Πριν 5 χρόνια
Ο αγώνας κατά των ανεμογεννητριών στον Δήμο Κατερίνης ξεκίνησε από μια μικρή ομάδα πολιτών στην Ανω Μηλιά Πιερίας. Η ομάδα αυτή πάλεψε αλλά δεν κατάφερε να κερδίσει τον αγώνα ενάντια στον Δήμο Κατερίνης, ο οποίος επί διοίκησης Σάββα Χιονίδη, δυστυχώς, γνωμοδότησε θετικά για την εγκατάσταση ενός αιολικού πάρκου 11 ανεμογεννητριών στο δάσος της Ανω Μηλιάς. Η κατασκευή του πάρκου δεν ξεκίνησε ακόμη, όμως η εταιρεία έκανε ήδη την εμφάνισή της στην περιοχή.
Το τελευταίο Καλοκαίρι στον Καπνικό Σταθμό
Το Καλοκαίρι του 2021, πολίτες από την ευρύτερη περιοχή των Πιερίων (Βελβεντό, Σέρβια, Κατερίνη), ένωσαν τις δυνάμεις τους και έτσι δημιουργήθηκε η «Πρωτοβουλία Πολιτών και Φορέων για την Προστασία των Πιερίων». Η ομάδα αυτή δρα τους τελευταίους 8 μήνες συντονισμένα, στηρίζεται από χιλιάδες πολίτες και με τη βοήθεια τοπικών φορέων και συλλογικοτήτων, προσπαθεί να ματαιώσει την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στα παρθένα δάση των Πιερίων.
Στόχος της ομάδας δεν είναι να εμποδίσει την εγκατάσταση ανεμογεννητριών μόνο στο Ελατοχώρι! Στόχος της ομάδας είναι η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου των Πιερίων! Στόχος της ομάδας είναι να εμποδίσει με κάθε τρόπο τη βιομηχανοποίηση της περιοχής και να αποτρέψει κάθε σχέδιο εγκατάστασης, είτε αυτό είναι στην Ανω Μηλιά, στο Ελατοχώρι, στο Βελβεντό, στα Σέρβια, στα Ριζώματα ή στο Φλάμπουρο.
Νομική υποστήριξη από εξειδικευμένη ομάδα νομικών
Επειδή ξέρουμε, πως ο δρόμος αυτός θα είναι μακρύς και ο αγώνας σκληρός και άνισος απέναντι στις πανίσχυρες εταιρείες, αποφασίσαμε να αναθέσουμε τη διεκπεραίωση όλων των νομικών θεμάτων σε εξειδικευμένο δικηγορικό γραφείο των Αθηνών και για πρώτη φορά, αμέσως μετά την ανακοίνωση του επενδυτικού σχεδίου στην τοποθεσία «Παπά Χωράφια», η ομάδα είχε στα χέρια της μια πλήρη έκθεση 44 σελίδων η οποία με νομικά επιχειρήματα αποδομεί την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εταιρείας. Επίσης, ταυτόχρονα η πρωτοβουλία πολιτών έστειλε σε όλες τις εμπλεκόμενες δημόσιες υπηρεσίες, σε φορείς, πολιτικά πρόσωπα και συλλογικότητες ένα υπόμνημα στο οποίο αναφέρονται όλες οι αστοχίες και τα νομικά κενά της μελέτης που κατέθεσε η εταιρεία.
Οι υπηρεσίες γνώριζαν από το καλοκαίρι!
Από το σημείο αυτό και μετά, οι πρωτοβουλίες των ενεργών πολιτών άρχισαν να γίνονται ενοχλητικές και να δημιουργούν ένα άβολο κλίμα και αμηχανία στους κατ εξοχήν αρμόδιους θεσμικούς παράγοντες. Οι πολίτες, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των σχεδίων της εταιρείας (ανάρτηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) ανέθεσαν την υπόθεση σε ομάδα νομικών, κάλυψαν τα έξοδα με δικά τους χρήματα και έκαναν αυτό που θα έπρεπε να είχε κάνει π.χ. η Αντιπεριφέρεια, ο Δήμος ή το Επιμελητήριο, διότι αποδεικνύεται εκ των υστέρων, πως όλες οι υπηρεσίες γνώριζαν από το καλοκαίρι την επικείμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην νέα τοποθεσία!
Στις 19 Φεβρουαρίου εκπνέει η προθεσμία συμμετοχής στη δημόσια διαβούλευση και κανένας φορέας, καμία υπηρεσία δεν μπορεί να ισχυριστεί σήμερα πως δεν γνώριζε ότι η μελέτη της εταιρείας ήταν ελλιπής. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πως δεν γνώριζε, ότι η σχεδιαζόμενη επένδυση είναι εκτός πλαισίου νομιμότητας! Τα νομικά κείμενα που αναρτήθηκαν στον ιστότοπο της πρωτοβουλίας www.otoposmou.gr έχουν διαβαστεί μέσα σε τρεις εβδομάδες 11.867 φορές.
Η πρώτη μας νίκη
Μια από τις πρώτες νίκες αυτού του αγώνα, που ξεκίνησε πριν 5 χρόνια στην Ανω Μηλιά Πιερίας και συνεχίζεται σήμερα με όλες τις παραπάνω συντονισμένες ενέργειες πολιτών και φορέων, είναι η αρνητική γνωμοδότηση της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας επί του Αιολικού Πάρκου «Παπά Χωράφια» στα Πιέρια. Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη που μας κάνει να νοιώθουμε υπερήφανοι!
Επίσης, χαιρόμαστε ιδιαίτερα για την αρνητική γνωμοδότηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Κατερίνης για το ίδιο έργο και τη διαβίβαση της απόφασης προς το Δημοτικό Συμβούλιο για συζήτηση και ψήφιση.
Συμπολίτες, τίποτα δεν τελείωσε! Είμαστε μόνο στην αρχή!
Ελάτε να δώσουμε αυτόν τον αγώνα όλοι μαζί! Το κείμενο των 44 σελίδων με τις θέσεις μας που αποδομεί με νομικά επιχειρήματα τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εταιρείας θα κατατεθεί στις 19 Φεβρουαρίου 2022 στην πλατφόρμα διαβούλευσης του Ηλεκτρονικού Περιβαλλοντικού Μητρώου (ΗΠΜ) του Υ.Π.ΕΝ. συνοδευόμενο από τις ψηφιακές υπογραφές εκατοντάδων πολιτών.