Ποιοι θα κάνουν την τρίτη δόση και με ποιο εμβόλιο-Eνημέρωση από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους

Κοινωνία Υγεία

Η χορήγηση αναμνηστικής δόσης εμβολίου, η τρίτη δόση όπως λέγεται, στοχεύει καταρχάς στη «θωράκιση» των ατόμων που λόγω νόσου ή θεραπείας δεν μπόρεσαν να έχουν ικανοποιητική αντισωματική ανταπόκριση μετά από τους βασικούς εμβολιασμούς και παραμένουν ευάλωτοι στη λοίμωξη, ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου και συνέχισε:

“Ο άλλος στόχος της τρίτης δόσης είναι η υπενθύμιση στο ανοσιακό σύστημα, η επανενεργοποίηση της ανοσοανταπόκρισης, ούτως ώστε να δημιουργηθούν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων και να αναπληρώσουν τη μείωση που έχει παρατηρηθεί με τις μελέτες των αντισωμάτων με την πάροδο του χρόνου.

Είναι ένα γεγονός που βοηθάει στο να μην είναι εκτεθειμένοι σε κίνδυνο, άτομα τα οποία λόγω αδυναμίας χάνουν γρήγορα τα αντισώματά τους λόγω ηλικίας, ή άτομα που κινούνται σε χώρους εργασιακούς με αυξημένη έκθεση ή διαβιούν σε τόπους με αυξημένη έκθεση.

​Την προηγούμενη Τρίτη, συνεδρίασαν από κοινού η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, και η Επιτροπή Αντιμετώπισης των Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας με στόχο την συζήτηση και την ανταλλαγή απόψεων πάνω στο θέμα της χορήγησης μιας αναμνηστικής δόσης εμβολίου.

Η τρίτη δόση των εμβολίων θα είναι mRNAεμβόλιο για τα άτομα που έχουνε λάβει δυο δόσεις mRNA βασικού εμβολιασμού και μια δόση mRNA εμβόλιο σε άτομα που έχουνε λάβει ως βασικό σχήμα εμβολιασμού δυο δόσεις εμβολίου Astra Zeneca ή μια δόση εμβολίου Johnson & Johnson.

Οι Επιτροπές έλαβαν υπ’ όψιν τους την τρέχουσα βιβλιογραφία καθώς και τις απόψεις των επιστημονικών εταιρειών και προέβησαν στην σύσταση της αναμνηστικής δόσης που θα χορηγείται τέσσερις εβδομάδες μετά την δεύτερη δόση στις παρακάτω ομάδες ασθενών υψηλού κινδύνου.

Θα σας αναφέρω τις ομάδες των ατόμων που περιλαμβάνονται στα νοσήματα υψηλού κινδύνου.

Η πρώτη κατηγορία είναι άτομα με μεταμόσχευση. Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων.

Άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση.

Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτονεακήκάθαρση.

Καρκίνος υπό αγωγή.

Καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία και στην θεραπεία περιλαμβάνεται η χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλου τύπου θεραπεία.

Αιματολογικός καρκίνος κατά την τελευταία πενταετία.

Και η τελευταία μεγάλη κατηγορία είναι τα άτομα σε ανοσοκαταστολή στα οποία συμπεριλαμβάνονται ασθενείς με αντιφλεγμονώδη, αυτοάνοσα νοσήματα ή άλλα νοσήματα με ανοσοκαταστολή, που λαμβάνουν ειδικές ανοσοτροποποιητικές θεραπείες, όπως και άτομα με πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες ή άτομα με HIV λοίμωξη τα οποία έχουν CD4 κάτω από 200.

Για την μεγάλη αυτή κατηγορία των ανοσοκατεσταλμένων υπάρχει μία κοινή θέση όλων των εταιρειών για τα φάρμακα που προκαλούν αυτή την ανοσοανεπάρκεια. Yπάρχει, λοιπόν, ένας συγκεκριμένος κατάλογος με όλους τους θεραπευτικούς παράγοντες που χρησιμοποιούνται, απλώς ενδεικτικά να σας αναφέρω ότι σε αυτόν περιλαμβάνονται και τα άτομα που παίρνουν πρεδιζινολόνη, κορτιζόνη δηλαδή, άνω των 20mg ημερησίως για διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συγκεντρώνει και αναλύει δεδομένα από μελέτες από όλες τις ομάδες πληθυσμού και ιδιαίτερα των ομάδων με αυξημένο κίνδυνο λόγω ηλικίας, όπως προείπα, ή αυξημένης έκθεσης στον ιό, προκειμένου να δρομολογήσει, σε συνεργασία με το επιχειρησιακό σκέλος του προγράμματος για τους εμβολιασμούς, τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης σε κατηγορίες συνανθρώπων μας”.

Ο κ.Θεμιστοκλέους

Όπως είπε ο κ. κ. Θεμιστοκλέους, η πλατφόρμα των ραντεβού για την αναμνηστική δόση του εμβολίου αναμένεται να ανοίξει στις 3 Σεπτεμβρίου, ωστόσο η ακριβής ημερομηνία θα επιβεβαιωθεί στην ενημέρωση της επόμενης Δευτέρας.

“Σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί από το πρωί και μέχρι στιγμής 20.000 εμβολιασμοί και η μέρα αναμένεται να κλείσει γύρω στους 32.000 εμβολιασμούς.

Έως σήμερα, από την πρώτη μέρα που ξεκινήσαμε, έχουν πραγματοποιηθεί 11.160.000 εμβολιασμοί και περισσότεροι από 5.900.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση που αντιστοιχεί σε ποσοστό 56,2% του γενικού πληθυσμού και 65,4% του ενήλικου πληθυσμού.

Περισσότεροι από 5.615.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους που αντιστοιχεί σε ποσοστό 53,5% επί του γενικού πληθυσμού και 62,7% επί του ενήλικου πληθυσμού.

Τα ραντεβού της εβδομάδας αυτής κυμαίνονται κατά μέσο όρο στις 20.000 και τις τελευταίες δέκα μέρες 96.000 συμπολίτες μας έχουν κλείσει νέο ραντεβού, δηλαδή ραντεβού για πρώτη δόση.

Στο πρόγραμμα κατ’ οίκον εμβολιασμού έχουν κάνει μέχρι στιγμής αίτηση 6.138 πολίτες και έχουν γίνει ήδη εμβολιασμοί σε 5.050 συμπολίτες μας.

Συνεχίζουν να εργάζονται τα κινητά συνεργεία στις απομακρυσμένες περιοχές. Έχουν ήδη διενεργηθεί περισσότεροι από 12.000 εμβολιασμοί και συνεχίζεται ο εμβολιασμός ειδικών κατηγοριών πληθυσμών όπως οι Ρομά, οι άστεγοι και οι μετανάστες.

Η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση θέση των ευρωπαϊκών χωρών όσον αφορά τον ρυθμό ημερήσιων εμβολιασμών και την κατάταξη σχετικά με τα άτομα που έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση ή έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Βλέποντας τη σύγκριση και με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωση- ειδικά με το ίδιο μέγεθος πληθυσμιακά και τη θέση, μεσογειακές χώρες- βλέπομε ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Μπορούμε να το αποδώσουμε ότι έχουμε μια μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης τον τελευταίο μήνα λόγω του ότι ο Αύγουστος είναι παραδοσιακά μήνας διακοπών και καλούμε τώρα που τελειώνουν οι διακοπές, βρισκόμαστε στις τελευταίες μέρες των διακοπών, επιστρέφοντας να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας, να αποφύγουμε, ειδικά οι νέοι, να δούμε τους ευάλωτους συγγενείς μας, γονείς, παππούδες και γιαγιάδες, οι οποίοι έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας, έτσι ώστε να τους προστατεύσουμε για κάποιες μέρες. Αλλά το σημαντικότερο είναι να επισπεύσουμε το ραντεβού για τον εμβολιασμό μας, όσοι είναι ανεμβολίαστοι ακόμη.

Σε όλη τη χώρα υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα ραντεβού και κάποιος μπορεί να κλείσει το ραντεβού του για εμβολιασμό σχεδόν σε όλες τις περιοχές της χώρας την ίδια μέρα, αυθημερόν δηλαδή”.