Α. Τζιτζικώστας για την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος: «Ούτε χαραμάδα στο τυφλό μίσος, τη βία και τον ρατσισμό»

Πολιτική

Στις εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, στη Θεσσαλονίκη, παρέστη σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο κ. Τζιτζικώστας παρέστη στην επιμνημόσυνη δέηση (ασκαβά) στην Πλατεία Ελευθερίας και κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Ολοκαυτώματος Εβραίων Θεσσαλονίκης, στην Πλατεία Ελευθερίας, συνοδευόμενος από την Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου.

«Το Μνημείο Ολοκαυτώματος μας προτρέπει να κοιτάξουμε κατάματα το παρελθόν μας. Ταυτόχρονα όμως, μας θυμίζει το καθήκον που έχουμε τώρα. Να μην αφήσουμε ούτε χαραμάδα στο τυφλό μίσος, τη βία και τον ρατσισμό. Να μεταδώσουμε στις νέες γενιές το μήνυμα ότι το μίσος και η βία δεν μπορούν και δεν πρέπει να γίνουν ούτε ανεκτά, ούτε αποδεκτά στις δημοκρατικές κοινωνίες. Να καταλάβουμε ότι η αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων μάς αφορά ακόμη κι όταν δεν στρέφονται απευθείας εναντίον μας. Αυτό το μήνυμα πρέπει να γίνει στάση ζωής που οχυρώνει τη Δημοκρατία μας», τόνισε στον χαιρετισμό του ο κ. Τζιτζικώστας.

Όπως υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης«’Το τί θυμάσαι από το παρελθόν, καθορίζει και το που πορεύεσαι στο μέλλον’. Είναι πυξίδα για τις κοινωνίες και τους λαούς, αλλά και για κάθε έναν από εμάς ξεχωριστά. Γι’ αυτό και η παρουσία μας σήμερα εδώ, είναι παρουσία μνήμης αλλά και ουσίας. Είναι ένα δυνατό ‘παρών’ που τιμά τους Έλληνες Εβραίους Μάρτυρες και Ήρωες του Ολοκαυτώματος. Είναι ταυτόχρονα ένα ισχυρό μήνυμα εγρήγορσης απέναντι σε κάθε πρόκληση».

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στον ισχυρό συμβολισμό της ημέρας, αλλά και του τόπου στον οποίο πραγματοποιούνται οι επίσημες τελετές τιμής της μνήμης του Ολοκαυτώματος, την Πλατεία Ελευθερίας, υπογραμμίζοντας ότι «η 27η Ιανουαρίου, που καθιερώθηκε ως Ημέρα Μνήμης για τους Έλληνες Εβραίους Μάρτυρες και Ήρωες του Ολοκαυτώματος, είναι μια ιδιαίτερα σημαντική, εθνική απόφαση αυτογνωσίας. Ειδικά εδώ στη Θεσσαλονίκη, όπου άνθισε μία από τις σημαντικότερες κοινότητες των Ελλήνων Εβραίων, είναι μια ημέρα που μας κάνει να σκεφτόμαστε ένα από τα σκοτεινότερα κεφάλαια της νεότερης ιστορίας μας. Μνήμες πόνου και απώλειας που δεν χωρούν στον ανθρώπινο νου. Πενήντα χιλιάδες Εβραίοι της Θεσσαλονίκης εξοντώθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα. Αφανίστηκε ολόκληρη σχεδόν η εβραϊκή κοινότητα της πόλης μας. Λεηλατήθηκαν τα σπίτια, οι επιχειρήσεις και οι κόποι μιας ζωής. Από αυτήν εδώ την Πλατεία, το Μαύρο Σάββατο της 11ης Ιουλίου του 1942, ξεκίνησε ο μεγάλος διωγμός. Ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή για χιλιάδες Εβραίους της Θεσσαλονίκης».

Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε μάλιστα τη σταθερή βούληση της διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, να διατηρηθεί άσβεστη η ιστορική μνήμη: «Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις που κρατούν ζωντανή τη μνήμη, που διαφυλάσσουν και αναδεικνύουν την ιστορία και την παράδοση του τόπου μας. Το Πάρκο Μνήμης που θα δημιουργηθεί στην πλατεία Ελευθερίας αλλά και το Μουσείο Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης, το οποίο η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στηρίζει στην πράξη, θα αποτελούν ζωντανό μάθημα της ιστορίας του τόπου μας και του Εβραϊκού Ελληνισμού αλλά και καθημερινή υπενθύμιση του καθήκοντος όλων μας να μην ξεχνάμε. Να μην αδιαφορούμε. Να μην κλείνουμε τα μάτια. Να μην σιωπούμε. Αυτό οφείλουμε στους αδικοχαμένους μάρτυρες και ήρωες της πόλης μας. Να στεκόμαστε με θάρρος απέναντι στο ‘τέρας’ του ναζισμού και της μισαλλοδοξίας, λέγοντας καθαρά και δυνατά: ‘Ποτέ ξανά’».