ΔΕΔΑ: Ξεκινά, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η παραγωγή, διανομή και χρήση του «πράσινου» βιομεθανίου

Περιβάλλον

Ένα βήμα πριν την υλοποίηση των πρώτων πιλοτικών έργων διανομής βιομεθανίου στην Ελλάδα βρίσκεται η ΔΕΔΑ, η οποία σήμερα κατέθεσε αίτηση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) προκειμένου να της χορηγηθεί άδεια για την υποδοχή και διανομή βιομεθανίου σε δίκτυα χαμηλής και μέσης πίεσης που διαχειρίζεται.

Η αίτηση αφορά την προσωρινή αδειοδότηση της ΔΕΔΑ, μέχρι να θεσμοθετηθεί το συνολικό θεσμικό / ρυθμιστικό πλαίσιο γιατην ανάπτυξη της αγοράς βιομεθανίου ως διανεμόμενου ανανεώσιμου αερίου καυσίμου στη χώρα μας. Το βιομεθάνιο θα παράγεται από υπολείμματα του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα, καθώς και το οργανικό κλάσμα των στερεών αστικών αποβλήτων. Ως εκ τούτου, η παραγωγή του θα έχει παράλληλη σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη και εδραίωση της κυκλικής οικονομίας στη χώρα μας.

Τα πρώτα πιλοτικά έργα διανομής βιομεθανίου της ΔΕΔΑ προγραμματίζεται να υλοποιηθούν στους νομούς Σερρών και Ημαθίας εντός του 2022 και αφορούν την ολιστική προσέγγιση της εταιρείας προς την ανάπτυξη της αγοράς βιομεθανίου στην Ελλάδα: από την παραγωγή, την έγχυση, τη διανομή, την πώληση και τη χρήση.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΕΔΑ έχει ήδη έρθει σε συμφωνία με δύο υφιστάμενες μονάδες παραγωγής βιοαερίου, οι οποίες θα συμμετάσχουν στα πιλοτικά έργα, για την αναβάθμισή τους σε μονάδες παραγωγής βιομεθανίου το οποίο, στη συνέχεια, θα εγχέεται στα γειτνιάζοντα δίκτυα της ΔΕΔΑ χαμηλής και μέσης πίεσης και θα διανέμεται ως μείγμα με το φυσικό αέριο προς οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές.

Σημειώνεται ότι η ΔΕΔΑ, πριν προχωρήσει στην κατάθεση του αιτήματος λήψης άδειας διανομής βιομεθανίου, είχε ήδη εκπονήσει μελέτες προκειμένου να χαρτογραφήσει το δυναμικό των διαθέσιμων πρώτων υλών για την παραγωγή βιομεθανίου σε όλες τις περιοχές στις οποίες δραστηριοποιείται. Επίσης, έχει ετοιμάσει συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες θα καταθέσει στους αρμόδιους φορείς εντός των επόμενων ημερών, για τις απαραίτητες νομοθετικές και ρυθμιστικές προσθήκες στο υφιστάμενο πλαίσιο διανομής προκειμένου να αναπτυχθεί η αγορά του βιομεθανίου.

Επισημαίνεται ότι η έγχυση του βιομεθανίου στα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου προορίζεται για τις ίδιες χρήσεις με το φυσικό αέριο, αφορά δηλαδή τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία, στηρίζοντας ταυτόχρονα τους υπόχρεους στη φορολογία άνθρακα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ, Μάριος Τσάκας δήλωσε σχετικά:

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που ξεκινάμε την υλοποίηση ενός ιδιαίτερα σημαντικού έργου για τα ενεργειακά δρώμενα της χώρας μας. Η ΔΕΔΑ είναι ο πρώτος Διαχειριστής Διανομής Φυσικού Αερίου στην Ελλάδα που προχωρά στη διανομή, μέσα από τα δίκτυά της, ανανεώσιμων αερίων καυσίμων με ελάχιστο έως μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα, όπως είναι το βιομεθάνιο. Από τα πιλοτικά μας έργα, που θα ξεκινήσουν από τις Σέρρες και την Ημαθία και θα επεκταθούν και σε άλλες πρόσθετες περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, θα εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για το σύνολο των δραστηριοτήτων που αφορούν την ανάπτυξη της αγοράς του βιομεθανίου στη χώρα μας, καθώς και για τις βέλτιστες πρακτικές που θα πρέπει να εφαρμοστούν. Με τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία, η ΔΕΔΑ διασφαλίζει τη συμβατότητα των υποδομών που διαχειρίζεται με τους νέους κατευθυντήριους ενεργειακούς άξονες, συμβάλλει στην ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας και μεγιστοποιεί το όφελος των καταναλωτών. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, καθώς και τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κα Αλεξάνδρα Σδούκου για την αμέριστη συμπαράστασή τους στην υλοποίηση αυτού του καινοτόμου εγχειρήματος της ΔΕΔΑ».