Επίσκεψη μελέτης στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του έργου REFORM για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα

Περιβάλλον

Επίσκεψη μελέτης στο πλαίσιο των πρόσθετων δράσεων του έργου REFORM – “Integrated REgional Action Plan For Innovative, Sustainable and LOw CaRbon Mobility” διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΤΑ ΚΜ) για λογαριασμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

   Υπενθυμίζεται ότι το έργο REFORM συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Διαπεριφερειακής Συνεργασίας Interreg Europe 2014-2020,

          Στην επίσκεψη μελέτης, η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022, έλαβαν μέρος εκπρόσωποι των εταίρων που συμμετέχουν στις πρόσθετες δράσεις του έργου και συγκεκριμένα εκπρόσωποι των εξής φορέων:

1. Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (Ελλάδα) – επικεφαλής εταίρος

2. Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας για λογαριασμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Ελλάδα)

3. Institute for Transport and Logistics Foundation (Ιταλία)

4. Polis-Promotion of Operation Links with Integranted Services (Βέλγιο)

5. Transport for Greater Manchester (Μεγάλη Βρετανία)

          Το έργο REFORM στοχεύει, μέσω μιας αμοιβαίας διαδικασίας εκμάθησης, στη βελτίωση των πολιτικών που διέπουν τα Επιχειρησιακά Προγράμματα των Περιφερειών, ενισχύοντας τη χρηματοδότηση και τη διάχυση της πληροφόρησης σχετικά με το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ/SUMP), ως κύριο όργανο προγραμματισμού που θέτει ως στόχο τη μετάβαση σε ένα μοντέλο χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Οι πρόσθετες δράσεις που υλοποιούνται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας περιλαμβάνουν την κατανόηση των ευκαιριών σχεδιασμού βιώσιμης κινητικότητας που προκύπτουν από τους περιορισμούς της πανδημίας COVID-19 και βασίζονται στην ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών μεταξύ των           Περιφερειών από τις περιοχές των εταίρων και μεταξύ των δήμων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τη δημιουργία ή/και την προώθηση μόνιμων βιώσιμων παρεμβάσεων κινητικότητας.

          Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης επίσκεψης μελέτης, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τις καλές πρακτικές που ανέδειξαν το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας και το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ), στο πλαίσιο του έργου REFORM και σε σχέση με τη χρήση του δημόσιου χώρου κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και τη βιώσιμη αστική κινητικότητα: την παραχώρηση του πρώην στρατοπέδου Κόδρα του Δήμου Καλαμαριάς στο κοινό και το έργο SUSTOURISMO αντίστοιχα.

          Οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν το χώρο του πρώην στρατοπέδου Κόδρα, όπου η Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλαμαριάς κ. Ναταλία Παντελίδου παρουσίασε τις διαδικασίες απόδοσης του χώρου στο κοινό, κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, αλλά και τα σχέδια του Δήμου για τα επόμενα βήματα στην αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου. Το πρώην στρατόπεδο Κόδρα αποδόθηκε από το Δήμο Καλαμαριάς για χρήση προς το κοινό και αποτέλεσε σημαντικό χώρο άθλησης και αναψυχής για τους πολίτες κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι πολίτες της Καλαμαριάς υποδέχθηκαν την πρακτική αυτή με χαρά, κάνοντας καθημερινά χρήση του χώρου και συμμετέχοντας και σε εθελοντικές πρωτοβουλίες για τη διαμόρφωση αυτού του χώρου.

          Στη συνέχεια, με την καθοδήγηση του επικεφαλής εταίρου του έργου, του ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ, που είναι υπεύθυνο για το έργο SUSTOURISMO (INTERREG ADRION 2014 – 2020), οι συμμετέχοντες έκαναν χρήση της εφαρμογής SUSTOURISMO. Η εφαρμογή έχει ένα διπλό πεδίο εφαρμογής καλύπτοντας ταυτόχρονα τις ανάγκες των τουριστών και ενισχύοντας παράλληλα τη βιώσιμη κινητικότητα στις περιοχές SUSTOURISMO. Οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν σε σημαντικά Βυζαντινά μνημεία και αξιοθέατα στο ιστορικό κέντρο της πόλης και πραγματοποίησαν βόλτα με ποδήλατα στην παραλία της Θεσσαλονίκης.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι στους συμμετέχοντες στη δράση  δόθηκε πληροφοριακό υλικό σχετικά με το πρόγραμμα REFORM καθώς και  οδηγίες χρήσης της εφαρμογής SUSTOURISMO. Η συγκεκριμένη εφαρμογή αποτελεί ένα εργαλείο τουριστικού οδηγού για τον χρήστη που επιθυμεί να περιηγηθεί στοχευμένα και έξυπνα στην πόλη της Θεσσαλονίκης, έχοντας στη διάθεσή του ένα σχέδιο διαδρομής αλλά και πλήθος πληροφοριών σχετικά με τα σημεία που επισκέπτεται.