Μπ. Σκούφα: «Επιτακτική ανάγκη να συμπεριληφθούν στην αυξημένη μοριοδότηση αναπήρων, αναλογικά και οι σύζυγοι, αδελφοί και τέκνα τους, όσον αφορά τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας»

Πολιτική

Την επιτακτική ανάγκη να συμπεριληφθούν στη μοριοδότηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που αναμένεται εντός των ημερών να εκδοθεί, αναλογικά και οι σύζυγοι, αδελφοί ή τέκνα αναπήρων προκειμένου να συμμετέχουν στα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας, αναδεικνύει η βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα με ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας. Επιπλέον, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται στην ερώτηση, την οποία συνυπογράφουν 29 ακόμη βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης,  η μοριοδότηση αυτή στη νέα ΚΥΑ, τόσο για τον ίδιο τον ανάπηρο, όσο και τους συγγενείς του, θα πρέπει να είναι ανάλογη με το ποσοστό αναπηρίας από τα ΚΕΠΑ, όπως προβλέπεται από το νόμο για πρόσληψη προσωπικού ορισμένου χρόνου σε φορείς του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Οι νομοθετικές παρεμβάσεις επί κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ήδη από το 2015, παρενέβη με σειρά συστηματικών νομοθετικών παρεμβάσεων στο νομικό πλαίσιο των Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα Προώθησης στην Απασχόληση για τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση των προγραμμάτων. Κατ’ αρχάς αύξησε σημαντικά τις καθαρές αποδοχές των Ωφελουμένων. Επίσης, αύξησε τη διάρκεια των Προγραμμάτων, ώστε μετά το πέρας συμμετοχής των ωφελουμένων αυτοί να δικαιούνται επιδόματος ανεργίας, διεύρυνε τους τρόπους χρηματοδότησης των προγραμμάτων και κυρίως εξασφάλισε για τους ωφελούμενους, για όσο διάστημα ίσχυε η σύμβασή τους, εργασιακά δικαιώματα και αποζημιώσεις αντίστοιχα και ισότιμα με εκείνα των υπαλλήλων των φορέων όπου εργάζονταν.

Το κοινωνικό πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ για τα άτομα με αναπηρία

Επιπλέον η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ικανοποίησε ένα πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος για την κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία. Συγκεκριμένα, βάσει του άρθρου 25 του ν. 4440/2016 το 10% των προσλήψεων αορίστου χρόνου στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα οφείλει να καλύπτεται από άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις με ποσοστό 50% και άνω και το 5% να καλύπτεται από όσους έχουν τέκνο, αδελφό ή σύζυγο άτομο με αναπηρία ή είναι τέκνα αναπήρων με ποσοστό από τα ΚΕΠΑ τουλάχιστον 67%. Σε περίπτωση μάλιστα νοητικής υστέρησης ή αυτισμού αρκεί ποσοστό αναπηρίας 50% για την πρόσληψη των συγγενών του αναπήρου στο δημόσιο.

Παράλληλα, ο νόμος προβλέπει προσαύξηση στη μοριοδότηση ατόμων με αναπηρία ή συγγενών τους σε προκηρύξεις για συμβάσεις ορισμένου χρόνου στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Συγκεκριμένα, η μοριοδότηση στην περίπτωση αναπήρων είναι ο βαθμός αναπηρίας τους πολλαπλασιαζόμενος επί 3 και προκειμένου για τους συγγενείς αναπήρων (γονείς, συζύγους, αδελφούς ή τέκνα αναπήρων), η προσαύξηση είναι ο βαθμός αναπηρίας του αναπήρου συγγενούς επί 2.

Μοριοδότηση μόνο των γονέων αναπήρων τέκνων

Όπως υπογραμμίζεται στην ερώτηση, οι σχετικές ΚΥΑ του 2017-18, που εκδόθηκαν εν μέσω δημοσιονομικών περιορισμών, και εκείνες του 2019 και 2020, επί κυβέρνησης ΝΔ, περιλάμβαναν μεν την αυξημένη μοριοδότηση του κριτηρίου της αναπηρίας, όσον αφορά όμως τους συγγενείς, προέβλεπαν αυξημένη μοριοδότηση μόνον για τους γονείς αναπήρων τέκνων. Οι άλλοι συγγενείς (σύζυγος, αδέλφια ή τέκνα) αναπήρου, που συνήθως συμμετέχουν, συχνά δε αναλαμβάνουν εξ ολοκλήρου τη φροντίδα και στήριξη του αναπήρου συγγενούς, δεν λαμβάνουν επιπλέον μοριοδότηση στα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας.

Να συμπεριληφθούν στη ΚΥΑ σύζυγοι, αδελφοί και τέκνα αναπήρων

Οι βουλευτές αναφέρουν ακόμη ότι βρίσκεται υπό επεξεργασία η νέα ΚΥΑ για το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, η οποία θα αφορά 25.000 άτομα σε Δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών και συναφείς φορείς, Υπηρεσίες Υπουργείων και άλλων φορέων, σε μια περίοδο χωρίς δημοσιονομικούς περιορισμούς αλλά, αντίθετα, με επένδυση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης στην προώθηση της απασχόλησης. Οι βουλευτές ζητούν ενημέρωση από τον υπουργό, εάν προτίθεται να περιλάβει στην υπό έκδοση ΚΥΑ αυξημένη μοριοδότηση, εκτός από τους ίδιους τους ανάπηρους και τους γονείς τους και για τους συγγενείς που κατά το νόμο δικαιούνται προσαύξηση βαθμολογίας κατά τη συμμετοχή σε διαδικασίες πρόσληψης προσωπικού ορισμένου χρόνου σε φορείς του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, και ρωτούν εάν η κυβέρνηση θα φροντίσει ώστε η μοριοδότηση αυτή στη νέα ΚΥΑ, τόσο για τον ίδιο τον ανάπηρο, όσο και τους συγγενείς του, να είναι ανάλογη με το παρεχόμενο από τα ΚΕΠΑ ποσοστό αναπηρίας.