Εκδήλωση των ποντιακών συλλόγων της Πιερίας – Παρών ο Τούρκος καθηγητής υπερασπιστής της Γενοκτονίας των Ποντίων Αλί Ερτέμ

Πολιτισμός

Σε μια κατάμεστη αίθουσα, σε φορτισμένο κλίμα, με διάχυτη την συγκίνηση, οι Ποντιακοί Σύλλογοι του νομού Πιερίας σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο  Κατερίνης και την Περιφερειακή Ενότητα   Πιερίας, πραγματοποίησαν το βράδυ του Σαββάτου μια εξαιρετική εκδήλωση για την 19η Μαΐου, Ημέρα Μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στο συνεδριακό κέντρο Κατερίνης. Την εκδήλωση συντόνιζε ο Α΄αντιπρόεδρος  της Ένωσης Ποντίων Πιερίας Δημήτρης Προκοπίδης,  ο οποίος έκανε μια σύντομη αναφορά στο ιστορικό.  Χαιρετισμό απεύθυναν ο δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης, η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου και ο πρόεδρος της Σχολής Γονέων Κατερίνης – Ανοιχτό πανεπιστήμιο Κώστας Κορομπίλης ο οποίος δώρισε τον καθηγητή κ. Φωτιάδη το συλλεκτικό λεύκωμα της Σχολής Γονέων.

Ο καθηγητής κ. Φωτιάδης   Ομιλητής με  θέμα «Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου», ήταν ο  Ομότιμος Καθηγητής Νεοελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Φωτιάδης, ο οποίος συνεπήρε το κοινό με την πολύπλευρη ομιλία του, αναλύοντας όλο το ιστορικό της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου αλλά και την στάση της πολιτικής ηγεσίας της Ελλάδας, όλα αυτά τα χρόνια. Με την εμπεριστατωμένη και γεμάτη από συναίσθημα  ομιλία του, με ένα κοινό που παρακολουθούσε  συγκινημένο την αναφορά του  στα τραγικά γεγονότα και στα δεινά που υπέστη ο Ποντιακός Ελληνισμός από τους Νεότουρκους κατά τα έτη 1914-1923, διάβασε  μαρτυρίες και παρουσίασε  ιστορικά ντοκουμέντα  και πολιτικά έγγραφα από την Ελλάδα αλλά και από την Τουρκία.

Ο Τούρκος καθηγητής υπερασπιστής των Γενοκτονίας 

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Τούρκος Καθηγητής κοινωνιολογίας υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αγωνιστής για την Διεθνή αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, Αλί Ερτέμ, στον οποίο απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα. Ο  κ. Ερτέμ, στην Φρανκφούρτη της Γερμανίας, έγραψε το 2002 έναν εξαιρετικής αξίας και σπουδαίας μέχρι σήμερα σημασίας πρόλογο, στο 14τομο και πολύτιμο έργο του καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνου Φωτιάδη: «Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου». Τον κ. Ερτέμ, ο κ. Φωτιάδης αποκάλεσε mein Bruder, αδελφέ μου. 

Το καλλιτεχνικό μέρος

Η αίθουσα πλημμύρισε από απαγγελίες αλλά και παραδοσιακά τραγούδια του Πόντου που παρουσίασαν οι χορωδίες των συλλόγων με την συμμετοχή και της χορωδίας της Ένωσης Ποντίων που περιλάμβανε  δρώμενο με απαγγελίες-μαρτυρίες σχετικά με την Γενοκτονία. Στον  ίδιο χώρο, στο συνεδριακό κέντρο φιλοξενήθηκε επίσης η έκθεση ζωγραφικής της Σοφίας Αμπερίδου  με θεματολογία του Πόντου  και της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.