Αναβαθμίζονται ο θεσμός και οι χώροι των δρώμενων των Ολυμπίων εν Δίω

Πολιτισμός

  Στην περαιτέρω αξιοποίηση και ανάδειξη του χώρου τέλεσης και φιλοξενίας των εκδηλώσεων με την παράλληλη αναβάθμιση του θεσμού των πολιτιστικών και όχι μόνο δρώμενων, του καθόλα αξιόλογου φορέα «ΟΛΥΜΠΙΑ ΕΝ ΔΙΩ», προχωρά άμεσα το διοικητικό του συμβούλιο.

  Στις παρυφές του Ολύμπου, δίπλα από το Διεθνές Ίδρυμα Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην διοικητική περιοχή του Δήμου Δίου-Ολύμπου, οι λειτουργικές εγκαταστάσεις των «ΟΛΥΜΠΙΩΝ ΕΝ ΔΙΩ» εκτείνονται σε έκταση δέκα πέντε στρεμμάτων, με τον επισκέπτη να εκστασιάζεται αλλά και να μαγεύεται αντικρίζοντας το ιερό βουνό της οικουμένης, καθώς και την απεραντοσύνη του Θερμαϊκού κόλπου.

  Μέχρι τώρα στον πολιτιστικό αυτό πνεύμονα που φέρει τον τίτλο «ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΟΣ» δημιουργήθηκαν οι υποδομές και οριοθετήθηκαν  οι χώροι του έκαστου των θεματικών δρώμενων. Η γνωστή πανδημία ανέστειλε προσωρινά τους τελευταίους μήνες τις εργασίες και κατασκευές, οι οποίες σύμφωνα με τα όσα καταθέτουν ο πρόεδρος  των «ΟΛΥΜΠΙΩΝ ΕΝ ΔΙΩ» καθηγητής πανεπιστημίου Δρ Αθανάσιος Μπίντας και η συντονίστρια των εκδηλώσεων, προϊσταμένη καινοτόμων δράσεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Πιερίας, εκπαιδευτικός Μυράντα Παππά, ξεκινούν άμεσα.

Ο ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΛΥΜΠΙΑ ΕΝ ΔΙΩ

  Τα «ΟΛΥΜΠΙΑ ΕΝ ΔΙΩ» αποτελούν τη διεθνή νεανική συνάντηση αρχαίου δράματος, μουσικής και αθλητισμού. Ο «ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΟΣ» χώρος αποτελεί το σημείο αναφοράς και υλοποίησης των δραστηριοτήτων της παγκόσμιας δημιουργικής συνύπαρξης των νέων. Στα ριζά του μυθικού βουνού τα νιάτα έχουν την ευκαιρία να εκφραστούν σε όλες τις εκφάνσεις του πολιτισμικού ορίζοντα, όπως θέατρο, μουσική, αθλητισμό, καλές τέχνες. Οι μαθητικές κοινότητες μέσω ημερήσιων εκδρομών θα απολαμβάνουν μέσα στο θεσπέσιο περιβάλλον τη δημιουργική φόρτιση που αναδίδεται από τη φύση , τους μύθους, την τέχνη και την Ολύμπια σκέψη.

                                                     ΟΙ ΘΕΜΑΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ

  Με την είσοδο στους χώρους του «ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΟΥ» και ακολουθώντας την κεντρική διαδρομή, τη λεωφόρο των Ολύμπιων Θεών, ο επισκέπτης αντικρίζει αριστερά τον Ελαιώνα των Λαών, χώρος όπου εκπρόσωποι άλλων χωρών θα δενδροφυτεύουν συμβολικά το ιερό δέντρο των αρχαίων Ελλήνων, την ελιά. Προχωρώντας συναντά το προπονητήριο και τον τοίχο της αναρρίχησης, το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, τη γωνιά των μικρών εκδηλώσεων και το αναψυκτήριο. Δεξιότερα βρίσκονται το στέγαστρο προσομοίωσης κυκλοφοριακής αγωγής και το σκάμμα της Ελληνορωμαϊκής πάλης όπου το φετινό Σεπτέμβριο θα φιλοξενήσει το παγκόσμιο πρωτάθλημα Ελληνορωμαϊκής πάλης στην άμμο.

  Δεσπόζουσα θέση κατέχει σε λοφίσκο της περιοχής, ο βωμός της Ολυμπικής φλόγας που θα φωτίζει τις περιόδους των εκδηλώσεων. Ξεχωρίζουν ακόμα το τελεστήριο παραδοσιακής τοξοβολίας, ο χώρος τέλεσης των παιχνιδιών χωρίς σύνορα με βιωματικό θεματολόγιο τους αρχαίους θεούς του Ολύμπου. Στα ανατολικά το μικρό αμφιθέατρο αποτελεί το σημείο αναφοράς των μαθητικών παραστάσεων και των συνεδρίων και στον κέντρο το μεγάλο θέατρο των συναυλιών.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ

  Ο πρόεδρος κ. Μπίντας μετά την ξενάγηση, επισημαίνει: «Ο χώρος του «ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΟΥ» αναμένει  μαθητικές κοινότητες κυρίως από τη Μακεδονία, Θεσσαλία, Ήπειρο, Θράκη αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα. Μέσω των ημερήσιων εκδρομών τους δύνανται να επισκεφθούν το χώρο και να απολαύσουν μέσα από  θεσπέσιο περιβάλλον, τη δημιουργική φόρτιση που αναδίδεται από τη φύση , τους μύθους, την τέχνη και την Ολύμπια σκέψη. Επιπρόσθετα αναμένει τη σπουδάζουσα νεολαία και πολίτες όλου του κόσμου.

  Προσδίδουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην οδική ασφάλεια και σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» θα φιλοξενήσουμε βιωματικές πρωτοβουλίες με τη συμμετοχή μαθητριών και μαθητών από κάθε γωνιά της χώρας. Αρωγός σε αυτή την προσπάθεια είναι η «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» η οποία ως μέγιστος χορηγός θα μας κατασκευάσει το αναγκαίο στέγαστρο και τις λοιπές απαραίτητες υποδομές. Την ευχαριστούμε για αυτό καθώς επίσης και κάθε φορέα που μας στηρίζει.»

  Από την πλευρά της η συντονίστρια εκδηλώσεων  κ. Παππά, τονίζει: «Πρόθεσή μας το δρώμενο της πανελλήνιας δημιουργίας των νέων να παρουσιάζεται σε αυτό εδώ το χώρο. Οι δραστηριότητες μας υλοποιούνται με την αιγίδα της εθνικής επιτροπής ΟΥΝΕΣΚΟ Ελλάδας και με τη στήριξη των υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Πολιτισμού-Αθλητισμού και Μακεδονίας-Θράκης, του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας, των χορηγών και σειράς Πρεσβειών.

  Ευχαριστούμε τη συνδιοργανώτρια Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και ιδιαίτερα   την Αντιπεριφερειάρχη, Σοφία Μαυρίδου και βέβαια το Δήμο Δίου-Ολύμπου, και ξεχωριστά τον Δήμαρχο, Ευάγγελο Γερολόλιο για την παραχώρηση του όλου χώρου.»

  Το διοικητικό δίδυμο των «ΟΛΥΜΙΩΝ ΕΝ ΔΙΩ» συνόδευε ο εθελοντής και υπεύθυνος ασφαλείας των εκδηλώσεων, πρόεδρος του Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Πιερίας, Δημήτριος Αδαμόπουλος, ο οποίος αντικρίζοντας τους βανδαλισμούς σειράς υποδομών στον «ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΟ» εξέφρασε τη λύπη και τον αποτροπιασμό του.

      Ρεπορτάζ: Περικλής Χατζηγιάννης