Ο δικηγόρος Δημήτρης Μυλωνέρος ο οποίος εκπροσωπεί 80 υγειονομικούς που είναι σε αναστολή στην Πιερία, μίλησε σήμερα στην εκπομπή “Κίτρινη Κάρτα” και στην δημοσιογράφο Εύη Μιχωλού για τις ενέργειες που είναι σε εξέλιξη. Όπως εξήγησε αυτή τη στιγμή, ένα μεγάλο ποσοστό εργαζομένων στις δομές υγείας του νομού, από 1η Σεπτεμβρίου έχει μπει σε καθεστώς αναστολής εργασίας, χωρίς να μπορούν να αμείβονται, και χωρίς να γνωρίζουν τι τους ξημερώνει την επόμενη μέρα, με μοναδικό λόγο ότι επέλεξαν να μην εμβολιαστούν.
“Ο νόμος πάσχει εν γένει”
“Το ζήτημα δεν είναι αν μπορούν να επιστρέψουν τώρα στις δουλειές τους ή όχι. Το ζήτημα είναι ότι το νομοθετικό πλαίσιο, ο νόμος 4820 που θέτει την υποχρεωτικότητα, πάσχει εν γένει, όλος ο νόμος που προβλέπει την αναστολή των συμβάσεων εργασίας. Το ζήτημα δεν είναι αν είμαστε υπέρ ή κατά των εμβολίων. Είναι ένα σκεύασμα το οποίο προτείνεται αυτή τη στιγμή, από την άλλη όμως η υποχρεωτικότητα υπάγεται χωρίς να δώσει την ελευθερία επιλογής στον κάθε άνθρωπο να αποφασίσει”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μυλωνέρος. Όπως υπογραμμίζει και οι λοιμωξιολόγοι λένε ότι και οι εμβολιασμένοι και οι ανεμβολίαστοι έχουν και το ίδιο ιικό φορτίο, είναι φορείς αλλά να είναι και μεταδότες. “Ύπό αυτή την έννοια, ποια η σκοπιμότητα της υποχρεωτικότητας; Θα το καταλάβω ως ένα βαθμό εάν μου έλεγαν ότι ένας εμβολιασμένος δεν μπορεί να είναι ούτε φορέας ούτε μεταδότης. Άρα τι προστατεύουμε αυτή τη στιγμή, για να μπορέσουμε να πούμε ότι πρέπει να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός;”
Σε εξέλιξη οι νομικές διαδικασίες
Όπως υποστήριξε ο κ. Μυλωνέρος, με πρόσχημα την δημόσια υγεία, μπαίνουν υποχρεωτικότητες και αύριο δεν ξέρουμε για ποιο άλλο ζήτημα μπορούν να μπουν. Όπως σημείωσε έχουν κινηθεί νομικές διαδικασίες και τα δικαστήρια είναι αυτά που θα αποφασίσουν για τη συνταγματικότητα ή μη των συγκεκριμένων διατάξεων του νόμου, που θέτουν την υποχρεωτικότητα και την αναστολή των συμβάσεων εργασίας. “Δεν γίνεται ένας εργαζόμενος που είναι στο δημόσιο τομέα να έχει κάνει υπεξαίρεση και τίθεται σε αναστολή από το Πειθαρχικό Συμβούλιο, να λαμβάνει το ήμισυ της μισθοδοσίας του και ένας απλός πολίτης, εργαζόμενος ο οποίος επέλεξε με τα δικά του κριτήρια να μην εμβολιαστεί, να μπαίνει σε αναστολή χωρίς τίποτα”. Οι νομικές διαδικασίες αφορούν προσφυγές κατά των διοικητικών ατομικών πράξεων και το επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν εξελίξεις.
Η συνάντηση με τον διοικητή του Νοσοκομείου
Όπως εξήγησε ο κ. Μυλωνέρος την περασμένη βδομάδα κλήθηκε από τους υγειονομικούς που εκπροσωπεί και επισκέφτηκαν τον διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης. “Τον διοικητή τον επισκεφτήκαμε όχι για να απαιτήσουμε για να πάρει τους ανθρώπους πίσω. Αυτό που ζητήσαμε είναι να μας απαντήσει όσο το δυνατόν άμεσα επί του αιτήματος που καταθέσαμε για την εφαρμογή του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, ασχέτως αν είναι πειθαρχικό παράπτωμα ή όχι. Η ουσία είναι, ότι αυτή τη στιγμή και αυτό είναι το οξύμωρο της υπόθεσης, ότι εάν ένας εργαζόμενος είχε κάνει υπεξαίρεση θα λάμβανε το ήμισυ του μισθού του, ενώ αυτοί οι άνθρωποι χωρίς κανένα απολύτως παράπτωμα, τους έχουν θέσει σε αναστολή και τους έχουν βάλει στα αζήτητα, αδιαφορώντας για την υγεία τους, για τις οικογένειες τους και ότι άλλο συνεπάγεται”.