Μνημείο Ηρώων πάρκου Κατερίνης: Εμένα … γιατί με λησμονάτε

Κοινωνία

Αποτέλεσε το πρώτο μνημείο ηρώων της Κατερίνης. Αναγέρθηκε στα μέσα της τρίτης δεκαετίας του εικοστού αιώνα, όταν η Κατερίνη ήταν ακόμα Κοινότητα. Αφιερώθηκε στους φονευθέντες, αγνοούμενος και εξαφανισθέντες συντοπίτες μας, κατά την περίοδο των πολεμικών γεγονότων 1912-1922.

  Με το επίγραμμα: «ΕΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΕΚΜΗΡΙΟΝ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΕΣΟΝΤΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ  ΠΟΛΕΜΟΥΣ 1912-1922 ΗΡΩΙΚΑ ΤΕΚΝΑ ΤΗΣ»

  Σε αυτό το μνημείο και για δεκαετίες αποδίδονταν τιμές τις ημέρες της εθνικής εορτής, των επετείων καθώς και των τοπικών. Με την πάροδο του χρόνου πέρασε στη ανυπαρξία και οι απονομές τιμών στους ήρωες εγένοντο πλέον σε  αυτό της πλατείας Ελευθερίας, το οποίο ήταν για χρόνια τοποθετημένο στην πλατεία Ηρώων και μεταφέρθηκε τελευταία στην κεντρική πλατεία της Κατερίνης.

  Ίσως έτσι βόλευε, ίσως το επιλεγμένο για τις απονομές τιμών νεώτερο μνημείο ήταν πιο αντιπροσωπευτικό των ιστορικών εξελίξεων, ίσως εξυπηρετούσε πιότερα τις τελετές. Και η τιμή στους αδικοχαμένους ήρωες εκείνης της τραγικής δεκαετίας, πάει περίπατο. Ποιος νοιάζεται άλλωστε για το σεβασμό στην ιστορική μνήμη. Μοντερνισμός παντού.  Όμως το μνημείο του πάρκου είναι πάντα εκεί. Για να θυμίζει…

  Ο Γερμανός δραματουργός και ποιητής, Μπέρτολτ Μπρεχτ, κάποτε διερωτήθηκε: «Αλίμονο στη χώρα που έχει ανάγκη από ήρωες». Η Ελλάδα που θρήνησε εκατόμβες ηρώων, γιομάτη ήρωες, έχει μιαν άλλη ανάγκη, να μην λησμονεί…

  Στις 16 Οκτωβρίου 2021, η Πιερική πρωτεύουσα θα γιορτάσει την εκατοστή ένατη επέτειο της απελευθέρωσης της από τον τουρκικό ζυγό. Θα  θυμηθούν άραγε οι … καθ ύλην για μια τιμητική παρουσία και σε αυτό το μνημείο που αποτελεί κομμάτι της ιστορίας του τόπου μας. Γιατί απλά και αυτοί οι νεκροί, τα ηρωικά τέκνα της Κατερίνης με τα ονόματα τους χαραγμένα στο παγερό μάρμαρο, περιμένουν την ζεστασιά του σεβασμού μας.

  Ίδωμεν.

 Σχόλιο: Περικλής Χατζηγιάννης