Υπουργείο Περιβάλλοντος: Ακυρώνονται άδειες για αιολικά πάρκα – Τα 6 «απάτητα βουνά» της Ελλάδας και η αναφορά στον Όλυμπο – 1000 παραλίες σε καθεστώς απόλυτης προστασίας

Περιβάλλον

Την ακύρωση των αδειών για αιολικά πάρκα και ένα μικρό υδροηλεκτρικό που έχουν εκδοθεί για τρία βουνά, τα Λευκά Ορη, το Σάος και το όρος Χατζή θα προχωρήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, καθώς τα συγκεκριμένα όρη είναι τρία από τα έξι που εισέρχονται σε καθεστώς απόλυτης προστασίας στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Απάτητα Βουνά», η οποία ανακοινώθηκε σήμερα  από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα και τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά. Τα άλλα τρία απάτητα βουνά είναι ο Σμόλικας, η Τύμφη και ο Ταύγετος. «Υπάρχουν εκδοθείσες άδειες για το Σάος, τα Λευκά Όρη και το Χατζή, αλλά όλα αυτά ακυρώνονται επί της ουσίας» σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας προσθέτοντας ότι στα 6 βουνά δεν θα μπορούν να αδειοδοτηθούν αιολικά πάρκα και εφόσον υπάρχουν σε αυτά επιφάνειες και δρόμοι, θα ξηλωθούν. Εξαίρεση αποτελούν οι δασικοί δρόμοι. Στην περίπτωσή τους θα επιτραπεί η συντήρηση, αλλά όχι η αναβάθμιση π.χ. με άλλα υλικά, ενώ σε κάθε περίπτωση αποκλείονται νέες δραστηριότητες και νέες χρήσεις γης.

“Η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που δημιουργεί ειδικό καθεστώς προστασίας για σημαντικούς ορεινούς όγκους. Η πρώτη χώρα που απαγορεύει την κατασκευή οποιαδήποτε τεχνικής επιφάνειας σε βουνά της χώρας και τα θέτει σε καθεστώς υψηλής προστασίας. Έτσι θα σας παρουσιάσουμε τις Π.Α.Δ., τις Περιοχές Άνευ Δρόμων, στα Λευκά Όρη στην Κρήτη, στο Σάος στη Σαμοθράκη, στο Σμόλικα και στην Τύμφη στην Ήπειρο και στα Γρεβενά, για τον Ταΰγετο στην Πελοπόννησο αλλά και το όρος Χατζή στη Θεσσαλία και συγκεκριμένα στα Τρίκαλα. Αυτά είναι τα έξι πρώτα βουνά που προστατεύονται από ανθρωπογενείς παρεμβάσεις”, ανέφερε ο υπουργός και πρόσθεσε πως στόχος της κυβέρνησής είναι το φυσικό περιβάλλον της χώρας και τα ελληνικά βουνά, να παραδοθούν αναλλοίωτα στις επόμενες γενιές και να αποδειχθούν σημαντικά καταφύγια βιοποικιλότητας.

“Ήδη για τον Όλυμπο έχει εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα που θέσαμε κανόνες προστασίας”, ανέφερε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κ.Αμυράς και τόνισε ότι μέχρι τώρα η Ελλάδα είναι χαρακωμένη από χιλιάδες δρόμους. Το οδικό μας δίκτυο είναι μεγαλύτερο από 365.000 χιλιόμετρα και χωρίζει την επικράτεια σε περίπου 4.700 κομμάτια γης.  Δεν αναφερόμαστε στις ιδιοκτησίες αλλά αναφερόμαστε στις περιοχές που βρίσκονται ανάμεσα σε δρόμους, σε απόσταση μεγαλύτερη του ενός χιλιομέτρου. “Τι σημαίνει ο όρος Περιοχή Άνευ Δρόμων, που σας παρουσιάζουμε σήμερα ή αλλιώς ΠΑΔ; Στην Ευρώπη το λένε the roadless rule και αντιστοίχως στην Αμερική. Τι σημαίνει ΠΑΔ, λοιπόν. Είναι ένα κομμάτι γης που πρέπει να έχει έκταση άνω του 1 τετραγωνικού χιλιομέτρου και να απέχει πάνω από 1 χιλιόμετρο από τον πλησιέστερο δρόμο. Τι κάνουμε, λοιπόν, εμείς σε αυτές τις περιοχές, σε αυτά τα βουνά; Απαγορεύουμε την διάνοιξη δρόμων και δημιουργίας τεχνητών επιφανειών. Εξαιρούνται έργα και επεμβάσεις λόγω εκτάκτων αναγκών, δηλαδή για σεισμούς, πλημμύρες, θεομηνίες, πυρκαγιές και έργα για σκοπούς εθνικής άμυνας. Πάντοτε, όμως, αφού λαμβάνεται η μέριμνα ακόμα και σε τέτοιες περιπτώσεις για την αποκατάσταση περιβάλλοντος”.

Χίλιες παρθένες παραλίες σε καθεστώς απόλυτης προστασίας

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, ο Πρωθυπουργός έχει ανακοινώσει ότι θα τεθούν υπό προστασία περίπου το 30% των θαλασσίων ζωνών της χώρας. Το 1/3 εξ αυτών, το 10% δηλαδή συνολικά ή το 1/3 από το 30% θα μπει σε καθεστώς απόλυτης προστασίας. Δεν θα επιτρέπεται δηλαδή καμία δραστηριότητα. Μία άλλη πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, είναι η κήρυξη ή αλλιώς η τοποθέτηση σε ιδιαίτερα αυστηρό καθεστώς προστασίας ορισμένων παραλιών της χώρας.

“Έχουμε έναν όρο εργασίας δικό μας που τον χρησιμοποιούμε, δεν είναι ο επίσημος όρος βέβαια, έχουμε μιλήσει για χίλιες παρθένες παραλίες. Δηλαδή παραλίες που θα μπουν σε τέτοιο πλαίσιο προστασίας, ώστε ούτε δρόμοι να μπουν στις παραλίες αυτές, ούτε εγκαταστάσεις, ούτε beach bars, ούτε οργανωμένες καταστάσεις. Παραλίες έτσι όπως τις βρήκαμε και τις χαιρόμαστε από το παρελθόν, ανέγγιχτες από τον άνθρωπο, ώστε να τις αφήσουμε έτσι και για τις επόμενες γενιές. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο project το οποίο τρέχουμε και μελετάμε.”, επεσήμανε ο κ. Αμυράς.