Εισηγητής του νομοσχεδίου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την προστασία των αρχαιοτήτων ο Φ. Μπαραλιάκος- Ψηφίστηκε χθες στην ολομέλεια της Βουλής (video)

Πολιτική

Εισηγητής του νομοσχεδίου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την προστασία των αρχαιοτήτων υπήρξε ο κ. Φώντας Μπαραλιάκος, με τον Βουλευτή Πιερίας να σπεύδει εξαρχής να τονίσει εμφατικά την σπουδαιότητα του νομοθετήματος που θα προσδώσει ακόμα πιο ισχυρή δυναμική στην προώθηση και την αξιοποίηση του πολιτισμού μας.   

Ο κ. Μπαραλιάκος διευκρίνισε εξαρχής πως το, υπό συζήτηση και ψήφιση Σχέδιο Νόμου, είναι ένα σύνολο νομοθετημάτων που δεν είναι νέα αλλά ήδη ψηφισμένοι νόμοι του κράτους, την κωδικοποίηση των οποίων επιμελείται η Κεντρική Επιτροπή Κωδικοποίησης, η οποία απαρτίζεται από νομικούς και δικαστές με ευρεία αποδοχή και αναγνώριση για την αξία τους, στο τομέα που καλούνται να υπηρετήσουν. Ειδικότερα τόνισε πως η κωδικοποίηση περιλαμβάνει την απαλοιφή των κατηργημένων, ρητά ή σιωπηρά, διατάξεων ή όσων είναι πλέον ανεφάρμοστες, καθώς και την αναδιατύπωση των κειμένων σε απλούστερη και πιο εύληπτη γλώσσα. Επομένως, πρόκειται για μια αυτονόητη νομοθετική πρωτοβουλία που νοικοκυρεύει την πολυνομία και κακονομία στο συγκεκριμένο χώρο.

Ακολούθως ο Βουλευτής Πιερίας αναφέρθηκε εκτενώς στα άρθρα του νομοσχεδίου που αφορούν την προστασία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. «Αισθανόμενοι το βάρος της ευθύνης προς τις επόμενες γενιές, προς την κοινωνία και προς την ίδια την ιστορία του τόπου μας, καλούμαστε να προστατεύσουμε  πρακτικές, αναπαραστάσεις, εκφράσεις, γνώσεις και τεχνικές, καθώς και τα εργαλεία, αντικείμενα, χειροτεχνήματα και πολιτιστικούς χώρους που συνδέονται με τα παραπάνω…»,  δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αυτή την άυλη κληρονομιά, μεταβιβαζόμενη από γενιά σε γενιά και ανατροφοδοτούμενη συνεχώς επιχειρεί να διαφυλάξει με σταθερό προσανατολισμό και ισχυρή πολιτική βούληση αυτή η Κυβέρνηση και ειδικότερα το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ.Μπαραλιάκος έκανε ειδική αναφορά στην Πιερία χαρακτηρίζοντάς την ως τόπο με πλήθος μνημείων, οικοδομημάτων και ευρημάτων κάθε εποχής , όπως η Αρχαία πόλη του Δίου, στις υπώρειες του Ολύμπου, η Αρχαία Πύδνα, από τις σημαντικότερες αρχαίες πόλεις  της Μακεδονίας χάρη στο λιμάνι και την στρατηγική της θέση, αλλά και το διάσημο, επιβλητικό Κάστρο του Πλαταμώνα από τη Μεσοβυζαντινή περίοδο και άλλες εξαιρετικής ιστορικής σημασίας τοποθεσίες. Επιπροσθέτως, υπογράμμισε πως στην Πιερία εδρεύει πλήθος ντόπιων και προσφυγικών Πολιτιστικών Συλλόγων, οι οποίοι συντηρούν και αναβιώνουν τη μακρά παράδοση του τόπου μας. Τον πολυδύναμο και πολυδιάστατο αυτό χαρακτήρα του πολιτιστικού φορτίου κάθε γωνιάς της χώρας μας έρχεται να προστατεύσει το παρόν νομοθέτημα.

Εν κατακλείδι ο κ. Μπαραλιάκος επεσήμανε πως αποτελεί υποχρέωση όλων μας, να διαφυλάξουμε τις αρχαιότητες και τον πολιτισμό μας, ως στοιχείο της εθνικής μας ταυτότητας αλλά και στοιχείο διεθνούς αναγνώρισης, με μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς να βρίσκονται στην Ελλάδα και να ακτινοβολούν σε όλο τον κόσμο.