Δήμος Κατερίνης – Τ.Κ. Άνω Αγίου Ιωάννη: Αναβίωσαν οι «Αυγομαχίες» στη Γιορτή Αγάπης

Πολιτισμός

H καθιερωμένη πασχαλινή «Γιορτή της Αγάπης», πραγματοποιήθηκε χθες δεύτερη μέρα του Πάσχα στην Τοπική Κοινότητα Άνω Αγίου Ιωάννη.Η εκδήλωση, η οποία συγκέντρωσε και φέτος το ενδιαφέρον των κατοίκων της Πιερίας αλλά και πολλών επισκεπτών διοργανώθηκε από τον Δήμο Κατερίνης και τον τοπικό ποντιακό πολιτιστικό σύλλογο «ΑΡΓΟΣ».

Στη διάρκεια της γιορτής αναβίωσαν οι «αυγομαχίες», έθιμο που έχει τις ρίζες του στον Πόντο, ενώ συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου και την σύγκρουση του καλού με το κακό. Στο διαγωνισμό των αυγομαχιών έλαβαν μέρος άτομα όλων των ηλικιών. Στους νικητές, απονεμήθηκαν έπαθλα, ενώ προσφορά εδεσμάτων έγινε σε όλους όσοι βρέθηκαν στην εκδήλωση – θεσμό για την ευρύτερη περιοχή.

Κοντά σε συνδημότες και επισκέπτες βρέθηκαν αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι μετέφεραν τις ευχές του Δήμαρχου Κατερίνης Σάββα Χιονίδη, ενώ αναφέρθηκαν στο σημαντικό λαογραφικό έργο που επιτελούν οι πολιτιστικοί σύλλογοι του Δήμου, μεταξύ των οποίων και ο ποντιακός πολιτιστικός σύλλογος «ΑΡΓΟΣ». Με την ευκαιρία απηύθυναν ευχές: «Χριστός Ανέστη! Χρόνια πολλά  σε κάθε οικογένεια, με προκοπή και υγεία!» σημείωσαν χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα, στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων: η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, η αντιδήμαρχος Παρθένα Μακρίδου Παρτσαλίδου, ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ) Θεόδωρος Παυλίδης, ο εκπρόσωπος τύπου  και πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Β/θμιας Εκπαίδευσης Χρυσόστομος Κυραϊλίδης, οι  Δημοτικοί Σύμβουλοι Αλέξανδρος Γιουμίδης, Νίκος Μακρίδης, Ζήνων Σατραζέμης, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου της Τ.Κ. Άνω Αγίου Ιωάννη, Χαράλαμπος Οφίδης, πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων κ.α. εκπρόσωποι τοπικών αρχών, φορέων και συλλόγων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του τοπικού συλλόγου Χρήστος Παυλίδης, ευχαρίστησε τον Δήμο Κατερίνης, για τη διαχρονική υποστήριξη, ενώ αναφερόμενος στην ταυτότητα της εκδήλωσης τόνισε χαρακτηριστικά: «Το έθιμο των αυγομαχιών έχει την αφετηρία του στις αλησμόνητες πατρίδες του ποντιακού ελληνισμού. Με την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1922, οι πρόσφυγες έφεραν μαζί τους το έθιμο, το οποίο διαδόθηκε ευρύτατα και στην περιοχή μας».