«Επακούμβηση» είναι μια ήπια επαφή σκαφών, ενδεχομένως τυχαία, αλλά όχι σκόπιμη ή ύπουλη. Η λέξη είχε γίνει viral τον περασμένο Αύγουστο, όταν στο αποκορύφωμα της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο, η φρεγάτα «Λήμνος» είχε μία στενή επαφή ανεπιθύμητου τύπου με το τουρκικό πολεμικό «Κεμάλ Ρέις» που συνόδευε το σεισμογραφικό «Ορούτς Ρέις».
«Επακούμβηση», με την μεταφορική έννοια του όρου αυτή τη φορά, αλλά ενδεχομένως με σφοδρότερα διπλωματικά απόνερα, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και η κοινή σε απευθείας μετάδοση συνέντευξη Τύπου των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας. «Έχετε κάνει 400 πτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος, φίλε Μεβλούτ», «επακούμβησε» ο Δένδιας τον Τσαβούσογλου. «400 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος, για να μην αναφέρω πόσες πάνω από τη θάλασσα. Δεν υπάρχει κανένας διεθνής κανόνας που να επιτρέπει τέτοιες πτήσεις».
«Γιατί έχουμε στρατεύματα στα νησιά μας;» «Διότι απειλούνται, Μεβλούτ», απάντησε στο δικό του ρητορικό ερώτημα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.
«Και επίτρεψέ μου να πω ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Ελλάδα, Μεβλούτ, δεν είναι τρίτη δύναμη. Η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ. Είναι η οικογένειά μας. Μοιραζόμαστε ένα κοινό μέλλον, ένα κοινό όραμα, έναν κοινό χώρο προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ανήκουμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Μεβλούτ, και σε αυτό έχουμε προτείνει να ανήκετε και εσείς». Ήταν η τορπιλισμένη αντίδραση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στη λογική Τσαβούσογλου «έλα να τα βρούμε εμείς μόνοι μας, δεν χρειάζονται τρίτες δυνάμεις» και στη θέση ότι οι διαφορές Αθήνας και Άγκυρας είναι διμερείς.
Εκ των υστέρων, η «επακούμβηση» Δένδια σε Τσαβούσογλου μπορεί να μην ήταν μία, αλλά περισσότερες. Σε κάθε περίπτωση, η στάση του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας δεν ήταν σκόπιμη, προμελετημένη, μήτε έγινε επί τούτου. Ήταν απότοκη μίας κεντρικής πολιτικής απόφασης απέναντι σε οιονδήποτε πονηρό τουρκικό τακτισμό οι ελληνικές θέσεις να διατυπώνονται όσο πιο ξεκάθαρα γίνεται ενώπιον ενός διεθνούς ακροατηρίου. «Όταν κάτι είναι αυτονόητο, γίνεται ακόμη πιο αυτονόητο όταν το λέμε», έλεγε ο Ταλλεϋράνδος.
Μπορεί βέβαια η στάση Δένδια στην Άγκυρα να προκάλεσε νευρικό κλονισμό στο κόμμα της μείζονος αξιωματικής αντιπολίτευσης, του οποίου ακόμη και ο αρμόδιος τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος είχε την αξιοπρέπεια να αποδώσει τα εύσημα στον υπουργό Εξωτερικών. Αυτός ο εσωκομματικός αντίκτυπος στον ΣΥΡΙΖΑ ας θεωρηθεί το ελάχιστο κόστος ώστε να απαλειφθεί δια παντός σε εσωτερικό και εξωτερικό, ο εθνικός μιζεραμπιλισμός του προέδρου τους Αλέξη Τσίπρα εντός έδρας το 2017 μπροστά σε έναν αχαλίνωτο σουλτάνο.
*Ο Φώντας Μπαραλιάκος είναι Βουλευτής Πιερίας της ΝΔ
*Το άρθρο είναι αναδημοσίευση από το Liberal.gr