Ο πρόεδρος ΟΡ.ΦΕ.Ο. Γ. Παπαχρήστος μιλά για το 48ο φεστιβάλ: «Δεν υπάρχει πολιτιστική ειρήνη το δίμηνο των εκδηλώσεων»

Πολιτισμός

Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η προετοιμασία του 48ου Φεστιβάλ Ολύμπου 2019. Το πρόγραμμα των παραστάσεων προχωρά και ήδη το μεγαλύτερο μέρος διαμορφώνεται, ο σχεδιασμός της αποκατάστασης όποιων φθορών προέκυψαν στους χώρους υποδοχής και φιλοξενίας των εκδηλώσεων ξεκίνησε, οι λεπτομέρειες των συνδιοργανώσεων με την τιμώμενη χώρα καταγράφηκαν, το οργανόγραμμα πήρε την τελική του μορφή, οι επιτροπές προγραμματίζουν τις λειτουργικές τους κατευθύνσεις.

  Ο Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου (ΟΡ.ΦΕ.Ο.) ζωντανό κύτταρο του πολιτισμού οριοθετεί τις επόμενες κινήσεις και σε λίγο διάστημα θα γνωστοποιήσει την ταυτότητα   και το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ Ολύμπου. Ένα πρόγραμμα εμπλουτισμένο με όλο το φάσμα της τέχνης και μάλιστα με την παρουσία των καλύτερων καλλιτεχνικών σχημάτων της χρονιάς.

  Την εικόνα, το προφίλ και την διαδρομή της προετοιμασίας του 48ου Φεστιβάλ Ολύμπου 2019, μας την αποδίδει απαντώντας στις ερωτήσεις ο πρόεδρος του Οργανισμού, Γρηγόρης Παπαχρήστος.

  -Κύριε πρόεδρε. Λες και ήταν χθες. Και όμως σαράντα οκτώ χρόνια διαρκούς παρουσίας του Φεστιβάλ Ολύμπου στον πολιτισμικό ορίζοντα της Πιερίας και όχι μόνο. Σας παρακαλώ σκιαγραφήστε μας τη  φετινή φιλοσοφία και το περίγραμμα των εκδηλώσεων.

   Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια το Φεστιβάλ Ολύμπου χωρίς να εγκαταλείπει τον αρχικό του χαρακτήρα, πρόσθεσε πολλά νέα στοιχεία στη λειτουργία του και στο περιεχόμενο των εκδηλώσεων του. Απέκτησε εξωστρέφεια, βγήκε από τα σύνορα της Πιερίας, συνεργάζεται με πολιτιστικούς οργανισμούς άλλων χωρών, συμπεριέλαβε στο πρόγραμμά του νέα καλλιτεχνικά ρεύματα  Φέτος για πρώτη φορά στρέφεται στους νέους με ιδιαίτερες εκδηλώσεις για αυτούς.

  -Πλησιάζουν και τα πενηντάχρονα του θεσμού. Το χρυσό ιωβηλαίο. 

  Ναι μισός αιώνας Φεστιβάλ Ολύμπου, χωρίς καμία διακοπή, ακόμα και σε δύσκολους καιρούς. Στα σαράντα χρόνια εκδόθηκε επετειακό λεύκωμα που κατέγραψε όλα τα σπουδαία γεγονότα που συνέβησαν από την ίδρυσή του.  Ήδη ετοιμάζουμε το λεύκωμα της πενηντακονταετίας. Θα πρέπει σε αυτό να μνημονεύσουμε όλους εκείνους που για μισό αιώνα υπηρέτησαν το Φεστιβάλ Ολύμπου. Συνήθως μνημονεύουμε τους δημιουργούς, αν δεν υπήρχαν όμως οι συνεχιστές, σήμερα δεν θα υπήρχε Φεστιβάλ Ολύμπου/ Είναι πιο εύκολο να φτιάξεις ένα σύλλογο παρά να τον διατηρείς για πενήντα χρόνια ζωντανό και μάλιστα στην πορεία να τον βελτιώνεις.

                                                       ΟΙ ΧΩΡΟΙ

  -Φανταζόμαστε λίγο – πολύ οι ίδιοι χώροι των εκδηλώσεων

 Είναι γνωστό ότι το Φεστιβάλ Ολύμπου ξεκίνησε τις εκδηλώσεις του, στο εθνικό στάδιο Κατερίνης, αργότερα στο αρχαίο θέατρο Δίου και στο κάστρο του Πλαταμώνα. Στην πορεία προστέθηκαν νέοι ιδιαίτερης σημασίας χώροι, όπως τα αρχαία Λείβηθρα, η αρχαία Πύδνα, ο Βυζαντινός Ναός της Παναγίας στην Κονταριώτισσα, το Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών Δίου, το δημοτικό θέατρο στο πάρκο Κατερίνης. Φέτος για πρώτη φορά στους χώρους εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Ολύμπου προστίθεται επίσης ένας εμβληματικός χώρος, ο Καπνικός Σταθμός, που βρίσκεται μέσα στην πόλη της Κατερίνης.

  -Η επιλογή του Ισραήλ ως τιμώμενη χώρα με πιο κριτήριο επιλέχτηκε. Καθαρά πολιτιστικού περιεχομένου ή με βάση τη γενικότερη συνεργασία της Ελλάδας, ιδιαίτερα σήμερα,  με το κράτος της Μέσης Ανατολής. 

  Καθοριστικό ρόλο έπαιξε το δεύτερο, η γενικότερη συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ που αναπτύσσεται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Το υπουργείο Εξωτερικών αλλά και οι τοπικοί φορείς, με τους οποίους συναποφασίζουμε την τιμώμενη χώρα, μεταξύ τριών υποψήφιων χωρών, «ψήφισαν» Ισραήλ.

  – Ο Πολιτισμός ανοίγει διαύλους και οικονομικών και τουριστικών συνεργασιών. Διαφαίνεται κάτι ανάλογο με το Ισραήλ και κατά πόσο ανταποκρίνονται σ αυτή την πρόκληση οι τοπικοί φορείς.

  Πράγματι ο πολιτισμός ανοίγει δρόμους επικοινωνίας και συνεργασιών μεταξύ των λαών. Για το λόγο αυτό ο ΟΡΦΕΟ έχει καθιερώσει το θεσμό της τιμώμενης χώρας. Φέτος το Ισραήλ είναι η δωδέκατη χώρα που γνωρίζει την Πιερία και συμμετέχει επίσημα στο μεγάλο και διεθνές αυτό πολιτιστικό γεγονός. Οι τοπικοί φορείς,  έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν συνεργασίες με τις χώρες αυτές και σε άλλους τομείς. Αν εξαιρέσουμε την Ένωση Ξενοδόχων, άλλοι φορείς, τουλάχιστον έως σήμερα, δεν το επιχείρησαν. 

  -Πιθανολογούμε ότι οι συνεργαζόμενοι φορείς, οι φετινοί συνδιοργανωτές, θα είναι οι ίδιοι ή και κάποιοι άλλοι; Η υποστήριξη από την πολιτεία;

  Ως συνδιοργανωτές του Φεστιβάλ Ολύμπου, έχουν καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια οι φορείς της Αυτοδιοίκησης, η Αντιπεριφέρεια και οι τρείς δήμοι της Πιερίας. Επίσης και το Επιμελητήριο. Όλοι τους συμβάλουν οικονομικά και αποτελούν τους βασικούς χρηματοδότες του φεστιβάλ.  Σημαντική επίσης είναι η συνεργασία μας με την Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας. Επί πλέον το Φεστιβάλ Ολύμπου έχει το τιμητικό προνόμιο να τελείται υπό την αιγίδα των υπουργείων Πολιτισμού και Εξωτερικών. Η υποστήριξη από την πολιτεία είναι κυρίως συμβολική παρά οικονομική. Την οικονομική υποστήριξη έχουν αναλάβει εκτός των φορέων που αναφέραμε, οι ιδιώτες χορηγοί μας και βέβαια οι πολυάριθμοι και συνεχώς αυξανόμενοι θεατές των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Ολύμπου.

  -Η περιβόητη “πολιτιστική ειρήνη”  το δίμηνο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Ολύμπου με τους τοπικούς συλλόγους, είναι εφικτή.

  Δυστυχώς όχι. Παρά τις διαβεβαιώσεις οι περισσότεροι σύλλογοι δεν το τηρούν. Το καλοκαίρι υπάρχει ένας καταιγισμός εκδηλώσεων, πολλές φορές την ίδια μέρα και ώρα με εκδηλώσεις του φεστιβάλ.

  Πρόσφατα είχατε συναντήσεις στην Αθήνα με διάφορα υπουργεία. Προέκυψε κάτι σημαντικό από αυτές τις συναντήσεις;

  Πράγματι επισκεφθήκαμε τα υπουργεία Εξωτερικών και Πολιτισμού, με τα οποία συνεργαζόμαστε κάθε χρόνο και ως γνωστό τα τελευταία χρόνια το Φεστιβάλ Ολύμπου τελεί υπό την αιγίδα αυτών.

Στο υπουργείο Εξωτερικών συναντήσαμε τον αρμόδιο υφυπουργό, για θέματα πολιτιστικών συνεργασιών με άλλες χώρες, τον Μάρκο Μπόλαρη. Συζητήσαμε μαζί του, τις δυνατότητες συνεργασίας με τη χώρα του Ισραήλ, που είναι και με τη συγκατάθεση του υπουργείου, τιμώμενη χώρα στο 48ο Φεστιβάλ Ολύμπου. Στο υπουργείο Πολιτισμού συναντήσαμε τον αρμόδιο υφυπουργό για θέματα που αφορούν το φεστιβάλ, τον Κωνσταντίνο Στρατή, όπου συζητήσαμε εκτός του φεστιβάλ και θέματα που αφορούν τους αρχαιολογικούς χώρους της Πιερίας και κυρίως του Δίου. Τα αποτελέσματα των συναντήσεων αυτών θα φανούν σε λίγο καιρό. Θα πρέπει να σημειώσω στις συναντήσεις αυτές ήταν μαζί μας ο βουλευτής μας, Στέργιος Καστόρης και εκπρόσωποι των άλλων βουλευτών μας και βέβαια η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, η Βαγγελιώ Λάμπρου, η οποία οφείλω να ομολογήσω, είναι μεγάλη αρωγός στην προσπάθειά μας να αναδείξουμε το Φεστιβάλ Ολύμπου και γενικότερα τον πολιτισμό της Πιερίας.

                                          Η ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ

  -Η τελετή έναρξης συνήθως σηματοδοτεί και την διάσταση του εκάστοτε φεστιβάλ. Τι να περιμένουμε φέτος;

   Πριν αναφερθώ στην τελετή έναρξης η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 30 Ιουνίου, να κάνω γνωστό ότι η επίσημη παρουσίαση του προγράμματος του 48ου Φεστιβάλ Ολύμπου θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιουνίου στο αμφιθέατρο του μουσείου της Ακρόπολης στην Αθήνα.  

Η  έναρξη, όπως κάθε χρόνο, είναι προς τιμή της τιμώμενης χώρας. Φέτος προετοιμάζουμε με τη συνεργασία της πρεσβείας του Ισραήλ και των υπουργείων Εξωτερικών και Πολιτισμού, μια μεγάλη συναυλία στο αρχαίο θέατρο Δίου, με έργα Ελλήνων και Ισραηλινών συνθετών τα οποία θα ερμηνεύσουν δύο σπουδαίες ερμηνεύτριες, η Ρώνια Τοπαλίδου και η ισραηλινή Liora Simon. Με την επιμέλεια και τη διεύθυνση του καταξιωμένου Κατερινιώτη μαέστρου Ευθύμη Μαυρίδη .  Επίσης γίνεται προσπάθεια κάτι αντίστοιχο να πραγματοποιηθεί και επί ισραηλινού εδάφους.

  -Ιούλιος και Αύγουστος 2019. Το δίμηνο που αναδεικνύει την Πιερία.

  Αν το Φεστιβάλ της Επιδαύρου ή των Αθηνών, όπως έχει μετεξελιχθεί τα τελευταία χρόνια, αποτελεί το μεγάλο γεγονός στην νότια Ελλάδα, το Φεστιβάλ Ολύμπου, αναμφισβήτητα είναι το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός που αναδεικνύει όχι μόνο την Πιερία, τη Μακεδονία, τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα.

  Αυτά τα ενδιαφέροντα από τον πρόεδρο του ΟΡ.ΦΕ.Ο., Γρηγόρη Παπαχρήστο, που κλείνοντας την ενδιαφέρουσα συνέντευξη μας παραπέμπει στο 405 προ Χριστού, σχολιάζοντας την πρώτη ερμηνεία της τραγωδίας «Βάκχαι».

« Στην καλλίστη Πιερία, στις όμορφες πλαγιές του Ολύμπου, οδήγησέ με Διόνυσε, εκεί οι Χάριτες, εκεί οι Μούσες..» τραγουδούν οι Βάκχες του Ευριπίδη, στα εν Δίω Ολύμπια, στο αρχαίο θέατρο του Δίου.

Εκεί σήμερα, μετά από εκατοντάδες χρόνια, τις ζεστές νύχτες του καλοκαιριού , κάνουν ξανά την εμφάνισή τους μέσα από το λόγο και το τραγούδι,  οι Χάριτες και οι Μούσες, προσκεκλημένες στις γιορτές του Φεστιβάλ Ολύμπου…