Ν. Γιατρομανωλάκης: Η ανάρτηση του υφυπουργού, για το έγγραφο αιμοδοσίας που δεν επιτρέπει σε ομοφυλόφιλους να δίνουν αίμα – Επανεξετάζονται οι περιορισμοί και οι προϋποθέσεις για τους εθελοντές αιμοδότες

Κοινωνία Πολιτική

Το θέμα της ακατανόητης και απαρχαιωμένης ρύθμισης του κανονισμού για την αιμοδοσία, σύμφωνα με την οποία δεν επιτρέπεται σε ομοφυλόφιλους να προσφέρουν αίμα, επανήλθε στα φώτα της δημοσιότητας, με την ανάρτηση του υφυπουργού Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη στα social media. Όπως αναφέρει ο υφυπουργός, “ο Υπουργός Υγείας, ακολουθώντας και τις εισηγήσεις της Επιτροπής για την Εθνική Στρατηγική Ισότητας ΛΟΑΤΚΙ, ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής, ότι αυτή η αναχρονιστική, ρατσιστική αλλά και προβληματική για όλους εκείνους που χρειάζονται αίμα πολιτική, θα αναθεωρηθεί”.

Η ανάρτηση του κ. Γιατρομανωλάκη

Κάθε φορά που μου ζητούσαν να δώσω αίμα, έπρεπε να εξηγώ ότι είναι κάτι που μου απαγορεύεται και ότι δυστυχώς δεν μπορώ, όχι επειδή πάσχω από κάποια ασθένεια, αλλά επειδή είμαι ομοφυλόφιλος. Στη φόρμα αιμοδότη, υπάρχει και ένα πλαίσιο που σημειώνει: «ΠΡΟΣΟΧΗ – ΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΑΙΜΑ» και ως πρώτος λόγος αναφέρεται «Όποιος έχει έστω και μια ομοφυλοφιλική σχέση από το 1977».Η Ελλάδα είναι μία χώρα που αναγκάζεται να κάνει εισαγωγές αίματος: Από τις 650.000 μονάδες αίματος που χρειάζονται ετησίως, περίπου 25.000 εισάγονται από την Ελβετία. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα είναι και μία από τις 19 χώρες στον πλανήτη που απαγορεύουν ολοκληρωτικά την αιμοδοσία σε άντρες που κάνουν σεξ με άλλους άντρες. Ή μάλλον ήταν, καθώς ο Υπουργός Υγείας, ακολουθώντας και τις εισηγήσεις της Επιτροπής για την Εθνική Στρατηγική Ισότητας ΛΟΑΤΚΙ, ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής, ότι αυτή η αναχρονιστική, ρατσιστική αλλά και προβληματική για όλους εκείνους που χρειάζονται αίμα πολιτική, θα αναθεωρηθεί. Όπως έχω ξαναπεί, η ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων αντανακλάται σε πολλά, άλλα μικρότερα και άλλα μεγαλύτερα ζητήματα και διατρέχει οριζόντια τη δημόσια διοίκηση, και για αυτό, κάθε νέα κατάκτηση είναι σημαντική”.

Ο υπουργός Υγείας

Με έγγραφο του στον διοικητή του ΕΚΕΑ ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ζητά την επανεξέταση της συγκεκριμένης ρύθμισης. Σύμφωνα με τον Iatronet.gr έχει συγκροτηθεί επιτροπή, η οποία θα επανεξετάσει ολόκληρο τον κατάλογο με τους περιορισμούς και τις προϋποθέσεις, που πρέπει να πληρούν οι εθελοντές αιμοδότες.