Μ. Γκάγκα: Eπίταξη ιδιωτών γιατρών από την Παρασκευή, το αργότερο τη Δευτέρα

Κοινωνία

 Όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα την Παρασκευή ή το αργότερο τη Δευτέρα θα έχουν παραδοθεί τα φύλλα πορείας προς τους υγειονομικούς.

“Οι χιλιάδες εργαζόμενοι είναι ένα σχετικά μικρό ποσοστό των υγειονομικών, δηλαδή είναι ανάλογα με το νοσοκομείο από 1,2% έως 2%. Δεν έχει φτάσει στο 4% γενικά. Άρα δεν είναι πάρα πολύ μεγάλο το ποσοστό. Φυσικά χρειάζονται όλοι αυτή τη στιγμή, γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό και για την ασφάλεια των ασθενών και για την ασφάλεια του προσωπικού. Δηλαδή το να μπορούν να δουλεύουν σε συνθήκες καλές. Προχωράμε σε επιτάξεις, οι οποίες θα ξεκινήσουν τώρα. Και βοηθάει επίσης και ο ιδιωτικός τομέας με κλίνες για νοσηλείες ασθενών με Covid. Και η αλήθεια είναι ότι αυτό που πιέζεται πάρα πολύ είναι τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων. Πιέζονται πάρα πολύ. Και είναι σημαντικό, να παρακαλέσω και πάλι, όταν έχουμε rapid test θετικό, δεν χρειάζεται να πάμε στο νοσοκομείο για PCR. Μπορούμε να κάνουμε rapid test σε οποιαδήποτε δομή και να μην πιέσουμε τα νοσοκομεία παραπάνω για πράγματα που δεν χρειάζονται”, επεσήμανε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Η αναλογία της “Όμικρον”

Αναφερόμενη στην “Όμικρον”, η κα Γκάγκα, τόνισε ότι στις 30/12 η αναλογία δειγμάτων «Όμικρον» ήταν 82% και στις 31/12 η αναλογία της «Όμικρον» ήταν 89% στα δείγματα που ελέγχθηκαν. Άρα ανεβαίνει και πιθανότατα σήμερα έχει ξεπεράσει σαφώς το 90%.

Θα έχουμε καινούργια δείγματα από το ΕΒΕΑΑ μέσα στην εβδομάδα και θα τα ακούσετε, πάντως τα τελευταία που είχαμε ήταν 89% «Όμικρον», που φαίνεται ότι επικρατεί στην κοινότητα.

Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, αυτό το διάστημα, που έχουμε αυτή τη μεγάλη διαμόλυνση και τη μεγάλη θετικότητα, να εξακολουθήσουμε να προσέχουμε, να φοράμε τη μάσκα, να προσέχουμε τις επαφές, να βλέπουμε λίγους ανθρώπους χωρίς μέτρα και εάν έχουμε οποιοδήποτε σύμπτωμα να μην βγαίνουμε από το σπίτι και να ελεγχόμαστε με rapid αν έχουμε συμπτώματα που παραμένουν.

Να πω επίσης ότι για τον εμβολιασμό ότι θα δοθούν ακόμη περισσότερες εμβολιαστικές γραμμές και για παιδιά και για ενήλικες.

Και να πω επίσης σε όσους θέλουν να κάνουν Moderna- γιατί υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας που θέλουν Moderna- ότι θα ανοίξουν Moderna σε όλη την Ελλάδα κάθε Κυριακή και θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού.

 296 εκατομμύρια μολύνσεις και 5,4 εκατομμύρια θάνατοι με τη νόσο Covid-19 σε όλο τον κόσμο

Όπως ανέφερε ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας Γκ. Μαγιορκίνης μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 296 εκατομμύρια μολύνσεις και 5,4 εκατομμύρια θάνατοι με τη νόσο Covid-19 σε όλο τον κόσμο. Οι νέες διαγνώσεις αυξήθηκαν κατά 83% εντός της τελευταίας εβδομάδας, καθώς καταγράφηκαν περίπου 1,8 εκατομμύρια διαγνώσεις ανά ημέρα μεσοσταθμικά.

Οι ασθενείς, ωστόσο, που καταλήγουν με τη νόσο μειώθηκαν κατά 3% εντός της τελευταίας εβδομάδας, καθώς καταγράφηκαν περίπου 5.900 θάνατοι ανά ημέρα.

Η καταγραφή των διαγνώσεων, λοιπόν, συνεχίζει να σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο, ενώ προς το παρόν συνεχίζεται η τάση μείωσης των θανάτων σε παγκόσμια κλίμακα.

Παρόμοια εικόνα βλέπουμε και στην Ευρώπη, όπου η επιδημία συνεχίζει να δείχνει δραματική επιδείνωση στη διασπορά. Συγκεκριμένα παρατηρήθηκε 73% αύξηση στις διαγνώσεις, ενώ οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 4%. Πιο συγκεκριμένα καταγράφηκαν περίπου 6 εκατομμύρια διαγνώσεις και 20.8700 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα.

Η επίταση, ωστόσο, της διασποράς της επιδημίας είναι μαζική με 41 από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες να δείχνουν επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης, ενώ επιδείνωση μεγαλύτερη από 30% στη διασπορά, παρατηρείται σε 35 χώρες. Μέτρια βελτίωση, δηλαδή πάνω από 20%, παρατηρήθηκε σε μόλις μία χώρα και αυτή είναι η Ρωσία.

Στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε εκρηκτική αύξηση της τάξης του 290%. Ο αριθμός των θανάτων, ωστόσο, δείχνει σταθεροποίηση, καθώς καταγράφει και μία μικρή μείωση της τάξης του 1%.

Η πίεση στο σύστημα υγείας παραμένει υψηλή με αύξηση στις εισαγωγές και σταθεροποίηση, ωστόσο, στους σκληρούς δείκτες. Συγκεκριμένα ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις ΜΕΘ έδειξε μία μικρή μείωση γύρω στο 4%. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid-19 στα νοσοκομεία έδειξε σημαντική επιδείνωση της τάξης του 34%, ενώ το ισοζύγιο εισιτηρίων – εξιτηρίων ανέβηκε στο 1,4%.

Σχετικά με την παρέμβαση δημόσιας υγείας για προσυμπτωματικό έλεγχο με τα αντιγονικά self-test, μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί 87 εκατομμύρια συσκευές self-test σε περίπου 7,8 εκατομμύρια πολίτες. 67 εκατομμύρια είναι οι δηλώσεις που έχουν περάσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματία υγείας μέχρι χθες το βράδυ ήταν 276.000.

Η πανδημία, λοιπόν, της «Όμικρον» βρίσκεται πλέον σε πλήρη εξέλιξη στην Ευρώπη για τρίτη εβδομάδα. Ωστόσο, προς το παρόν, βλέπουμε να συνεχίζεται η μείωση του ρυθμού θανάτων από τη νόσο παγκοσμίως, αλλά και στην Ευρώπη συγκεκριμένα.

Θα κάνω μία ιδιαίτερη αναφορά στο Ηνωμένο Βασίλειο διότι εκεί γίνεται μια πιο εντατική μελέτη της παραλλαγής «Όμικρον».

Χθες αναφέρθηκε από το Λονδίνο ότι μετά από δυο εβδομάδες εκθετικής αύξησης, που έφτασε γύρω στο 500% από το βασικό προ «Όμικρον» επίπεδο, βλέπουν πιθανώς το αποκορύφωμα της, επαναλαμβάνω, εντός του Λονδίνου διασποράς.

Προς το παρόν δεν καταγράφεται αύξηση στους σκληρούς δείκτες των κρεβατιών ΜΕΘ και διασωληνωμένων εντός του Λονδίνου. Η εικόνα ταιριάζει και με το προφίλ της επιδημίας στην Νότιο Αφρική, όπου παρατηρήθηκε επιβράδυνση της μεταδοτικότητας της πανδημίας της «Όμικρον» εντός των πρώτων δυο εβδομάδων του Δεκεμβρίου.

Υπάρχει, λοιπόν, ένα φως, ένα μικρό φως αισιοδοξίας. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υποτιμήσουμε την μαζική διασπορά που προκαλείται από την «Όμικρον» και η οποία μπορεί να επηρεάσει την ομαλή λειτουργία κρίσιμων δομών, αλλά και να αποβεί θανατηφόρα σε μη εμβολιασμένους.