“Ο εμβολιασμός προχωρά σε όλη την επικράτεια. Υπάρχουν, όμως, περιοχές όπου παρατηρείται μειωμένη προσέλευση και απόκλιση από το μέσο όρο. Οι πέντε Περιφερειακές Ενότητες με την χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη είναι η Φλώρινα, η Ξάνθη, η Φωκίδα, οι Σέρρες και η Δράμα”, ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς στην ενημέρωση της Παρασκευής, ενώ όπως τόνισε κάτω από το μέσο όρο βρίσκονται ακόμα 14 Περιφερειακές Ενότητες από τις συνολικά 74 της χώρας, ήτοι οι Περιφερειακές Ενότητες Ηλείας, Ημαθίας, Αιτωλοακαρνανίας, Κιλκίς, Εύβοιας, Λάρισας, Λακωνίας, Πιερίας, Πέλλας, Φθιώτιδας, Έβρου, Λέσβου, Καβάλας και Σάμου.
Ο υφυπουργός επεσήμανε ότι στις περιοχές αυτές υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού για το μήνα Ιούνιο με εμβόλια Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson και καλούμε τους πολίτες να αξιοποιήσουν την δυνατότητα και να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους. “Γιατί πρέπει να γίνει ξεκάθαρο, να γίνει αντιληπτό ότι μόνο με τον εμβολιασμό θα μπορέσουμε να χτίσουμε τείχος ανοσίας απέναντι στον κορονοϊό. Όσο, όμως, η Επιχείρηση «Ελευθερία» εξελίσσεται, η τήρηση των μέτρων αποτελεί την ασπίδα προστασίας μας. γιατί η πανδημία, θα το πούμε ξανά, δεν έχει τελειώσει ακόμα. Ο ιός βρίσκεται ανάμεσά μας και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Για αυτό και είναι ανάγκη να παραμείνουμε προσεκτικοί, να συνεχίσουμε να ακολουθούμε τις συστάσεις των ειδικών και να τηρούμε με συνέπεια τους υγειονομικούς κανόνες στην καθημερινότητά μας. Γιατί μπορεί να έχουμε αφήσει πίσω μας πολλά από τα περιοριστικά μέτρα, όχι όμως την ίδια την πανδημία. Η ανάγκη για προσοχή απέναντι στον ιό παραμένει”, κατέληξε.
Σε παγκόσμια κλίμακα
Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 173 εκατομμύρια μολύνσεις και περισσότεροι από 3,7 εκατομμύρια θάνατοι με τη νόσο COVID-19 σε παγκόσμια κλίμακα. Ο ρυθμός των νέων διαγνώσεων υποχώρησε πάλι, για ακόμα μια βδομάδα, σε λιγότερες από 500.000 ανά ημέρα. Ο ρυθμός των θανάτων υποχωρεί σε λιγότερους από 11.000 ανά ημέρα.
Η επιδημία στην Ευρώπη την τελευταία εβδομάδα συνέχισε να βελτιώνεται, καταγράφοντας 12% μείωση στις διαγνώσεις, δηλαδή, μικρότερη μείωση από ότι είδαμε την προηγούμενη εβδομάδα και 18% μείωση στους θανάτους μεσοσταθμικά.
Πιο συγκεκριμένα, ο αριθμός των νέων διαγνώσεων υποχώρησε σε λιγότερες από 60.000 διαγνώσεις τις περισσότερες ημέρες. Επίσης ο αριθμός των θανάτων συνέχισε να μειώνεται, σε λιγότερους από 1.500 τις περισσότερες ημέρες. Από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες, οι 38 έδειξαν βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης.
Στην Ελλάδα
Όπως επεσήμανε ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων Γκίκας Μαγιορκίνης, στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια συνεχίζει να μειώνεται. Ομοίως και η πίεση στο σύστημα Υγείας.
Συγκεκριμένα, ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εντός της τελευταίας εβδομάδας, μειώθηκε σε ποσοστό περίπου 10%.
Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με τη νόσο υποχωρεί σε λιγότερες από 200 ανά ημέρα, ενώ το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων παραμένει μικρότερο της μονάδας.
Ο αριθμός των διαγνώσεων συνολικά, λοιπόν, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα μειώθηκε σημαντικά, καθότι καταγράφηκαν 15% λιγότερες διαγνώσεις από ότι την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς και ο αριθμός των συμπολιτών μας που καταλήγουν με την νόσο μειώθηκε σε ποσοστό 27%.
Σχετικά με την παρέμβαση Δημόσιας Υγείας για τον προσυμπτωματικό έλεγχο με αντιγονικά self-test, μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί περίπου 21.000.000 συσκευές self-test σε περίπου 4,1 εκατομμύρια πολίτες.
Σχεδόν 15.500.000 δηλώσεις έχουν περάσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματία υγείας, μέχρι χθες το βράδυ ήταν σχεδόν 30.000.
Η συνολική επιδημιολογική εικόνα δείχνει ότι πιθανώς οδηγούμαστε σε ύφεση της επιδημίας. Ωστόσο, η πορεία εξακολουθεί να είναι εύθραυστη μέχρι να επιτύχουμε ένα ικανοποιητικό ποσοστό ανοσίας.