Πόσο επικίνδυνο είναι αυτή την εποχή το βουνό για ορειβασία;

Περιβάλλον

Οι ηλιόλουστες ανοιξιάτικες μέρες κάνουν τα χιονοσκέπαστα βουνά μας, τα Πιέρια και ιδιαίτερα τον Όλυμπο, ελκυστικά για μια ανάβαση, μια πορεία στο απόλυτο λευκό του χιονιού! Η αίσθηση της χάραξης της δικής μας πορείας στο παρθένο τοπίο του χιονιού είναι ξεχωριστή εμπειρία και είναι πολλοί αυτοί που το επιθυμούν και κάποιοι το τολμούν! Πόσο όμως ασφαλές είναι και ποιοι είναι οι κίνδυνοι μιας πορείας στο βουνό;

Το βουνό αυτή την εποχή είναι άκρως επικίνδυνο

Σε περίπτωση ορειβασίας, αυτή την εποχή, χρειαζόμαστε πάντα έμπειρο οδηγό. Ακόμη κι αν ξέρουμε μια περιοχή στο βουνό, ακόμη κι αν την έχουμε περπατήσει υπάρχουν κίνδυνοι και παγίδες που δεν γνωρίζουμε. Οι συνθήκες στο βουνό κάθε εποχή αλλάζουν. Κάθε χρόνο ανάλογα με τα καιρικά φαινόμενα που προηγήθηκαν και επικρατούν διαμορφώνουν διαφορετικό περιβάλλον.

Φέτος, μάλιστα, λόγω της πυκνής χιονόπτωσης, είναι απαραβίαστος κανόνας, οι ορειβάτες που θα επιχειρήσουν ανάβαση, να συνοδεύονται, οπωσδήποτε, από έναν έμπειρο και μάλιστα τοπικό οδηγό, ο οποίος θα πρέπει να γνωρίζει καλά την περιοχή.

Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα είναι η κάλυψη της μορφολογίας του εδάφους από το πολύ χιόνι που έχουν τα βουνά μας (Όλυμπος, και άλλα) κι έτσι οι συνθήκες μιας πορείας γίνονται ακόμη πιο επικίνδυνες. Επίσης  μια απότομη κάλυψη της περιοχής που κινούμαστε με πυκνή ομίχλη – γεγονός συνηθισμένο στον Όλυμπο – μπορεί να μας παρασύρει εκτός πορείας.

Προετοιμαζόμαστε και προσέχουμε!

Πριν ξεκινήσουμε, εκτός από τον απαραίτητο εξοπλισμό, πρέπει να γνωρίζουμε την πρόγνωση καιρού για την περιοχή που επιλέξαμε για ορειβασία. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι καιρικές συνθήκες στο βουνό και ιδιαίτερα στον Όλυμπο αλλάζουν σε δευτερόλεπτα.

Είναι αναγκαίο να ενημερώσουμε τις αρμόδιες αρχές ή το πλησιέστερο καταφύγιο για την πορεία που σκοπεύουμε να ακολουθήσουμε. Η υπερβολική σιγουριά (και η αλαζονεία) είναι «ΕΧΘΡΟΣ» για τον ορειβάτη όπως και η απειρία.  

Τα τελευταία χρόνια από την εμπειρία μου στον Όλυμπο, αυτή την εποχή, είχαμε αρκετά ορειβατικά ατυχήματα

Όχι δεν θέλουμε να θρηνήσουμε κι άλλους συνορειβάτες μας

Διασκεδάστε, χαρείτε το βουνό με ασφάλεια 

ΕΑΝ ΔΕΝ ΣΕΒΑΣΑΤΟΥΜΕ ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΟΥΤΕ ΑΥΤΟ ΘΑ ΜΑΣ ΣΕΒΑΣΤΕΙ!

Γράφει ο Βασίλης Σίμος, απόστρατος Πυροσβεστικού Σώματος

Οδηγός καταβάσεων φαραγγιών