Πόσα ξέρουμε για την ασφάλεια στο διαδίκτυο; Εξειδικευμένα στελέχη της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημέρωσαν για τους κινδύνους και τις παγίδες

Πολιτική

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ενημερωτική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Πιερίας με θέμα: «Έγκλημα στον κυβερνοχώρο» με ομιλητές τον κ. Μύθυμη Κωνσταντίνο και τον κ. Αμανατίδη Γρηγόριο , εξειδικευμένα στελέχη της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, αφού καλωσόρισε τον κ. Κ. Μύθυμη που ήρθε από Αθήνα και τον κ. Γρ. Αμανατίδη, έκανε μια σύντομη ανασκόπηση της εξέλιξης της τεχνολογίας και πως το διαδίκτυο αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι  της κοινωνικής και επιχειρηματικής ζωής όλων, μικρών και μεγάλων, τονίζοντας ότι η σωστή και έγκυρη ενημέρωση για τη χρήση του διαδικτύου και η πρόληψη των κινδύνων αποτελεί  βασική προϋπόθεση για την ασφαλή πλοήγηση  στο διαδίκτυο.

Παίρνοντας το λόγο οι ομιλητές τόνισαν τις τέσσερεις λέξεις – κλειδιά που δεν υπάρχουν στο διαδίκτυο και είναι η λήθη, η προστασία, η ανωνυμία και η αξιοπιστία και χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή από τους χρήστες. Παρουσίασαν τις αρμοδιότητες και την αποστολή της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που αφορά τη δίωξη του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο και την πρόληψή του, καθώς και τις συνεργασίες σε παγκόσμιο και πανευρωπαϊκό επίπεδο για το σκοπό αυτό. Ανέφεραν ότι 7,5 εκ. συσκευές αποτελούν το διαδίκτυο και ενδεικτικά σε 1 λεπτό στέλνονται 157 εκ. e-mails και πραγματοποιούνται 1 εκ. δολάρια οικονομικές συναλλαγές, κάτι το οποίο  δείχνει το μέγεθος της πρόσβασης,  ειδικά την τελευταία δεκαετία, με αποτέλεσμα τη μεγάλη  αύξηση των υποθέσεων  ηλεκτρονικού εγκλήματος. Έγινε πλήρης ενημέρωση των διαδικτυακών απειλών και κινδύνων με παραδείγματα διαδραστικά , αναλύθηκε το φαινόμενο του διαδικτυακού εκφοβισμού, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν στις  ιστοσελίδες  κοινωνικής δικτύωσης, η  ψηφιακή υποκλοπή δεδομένων, ο εθισμός στα social media και τα σωματικά και ψυχικά προβλήματα που δημιουργούν, οι απάτες μέσω διαδικτύου, τα προβλήματα των οικονομικών συναλλαγών μέσω διαδικτύου. Αναλύθηκαν οι τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης των κινδύνων που σχετίζονται με τις νέες τεχνολογίες και τα  μέτρα προστασίας, κάτι το οποίο αφορά τους πάντες, καταναλωτές, υπαλλήλους, επιχειρηματίες, γονείς, εκπαιδευτικούς, σπουδαστές, επαγγελματίες. Χαρακτηριστικά ανέφεραν ότι η ΔΙΔΗΕ χειρίστηκε το 2018 καταγγελίες που έφταναν τη ζημιά των 33.200.000 ευρώ.

Την εισήγηση ακολούθησαν πολλές ενδιαφέρουσες ερωτήσεις και μια χρήσιμη συζήτηση λύνοντας απορίες και προβληματισμούς των παρευρισκομένων από τους εισηγητές.