Μπ.Σκούφα: «Η οπαδική βία έχει πολλαπλά αίτια: κοινωνικά, ψυχολογικά, πολιτισμικά, εκπαιδευτικά. Απαιτούνται παρεμβάσεις που περιλαμβάνουν πρωτίστως την πρόληψη»

Αθλητικά Πολιτική

Ομιλία της βουλεύτριας Πιερίας στην Επίκαιρη Επερώτηση 44 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ (18/3/2022)

«Τεράστιο, δυναμικό και πολυπαραγοντικό κοινωνικό φαινόμενο», χαρακτήρισε την οπαδική βία, η βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, στην τοποθέτησή της, κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης 44 βουλευτών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, με θέμα την οπαδική βία και τις ενέργειες των αστυνομικών σχετικά με τη λειτουργία λέσχης φιλάθλων της οποίας φέρεται να ήταν μέλη οι συλληφθέντες για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού, καθώς και μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης των φαινομένων βίας.

Οπαδική βία: Εκ διαμέτρου αντίθετες ιδεολογικοπολιτικές αναφορές ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ – ΝΔ

Όπως είπε χαρακτηριστικά η κα Σκούφα, η οπαδική βία είναι ένα φαινόμενο στο οποίο φαίνονται οι εκ διαμέτρου αντίθετες ιδεολογικοπολιτικές αναφορές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με το κυβερνών κόμμα. Για τη Νέα Δημοκρατία η βία, η οπαδική βία και οι δράστες της, πρέπει να αντιμετωπίζονται κατά κυριότητα και κατ’ αποκλειστικότητα από έναν άτεγκτο νόμο και από μία μονομερή αυστηροποίηση των σχετικών ποινών. Για το ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, σύμφωνα και με ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης, για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, αλλά και κάθε μορφής βίας, απαιτείται ολιστικό πλαίσιο και πρόληψη. Όχι μόνο αυστηροποιημένες ποινές.

Ομάδες ακροδεξιάς, ρατσιστικής ιδεολογίας παρεισφρέουν στις λέσχες

Η βουλεύτρια Πιερίας, σημείωσε πως το κυριότερο πρόβλημα είναι ότι οι νέοι της χώρας μας οδηγούνται να παρασυρθούν από ορισμένες λέσχες φιλάθλων στις οποίες παρεισφρέουν ομάδες εξτρεμιστικής, ακροδεξιάς, ρατσιστικής, μισαλλόδοξης, ξενοφοβικής ιδεολογίας. «Αν δεν φωτίσουμε, αν δεν διερευνήσουμε το πώς παρεισφρέουν αυτές οι εξτρεμιστικές ομάδες σε κάποιες λέσχες φιλάθλων και γιατί οι νέοι μας γίνονται εύκολα υποχείρια τέτοιων ιδεολογιών, τότε θα συνεχίσει η οργανωμένη πολιτεία, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, να αποτυγχάνει στην αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας και της οπαδικής βίας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Έχετε ασχοληθεί ποτέ σοβαρά, επισταμένως και με τη συνδρομή ειδικών επιστημόνων, κοινωνιολόγων, κοινωνικών ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, πέραν των εγκληματολόγων, για να σας δώσουν το προφίλ των δραστών, για να σας δείξουν ότι αυτά τα παιδιά, κυρίως, προέρχονται από φτωχές, φτωχοποιημένες λαϊκές τάξεις στις οποίες, ενδεχομένως, να συναντώνται και άλλες μορφές βίας, μορφές όπως η ενδοοικογενειακή βία, να επιστρέφει το παιδί από το σχολείο -αν συνεχίζει να πηγαίνει στο σχολείο- και να βλέπει τον πατέρα του να χτυπά όντας υπό την επήρεια αλκοόλ τη μάνα, να βλέπει τον πατέρα του μπροστά στο κοινωνικό αδιέξοδο που δημιουργούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές σας και τον σπρώχνουν στην τεράστια μακροχρόνια ανεργία χωρίς ένα δίχτυ προστασίας, να βλέπει τη μάνα του να μην έχει να ταΐσει το μικρό παιδί, να μην έχει φαγητό, να μην έχει ρεύμα, να μην έχει θέρμανση το σπίτι;», τόνισε με έμφαση η βουλεύτρια Πιερίας, απευθυνόμενη στον υπουργό.

Δυόμισι χρόνια απραξίας – Ούτε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα ενημέρωσης των νέων

Στη δευτερολογία της η κα Σκούφα επεσήμανε ότι όπως αναφέρουν και οι διεθνείς ευρωπαϊκοί οργανισμοί όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης, για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας απαιτείται η υιοθέτηση ολιστικών μοντέλων που περιλαμβάνουν πρωτίστως την πρόληψη. «Δυόμισι χρόνια τώρα δεν έχετε κάνει τίποτε για το κομμάτι της πρόληψης της οπαδικής βίας. Δεν έχετε εφαρμόσει ούτε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα επιπλέον που να αφορά όλες τις τάξεις από το νηπιαγωγείο και την προσχολική αγωγή μέχρι και το πανεπιστήμιο, ένα πρόγραμμα συντονισμένο για ενημέρωση των μαθητών, για την ολυμπιακή παιδεία, για το «ευ αγωνίζεσθαι» και για το τι πραγματικά είναι ο αθλητισμός», ανέφερε.

Τι πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ

Στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ περιλαμβανόταν μεταξύ άλλων όπως τόνισε η κα Σκούφα η συγκρότηση διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής στην οποία θα συμμετέχουν όλα τα κόμματα, τα αρμόδια Υπουργεία, Αθλητισμού, Πολιτισμού, Παιδείας πρωτίστως, Δικαιοσύνης, Προστασίας του Πολίτη, μία κοινοβουλευτική επιτροπή με ειδικό προϋπολογισμό ακριβώς για την υλοποίηση όλων των απαιτούμενων και στοχευμένων δράσεων στον τομέα της εκπαίδευσης, της ενημέρωσης και της πρόληψης.

«Νεοφιλελεύθερη ιδεοληπτική εμμονή»

«Επιτέλους, ανοίξτε τα μάτια σας και δείτε ότι σωφρονισμός σημαίνει να κάνουμε τον δράστη να υιοθετήσει διαφορετικά μοντέλα συμπεριφοράς, διαφορετική νοοτροπία. Υλοποιήστε, δηλαδή, επιτέλους ποινές, όπως η κοινωνική εργασία, όπως η υποχρεωτική συμμετοχή σε εκπαιδευτικά σεμινάρια, όπως η εθελοντική εργασία και πολλά άλλα. Επιτέλους, ανοίξτε τα μάτια σας, αν και πολύ αμφιβάλλουμε κατά πόσο η νεοφιλελεύθερη ιδεοληπτική εμμονή σας θα σας αφήσει πραγματικά να αντιμετωπίσετε τα τεράστια κοινωνικά ζητήματα» τόνισε χαρακτηριστικά η βουλεύτρια Πιερίας .