Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει βάλει στο στόχαστρό της, ιστοσελίδες αλλά και προφίλ στα social media που προωθούν ψευδείς ειδήσεις αναφορικά με τον κοροναϊό και όσους συμμετέχουν στην βιομηχανία εξαπάτησης των αντιεμβολιαστών

Κοινωνία

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει βάλει στο στόχαστρό της, ιστοσελίδες αλλά και προφίλ στα social media που προωθούν ψευδείς ειδήσεις αναφορικά με τον κοροναϊό, και σύμφωνα με τον διευθυντή της Βασίλη Παπακώστα, πέρα από το ποινικό κομμάτι, γίνεται και φορολογικός έλεγχος και μπορεί να επιβληθούν βαρύτατα πρόστιμα.

«Από χθες με εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου ξεκινήσαμε μια έρευνα να εντοπίσουμε κάποιους, οι οποίοι χρησιμοποιώντας ιστολόγια και λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προβαίνουν σε αναρτήσεις και δημοσιεύσεις, επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία», δήλωσε στον Σκάι, και πρόσθεσε ότι υπάρχουν αρκετές ελληνικές σελίδες, οι οποίες ερευνώνται.

Πώς εντοπίζονται οι λογαριασμοί – Όλη η  διαδικασία

Εξηγώντας τις διαδικασίες που ακολουθούνται μετά τον εντοπισμό των συγκεκριμένων λογαριασμών, ο κ. Παπακώστας ανέφερε ότι το «take down» (κατέβασμα) των ιστοσελίδων δεν μπορεί να γίνει από την ελληνική αστυνομία και γίνεται μόνο για συγκεκριμένα αδικήματα.

«Αυτό που γίνεται είναι ότι σχηματίζεται δικογραφία, ενημερώνονται οι εισαγγελικές αρχές, αυτές με τη σειρά τους χαρακτηρίζουν τα αδικήματα και στη συνέχεια η δικογραφία υποβάλλεται προκειμένου να πάρει τη νόμιμη οδό της δικαιοσύνης.

Είπε δε ότι στο μικροσκόπιο των αρχών μπορεί να βρεθούν τόσο προσωπικά προφίλ όσο και σελίδες υποκινητών, καθώς «δεν έχει σημασία αν το αδίκημα και η διέγερση γίνεται από ένα πρόσωπο ή είναι συλλογικό».

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν καταγγελίες και από πολίτες, οι οποίοι εντοπίζουν τέτοιες αναρτήσεις, τις προωθούν στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και μετά αποτελούν μέρος της έρευνας μας.

Ενδεικτικό της προσπάθειας που καταβάλλεται είναι το γεγονός ότι το προηγούμενο διάστημα σχηματίστηκαν δικογραφίες για τουλάχιστον 28 άτομα που ήταν αρνητές της μάσκας.

Βιομηχανία εξαπάτησης αντιεμβολιαστών

Διαστάσεις έχει πάρει και η «βιομηχανία» εξαπάτησης των αντιεμβολιαστών: Γνώστες υποτίθεται του νόμου, πουλούν «νομικά όπλα» και συμβουλές σε αντιεμβολιαστές, υποσχόμενοι ότι θα τους «προστατεύσουν νομικά» αν δεν τηρήσουν τα μέτρα (rapid test) ή δεν εμβολιαστούν και τους προτρέπουν να επιδιώξουν με μηνύσεις αλλά και με χρηματικές αποζημιώσεις-ποινές φυλάκισης να στραφούν κατά του δημοσίου ή κατά εκπαιδευτικών-υγειονομικών που εφαρμόζουν τον νόμο και την τήρηση των μέτρων ενάντια στη διασπορά του κοροναϊού.

Η Δίωξη έχει εντοπίσει τουλάχιστον εννέα ιστοσελίδες και προφίλ που συνδέονται με αυτό, ενώ μόνο μία εξ αυτών είχε συνολικά 7.000 μέλη, σύμφωνα με το Open.

Οι αστυνομικοί αναζητούν ενοχοποιητικά στοιχεία για τους διαχειριστές αυτών των σελίδων, ενώ στο διαδίκτυο διακινούνται ακόμη και «τιμοκατάλογοι» ψευδών νομικών συμβουλών.

Επισημαίνεται ότι η διέγερση σε ανυπακοή που προτρέπουν οι διαχειριστές των εν λόγω ιστοσελίδων μπορεί να είναι πλημμέλημα, όμως, επειδή εντάσσονται στη διασπορά ψευδών ειδήσεων για τον κοροναϊό, δεν αποκλείεται ο εισαγγελέας που θα αναλάβει την υπόθεση να αποφασίσει δίωξη σε βαθμό κακουργήματος.

πηγή:in.gr