Κυριολεκτικά στον αέρα βρίσκεται η χρηματοδότηση και η ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας για την καταπολέμηση της «φαιάς σήψης του καστάνου» στην Πιερία αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Εκτός σχεδιασμού είναι επίσης ο νομός και σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση της «σφήκας της καστανιάς» με την συνέχιση του προγράμματος καταπολέμησης με τις εξαπολύσεις του παρασιτοειδούς εντόμου Torymus sinensis από το πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Αυτά προκύπτουν από τις απαντήσεις που δόθηκαν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην ερώτηση που είχε κατατεθεί από την βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, την οποία συνυπέγραφαν ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης και η αναπληρώτρια τομεάρχης Ολυμπία Τελιγιορίδου.
Επιπλέον όσον αφορά την οικονομική στήριξη με την καταβολή de minimis στους καστανοπαραγωγούς που επλήγησαν από την φαιά σήψη του κάστανου, δεν προβλέπεται κάποια περεταίρω ενίσχυση, καθώς, όπως αναφέρεται στην απάντηση, το υπουργείο χορηγεί συνδεδεμένη ενίσχυση ανά εκτάριο στους καλλιεργητές καρπών με κέλυφος, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και η παραγωγή κάστανου.
Ουδέν νεώτερον για την φαιά σήψη του καστάνου
Όπως ξεκάθαρα προκύπτει από την απάντηση του Υπουργείου υπήρξε έως το 2020 χρηματοδότηση για έρευνα και αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος της φαιάς σήψης στο ΙΔΕ από ιδιωτικό φορέα..Από εκεί και μετά το τοπίο είναι θολό και δεν προκύπτει καμία νέα χρηματοδότηση ώστε να βρεθεί τρόπος αντιμετώπισης της ασθένειας που καταστρέφει τον καρπό της καστανιάς και φυσικά εξοντώνει οικονομικά τους παραγωγούς μας. Γνωρίζουμε το πρόβλημα,απαντά το υπουργείο, αλλά δεν συνεχίζουμε την έρευνα για να το λύσουμε ελλείψει χρηματοδότησης.
Ούτε το 2020, ούτε το 2021 το πρόγραμμα καταπολέμησης
Σύμφωνα με τις απαντήσεις που δόθηκαν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα βιολογικής καταπολέμησης της σφήκας της καστανιάς, στην Πιερία εξαπολύσεις πραγματοποιήθηκαν κατά τα έτη 2018 και 2019. Από τον έλεγχο της εγκατάστασης του παρασιτοειδούς που πραγματοποιήθηκε το 2020, διαπιστώθηκαν επίπεδα παρασιτισμού στην Π.Ε. Πιερίας σε ποσοστό 2%, ενώ, κατά τη φετινή δειγματοληψία (2021), διαπιστώθηκαν επίπεδα παρασιτισμού στην εν λόγω Π.Ε. σε ποσοστά έως 10%, τα οποία θεωρούνται ικανοποιητικά και ενδεικτικά της εγκατάστασης του παρασιτοειδούς. Για τον λόγο αυτόν, δεν πραγματοποιήθηκαν εξαπολύσεις το 2020 και δεν προγραμματίζονται για το 2021.
Η ενημέρωση όμως που δίνεται από τους ίδιους τους παραγωγούς είναι ότι το πρόβλημα αντί να είναι σε ύφεση, εντείνεται.
Δεν προβλέπονται ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis) για τους καστανοπαραγωγούς
Σχετικά με τη στήριξη των παραγωγών καστάνου μέσω της χορήγησης ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis), σημειώνεται ότι, για την στήριξη των καστανοπαραγωγών το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από το 2017, χορηγεί συνδεδεμένη ενίσχυση ανά εκτάριο στους καλλιεργητές καρπών με κέλυφος, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και η παραγωγή κάστανου. Ως εκ τούτου, η καλλιέργεια της καστανιάς ενισχύεται με συνδεδεμένη ενίσχυση ανά εκτάριο, ως καρπός με κέλυφος, σε ετήσια βάση και το ύψος της ενίσχυσης για το έτος 2020 ανέρχεται σε 102,16 € /εκτάριο, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση.
Τέλος, η κ. Σκούφα σε συνεχή επαφή με τους καστανοπαραγωγούς της Πιερίας θα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη των συγκεκριμένων θεμάτων και θεσμικά θα παρεμβαίνει πιέζοντας για την λύση τους.
Δείτε εδώ την κατατεθειμένη κοινοβουλευτική ερώτηση και την απάντηση του ΥΠΑΑΤ: https://www.hellenicparliament.gr/Koinovouleftikos-Elenchos/Mesa-Koinovouleutikou-Elegxou?pcm_id=baec4678-1880-4eed-9e0d-acfd01211345