Ε. Σκούφα: «Η κυβέρνηση οφείλει να προστατεύσει τους λιγοστούς «πνεύμονες» πρασίνου στη χώρα από τις πυρκαγιές και τις ασθένειες, που τα απειλούν με εξαφάνιση, όπως αυτό της Νεοκαισαρείας»

Περιβάλλον

Την επιτακτική ανάγκη λήψης μέτρων έτσι ώστε να προστατευτούν τα πλατανοδάση και τα δάση γενικότερα, από την ασθένεια του «μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου», που προκαλείται από το μύκητα Ceratocystis fimbriata f.sp. platani, η οποία όχι μόνο έχει χτυπήσει το πλατανόδασος Νεοκαισάρειας, αλλά και τα πλατανοδάση της χώρας μας, υπογραμμίζει χαρακτηριστικά σε ερώτησή της η βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα.

Την ερώτηση συνυπογράφουν οι τομεάρχες Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης, Εσωτερικών Ζαχαριάδης Κώστας, κι ακόμη 13 βουλευτές και βουλεύτριες.

Ο μύκητας που προκαλεί τη νέκρωση των δένδρων

Όπως επισημαίνει η βουλεύτρια Πιερίας, ο συγκεκριμένος μύκητας αποτελεί την πλέον καταστρεπτική ασθένεια των ειδών του πλατάνου διεθνώς, προκαλώντας νέκρωση των δένδρων. Η ασθένεια όχι μονο είναι γνωστή στη χώρα μας, αλλά γίνεται και εκτενής αναφορά για το θέμα στην ιστοσελίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και πιο συγκεκριμένα μεταξύ άλλων αναφέρεται : «Νεαρά δένδρα συνήθως νεκρώνονται σε χρόνο μικρότερο των δύο ετών, ενώ τα μεγαλύτερα δένδρα μπορούν να επιβιώσουν για αρκετά χρόνια μετά την προσβολή τους από το παθογόνο, ωστόσο, ο θάνατος των προσβεβλημένων φυτών είναι αναπόφευκτος. Η ασθένεια έχει προκαλέσει τεράστιες καταστροφές στην Ιταλία και τη Γαλλία, ενώ στην Ελλάδα πιθανόν να έχει εισαχθεί με πολλαπλασιαστικό υλικό. Το παθογόνο αυτό αποτελεί μια τεράστια απειλή για τα πλατάνια της Ελλάδας και θα πρέπει να επιδιωχθεί με κάθε τρόπο η άμεση αντιμετώπισή του».

Σοβαρός κίνδυνος για το πλατανόδασος Νεοκαισάρειας

Μάλιστα, όπως τονίζει στην ερώτησή της η κα Σκούφα, το Πλατανόδασος Νεοκαισάρειας που είναι ένα μοναδικό, σπάνιας ομορφιάς, πυκνό δάσος πλατάνων, παρόχθιο κατά μήκος 20 ως 30 χιλιομέτρων του ποταμού Μαυρονερίου και ίσως το μεγαλύτερο Πλατανόδασος στην Ελλάδα, έχει «χτυπηθεί» από τον μύκητα, τα τελευταία περίπου δυο χρόνια, με αποτέλεσμα πλήθος δένδρων του να έχουν προσβληθεί από την ασθένεια.

Επιτακτική η λήψη προληπτικών φυτοπροστατευτικών μέτρων

Όπως επισημαίνει η κα Σκούφα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην ιστοσελίδα του αναφέρει τους τρόπους της αντιμετώπισης του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου. Περιγράφεται ότι «οι χημικές μέθοδοι που έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα αποδείχτηκαν αναποτελεσματικές. Επειδή η ασθένεια διαδίδεται κυρίως ανθρωπογενώς, είναι δυνατόν να περιοριστεί η διασπορά της με τη λήψη προληπτικών φυτοπροστατευτικών μέτρων. Επιβάλλεται η λήψη αυστηρών μέτρων παρεμπόδισης της εισόδου της ασθένειας σε νέες περιοχές, με την απαγόρευση διακίνησης πολλαπλασιαστικού υλικού από τις περιοχές που έχει διαπιστωθεί η ασθένεια. (…) Τα προσβεβλημένα δένδρα καθώς και τα γειτονικά τους που είναι ύποπτα προσβολής πρέπει να υλοτομούνται και αν είναι δυνατόν να εκριζώνονται. Σε νέες εστίες προσβολής, η αντιμετώπιση της ασθένειας είναι περισσότερο αποτελεσματική όταν γίνει έγκαιρη διάγνωση και ο αριθμός των ασθενών δένδρων είναι περιορισμένος. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να συλλέγονται όλα τα υπολείμματα υλοτομίας, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και το πριονίδι που παράγεται, και να καταστρέφονται με καύση».

Μάλιστα, καθώς η ασθένεια μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου που προκαλεί ο μύκητας Ceratocystis fimbriata f.sp. platani και οι τρόποι αντιμετώπισής του είναι αρκούντως γνωστοί στην κεντρική ελληνική διοίκηση και στους ανά την Ελλάδα φορείς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης (Δήμοι και Περιφέρειες), κάποιοι δήμοι των οποίων οι περιοχές τους αντιμετώπιζαν πρόβλημα, ενεργοποιήθηκαν εγκαίρως, με θετικά πρακτικά αποτελέσματα.

Καθυστέρηση σημαίνει ολοκληρωτική καταστροφή του Πλατανοδάσους Νεοκαισάρειας

Η κα Σκούφα τονίζει χαρακτηριστικά πως οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση στην αντιμετώπιση της ασθένειας, θα έχει ως συνέπεια την ολοκληρωτική καταστροφή του Πλατανοδάσους, τόσο ως πνεύμονα πρασίνου, όσο και ως οικοσυστήματος. Ζητά ενημέρωση για τις ενέργειες στις οποίες προτίθενται να προβούν τα αρμόδια υπουργεία έτσι ώστε να προστατευτεί το πλατανόδασος Νεοκαισάρειας. Ακόμα ζητά συγκεκριμένη πληροφόρηση για το κονδύλι που θα διατεθεί για την καταπολέμηση του μύκητα και το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών των αρμόδιων υπουργείων.

Δείτε εδώ την ερώτηση : https://bit.ly/3DPZAUZ