“Το μυστήριο της ευαισθησίας” Διαδικτυακά την Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020 στις 21:00 με τον Χρ. Σταμούλη

Κοινωνία Πολιτισμός

Την Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020 στις 21:00, Ο Καθηγητής Θεολογίας Α.Π.Θ. Συγγραφέας και Μουσικός κ. Χρυσόστομος Σταμούλης στην τέταρτη διαδικτυακή εκδήλωση του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κατερίνης θα μιλήσει με θέμα: “Το μυστήριο της ευαισθησίας”.

Έχει κάποιος την αίσθηση ότι η αδυναμία όρασης των μεγαλείων του Θεού από ανθρώπους με αγύμναστα αισθητήρια φυλακίζει την ύπαρξη τους μέσα στις γραμμές που οι ίδιοι τράβηξαν. Γραμμές που στοχεύουν τον αποκλεισμό του τρόπου του άλλου και έτσι, μετατρέπουν την αβεβαιότητα τους σε βεβαιότητα. Στον αντίποδα μιας τέτοιας πρακτικής στέκεται ο άγιος Πορφύριος τόσο με τη ζωή όσο και με το έργο του. Η πορεία του δείχνει την ακριβή σημασία της ευαισθησίας, που ανοίγει την ύπαρξη στην ποιητική συνάντηση με τον άνθρωπο, τον κόσμο και τον Θεό. «Η ψυχή του Χριστιανού» σημειώνει ο Γέρων «πρέπει να είναι λεπτή, να είναι ευαίσθητη, να είναι αισθηματική, να πετάει, όλο να πετάει, να ζει μες στα όνειρα. Να πετάει μες στ’ άπειρο, μες στ’ άστρα, μες στα μεγαλεία του Θεού, μες στη σιωπή» και ξανά «όποιος θέλει να γίνει χριστιανός, πρέπει πρώτα να γίνει ποιητής. Αυτό είναι! Πρέπει να πονάεις. Ν’ αγαπάεις και να πονάεις».

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Χρυσόστομος Σταμούλης γεννήθηκε στην Άφυτο Χαλκιδικής στις 2 Αυγούστου του 1964. Είναι Καθηγητής της Δογματικής και Συμβολικής Θεολογίας στο Τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ. Σπούδασε στα Πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης, του Βελιγραδίου και του Ντάραμ της Αγγλίας. Διδάσκει τα μαθήματα Δογματική και Συμβολική Θεολογία, Φιλόκαλη Αισθητική της Ορθοδοξίας, Θεολογία και Κινηματογράφος, Σύγχρονη αθεΐα, Επιστήμη και Ορθόδοξη Θεολογία. Έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής και έχει δώσει διαλέξεις στην Ευρώπη (The Moscow Theological Academy and Seminary, The Centre for Theology and Religious Studies in Lund, Sweden, The “Justinian Marina” Orthodox Theology Faculty in Bucharest, Romania), στην Ασία (St John of Damascus Institute of Theology, Balamand University, Lebanon) και στις Η.Π.Α. (The Hellenic College Holy Cross, Brookline, Boston USA, The Center for the Study of World Religions, Harvard Divinity School, Boston USA, The Department of History of Art and Architecture, Harvard University, Boston USA, Mahindra Humanities Center, Harvard University, Boston USA). Μελέτες του έχουν δημοσιευθεί στα ελληνικά, αγγλικά, ιταλικά, γαλλικά, γερμανικά, σερβικά, ρουμανικά, ρωσικά και κινεζικά. Τη διετία 2011-2013 υπήρξε πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ., θέση στην οποία επανεξελέγη για τη διετία 2013-2015. Έκανε μουσικές σπουδές (φλάουτο, ανώτερα θεωρητικά) στο Μακεδονικό και στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Από το 1991 διευθύνει τη Μεικτή Χορωδία «Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος» Θεσσαλονίκης. Γράφει μουσική και έχει εκδώσει έξι ψηφιακούς δίσκους.