθερία επιλογής μπορείς να εγγραφείς σε έναν γιατρό, ο οποίος θα σου παρακολουθεί το φάκελο, θα σου κάνει και συνταγογράφηση, θα σε ενημερώνει για τις εξετάσεις που πρέπει να κάνεις, θα τον επισκέπτεσαι τακτικά”, ανέφερε σε συνέντευξη του στον ΑΝΤ1 ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Όπως είπε, δεν υπάρχει καμία συμμετοχή του ασθενούς. Άρα ο ασθενής, ο πολίτης είναι δωρεάν γραμμένος σε έναν προσωπικό γιατρό.

Βασικά σημεία της συνέντευξης του Υπουργού Υγείας 

Η κατ΄ οίκον νοσηλεία που δεν αφορά μόνο τον προσωπικό γιατρό, μπορεί να αφορά και ειδικό γιατρό, θα συνδέεται με μια σειρά από δραστηριότητες και κυρίως με πληθυσμό που κατά βάση έχει τη δυσκολία μετακίνησης. Οπότε και σε αυτή την περίπτωση το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει επισκέψεις κατ΄ οίκον.

• Η λογική είναι ότι αυτή τη στιγμή δυστυχώς στην Ελλάδα έχουμε ένα νοσοκομειοκεντρικό σύστημα, δηλαδή ο πολίτης επειδή ακριβώς δεν έχει συμβουλές στο πρώιμο στάδιο καταλήγει στο νοσοκομείο. Εμείς θέλουμε ο κάθε συμπολίτης μας να έχει ένα τηλέφωνο ενός γιατρού, που να μπορεί να τον συμβουλεύεται, προσέξτε, χωρίς να τον αποκλείουμε να πάει σε άλλους γιατρούς.Δηλαδή το σύστημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή των επισκέψεων σε άλλους γιατρούς, δεν το σταματάμε, το επιτρέπουμε. Αλλά θέλουμε να έχει έναν πρώτο γιατρό, τον οποίον θα τον συμβουλευτεί και αυτός ο γιατρός θα τον κατευθύνει. Η υπηρεσία όλη θα είναι δωρεάν ακριβώς για να αισθανθεί ο πολίτης ότι η Πολιτεία τι ζητάει από τον πολίτη; Κάνε κάτι καλό για την υγεία σου και δωρεάν πήγαινε να γραφτείς σε ένα γιατρό.

• Εμείς προσπαθούμε να ανοίξουμε το σύστημα σε όλους τους γιατρούς. Οι γιατροί στα κέντρα υγείας και στα ΤΟΜΥ λόγου χάρη πέρα από τον μισθό τους, που αυτό είναι σημαντικό, θα έχουν επιπλέον οικονομικά οφέλη εάν εγγράφουν οι ίδιοι ασθενείς. Δηλαδή αυτός που είναι στο κέντρο υγείας εδώ στην Αλεξάνδρας στην Αθήνα θα μπορεί παράλληλα να εγγράφει κόσμο ως προσωπικός γιατρός και να του δίνουμε χρήματα.

• Κατ΄ αρχήν ο προσωπικός γιατρός είναι ο γενικός γιατρός, ο οικογενειακός γιατρός ο παθολόγος. Όμως επειδή υπάρχουν χρόνιοι πάσχοντες και συζητήσαμε δηλαδή ειδικότητες που παρακολουθούν ανθρώπους οι οποίοι είναι χρονίως πάσχοντες, επειδή ο χρονίως πάσχων στην πραγματικότητα ως προσωπικό γιατρό έχει τον ιατρό για την πάθηση από την οποία πάσχει, δίνουμε τη δυνατότητα και σε αυτές τις κατηγορίες να είναι προσωπικοί ιατροί. Άρα ο προσωπικός γιατρός θα κρατάει τον φάκελο του ασθενούς, θα τον ενημερώνει και παράλληλα δεν του κόβουμε τον ειδικό γιατρό. Δηλαδή εμείς του λέμε πήγαινε στον προσωπικό γιατρό αλλά αν από μόνος του θέλει να πάει σε έναν ορθοπεδικό, θα μπορεί να πηγαίνει.

• Δεν αλλάζουμε κάτι στο σύστημα των εξετάσεων που υπάρχει τώρα όπως το γνωρίζουμε με τον ΕΟΠΥΥ, που πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ και υπάρχει συμμετοχή. Συνεπώς οι εξετάσεις γίνονται κανονικά, θα μπορεί να τις γράφει ο προσωπικός γιατρός, θα μπορεί να τις γράφει και ειδικός γιατρός.

• Έχουμε ένα κέντρο υγείας. Με το Ταμείο Ανάκαμψης θα δώσουμε 250 εκατομμύρια σε 157 κέντρα υγείας να αναβαθμιστούν. Φτάνουμε όμως στο σημείο ότι μια υπηρεσία δεν την παρέχει το κέντρο υγείας. Αυτή τη στιγμή σήμερα τι γίνεται; Πάει στον ιδιώτη ο πολίτης και πληρώνει. Εάν το κέντρο υγείας κάνει σύμβαση με τον ιδιώτη και πηγαίνει ο πολίτης και δεν πληρώνει και το πληρώνει το κράτος σε ποια από τις δυο περιπτώσεις έχει ωφεληθεί ο πολίτης; Όταν δεν πληρώνει για την υπηρεσία υγείας που παίρνει. Αν την υπηρεσία την πάρει από το κέντρο υγείας ή την πάρει από το ιδιωτικό διαγνωστικό αλλά καλύψει αυτό το κόστος το δημόσιο έχει όφελος.

• Το πρώτο στάδιο για τον προσωπικό ιατρό είναι να το επικοινωνήσουμε να το καταλάβει ο κόσμος. Το δεύτερο στάδιο θα δώσουμε κίνητρα στους πολίτες. Τα κίνητρα αυτά θα συνδυάζονται είτε αφορά σε εκπτώσεις που μπορεί να έχουν ως προς τη συμμετοχή τους σε διάφορες ιατρικές πράξεις και φαρμακευτική αγωγή που υπάρχει σήμερα και αντίστοιχα σε προτεραιοποίηση σε ραντεβού τακτικά τα οποία γίνονται. Και το τρίτο σκέλος που είναι σημαντικό είναι ότι πρέπει να το αγκαλιάσουν οι γιατροί. Τι κάνουμε, λοιπόν, τώρα; Βάζουμε τους γιατρούς των κέντρων υγείας και των ΤΟΜΥ που είναι γιατροί του δημοσίου συστήματος υγείας με επιπλέον χρήματα. Βάζουμε τους ιδιώτες γιατρούς με συμβάσεις προφανώς, γιατί ο πολίτης θέλει να πάει στο γιατρό που ξέρει.

• Η συμμετοχή στους γιατρούς συνδυάζεται με τα χρήματα τα οποία θα δώσεις. Τι γίνεται σήμερα. Σήμερα ο οικογενειακός γιατρός παίρνει 2000 ευρώ είτε έχει 10 ασθενείς είτε έχει 2000 ασθενείς. Όπως καταλαβαίνετε αυτό είναι αποτρεπτικό στο να γράψεις παραπάνω ασθενείς. Εμείς αλλάζουμε το μοντέλο και λέμε όσο περισσότερους ασθενείς γράφεις τόσο περισσότερα χρήματα θα παίρνεις.

• Το νομοσχέδιο μπαίνει στην Ολομέλεια αύριο κι αν χρειαστεί θα πάει και Τετάρτη. Έχουμε έναν χρόνο γύρω στον ένα μήνα να βγουν οι υπουργικές αποφάσεις και θα έχουμε ένα μεταβατικό στάδιο εγγραφής του πληθυσμού μέχρι τα τέλη του χρόνου. Ο στόχος μας είναι από 1/1/ 23 να έχουμε πλήρη εφαρμογή του προγράμματος.