«Π.Καζάς | Αλήθειες και πραγματικότητα του Ισολογισμού Δήμου Πύδνας – Κολινδρού

Πολιτική

Τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε μία ακόμη δημόσια και ανούσια αντιπαράθεση, ανάμεσα στον Δήμαρχο κ. Μανώλα και στον κ. Λαγδάρη σχετικά με τα πεπραγμένα τους, με αφορμή την ψήφιση του Ισολογισμού 2020 του Δήμου Πύδνας – Κολινδρού.

Για τη διαχειριστική ανικανότητα και την κατασπατάληση των οικονομικών πόρων της διοίκησης Λαγδάρη, τα έχουμε αναφέρει πολλές φορές και κατά τη διάρκεια της θητείας του, αλλά και κατά την προεκλογική περίοδο του 2019. Δεν χρειάζεται να ασχοληθούμε ξανά. Άλλωστε, όπως έχουμε πει και στο παρελθόν, οι δημότες μας τον έκριναν, τον καταψήφισαν και τον έβαλαν στο «χρονοντούλαπο» της ιστορίας του τόπου.

Η αλήθεια είναι ότι ο Ισολογισμός 2020 του Δήμου είναι πλεονασματικός κατά 400.000€. Η πραγματικότητα είναι ότι από τις 600.000€ που πήρε ο Δήμος το 2020, ως έκτακτη χρηματοδότηση λόγω COVID-19, οι 300.000€ είναι αδιάθετες ακόμη και σήμερα στα ταμεία του Δήμου.

Η αλήθεια είναι ότι όλα τα Συμβούλια Κοινοτήτων, ζητούσαν χρήματα και προσωπικό για βασικές ανάγκες τις καθημερινότητας των οικισμών τους, και η απάντηση που έπαιρναν από τον Δήμαρχο κ. Μανώλα ήταν: «Δεν έχουμε χρήματα. Δεν έχουμε προσωπικό.» Η πραγματικότητα είναι πως και χρήματα υπήρχαν και προσωπικό μπορούσε να προσληφθεί (απλά με Απόφαση Δημάρχου, χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε έγκριση από Δημοτικό Συμβούλιο). Επομένως, ήταν μία προσωπική πολιτική απόφαση του κ. Μανώλα, να αφήσει τους οικισμούς και όλους τους δημότες στο «έλεος του Θεού», προκειμένου να μείνουν τα χρήματα στο «συρτάρι», ώστε να βγάλει το «μανιφέστο» της «Χρηστής Διαχείρισης Μανώλα».

Η αλήθεια είναι ότι όλοι οι οικισμοί του Δήμου μας, είναι σε απαράδεκτη κατάσταση. Η πραγματικότητα είναι, όπως είπε και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Αιγινίου, στην πρόσφατη συνάντηση που είχε η παράταξή μας με τα μέλη του, πως «Δεν είμαστε καθόλου ικανοποιημένοι από την εικόνα που παρουσιάζει η Δ.Ε. Αιγινίου».

Η αλήθεια είναι ότι υπήρξε μείωση στην κατανάλωση καυσίμων. Η πραγματικότητα είναι, ότι το 2020 δεν λειτουργούσε τίποτα στο Δήμο. Βρεφονηπιακοί, παιδικοί, ΚΔΑΠ, ΚΑΠΗ, Γυμναστήρια, Μουσική Σχολή, Φιλαρμονικές και πολλές άλλες Δομές και υπηρεσίες ήταν κλειστές και παρέμειναν για αρκετούς μήνες το 2021.

Η αλήθεια είναι ότι στην έκτακτη συνεδρίαση των Δημάρχων, που παρευρέθηκε ο κ. Μανώλας, παρουσιάστηκε η πολύ δύσκολη κατάσταση που βρίσκονται οι Δήμοι, κυρίως λόγω και της ενεργειακής κρίσης. Η πραγματικότητα είναι πως την ίδια πολύ δύσκολη κατάσταση βιώνουν όλοι οι δημότες μας, είτε είναι μισθωτοί, είτε επαγγελματίες, είτε επιχειρηματίες, είτε αγρότες, είτε άνεργοι. Η πραγματικότητα επίσης είναι, όπως είπε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ «…κοινή λύση για δήμους και ΔΕΥΑ, είναι  η ενεργειακή αυτονόμησή τους, με τη δημιουργία ειδικού προγράμματος με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάπτυξης, για τη δημιουργία φωτοβολταϊκών ή αιολικών πάρκων στο πλαίσιο λειτουργίας των  ενεργειακών κοινοτήτων και μέσω του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού.» Η πραγματικότητα ακόμη είναι, πως στο προεκλογικό μας πρόγραμμα το 2019, είχαμε ως σημαντικό στόχο του Δήμου, την ίδρυση Ενεργειακής Κοινότητας με τους υπόλοιπους Δήμους της Πιερίας. Η πραγματικότητα είναι, πως ο Δήμος Κατερίνης, με το Δήμο Δίου – Ολύμπου έχουν συστήσει «Ενεργειακή Κοινότητα» εδώ και ένα χρόνο και εμείς ακόμη περιμένουμε από τον Δήμαρχο, κ. Μανώλα, να μας απαντήσει γιατί δεν συμμετέχουμε σε αυτή την προσπάθεια.

Η αλήθεια είναι πως ο κ. Μανώλας έχει πολλά παράσημα από την πορεία του ως Αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού. Η πραγματικότητα είναι πως δεν έχει κανένα «παράσημο», ως προς τη γνώση των αναγκών της τοπικής κοινωνίας, το σχεδιασμό ενός πλάνου ανάπτυξης του τόπου, το όραμα για το μέλλον του Δήμου μας, την ενσυναίσθηση για τα προβλήματα των δημοτών.

Η αλήθεια και η πραγματικότητα είναι ότι ο τόπος μας μαραζώνει, από την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και από τη φυγή των νέων ανθρώπων και ούτε ο κ. Μανώλας φαίνεται να νοιάζεται γι’ αυτό.

Παναγιώτης Καζάς

Επικεφαλής ελάσσονος αντιπολίτευσης