Στην Κεντρική Μακεδονία υπάρχει πραγματικός υγειονομικός πόλεμος. Εκατοντάδες εργαζόμενοι νοσούν και κάθε ημέρα προστίθονται κι άλλοι. Το εναπομείναν προσωπικό, εξουθενωμένο, εξαντλημένο δεν αντέχει.
Τα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης μετατρέπουν κλινικές για περιστατικά κορωνοϊού και την άλλη ώρα γεμίζουν. Μετατρέπουν ΜΕΘ χειρουργικές αίθουσες, ανάνηψη, καρδιοχειρουργικές μονάδες και γεμίζουν αμέσως.
Ο ιός όμως εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα και τα Νοσοκομεία ήδη ζορίζονται στη λειτουργία τους καθότι ανέπτυξαν κλινικές που περιθάλπουν περιστατικά κορωνοϊού. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την εξέλιξη της νόσου σε όλη τη χώρα.
Τα Νοσοκομεία σε όλη τη χώρα είναι υποστελεχωμένα. Κάθε χρόνο αποχωρούν 1.500 μόνιμοι υπάλληλοι και από το έτος 2018 δεν έγινε καμία μόνιμη πρόσληψη προσωπικού.
Για τις ανάγκες της πανδημίας προσλήφθηκαν 5.000 επικουρικοί συμβασιούχοι υπάλληλοι όλων των ειδικοτήτων οι οποίοι όμως φτάνουν για να αναπληρώσουν τους υπαλλήλους που αποχώρησαν από το 2018 που δεν υπήρχε η πανδημία.
Το έκτακτο προσωπικό που εργάζεται στα Νοσοκομεία παρά την υπόσχεση για μονιμοποίηση βρίσκεται σε μια διαρκή ομηρία με ολιγόμηνες παράταση των συμβάσεων. Από το πρώτο κύμα της πανδημίας έως το αναμενόμενο δεύτερο του φθινοπώρου υπήρχαν αρκετοί μήνες να προετοιμαστεί το σύστημα και δεν το έπραξε.
Δεν προσλήφθηκε μόνιμο προσωπικό έστω οι 2.100 που είχαν εγκριθεί με τάχιστες διαδικασίες . Δεν μονιμοποιήθηκε το έκτακτο προσωπικό που είναι 16.000. Δεν εκπαιδεύτηκε κατάλληλος αριθμός προσωπικού ώστε να είναι έτοιμοι να στελεχώσουν τις ΜΕΘ. Δεν σχεδιάστηκαν με ασφάλεια κλινικές νοσηλείας περιστατικών κορωνοϊού. Δεν αξιοποιήθηκαν κλειστά Νοσοκομεία για περιστατικά κορωνοϊού. Δεν φτιάχτηκαν ΜΕΘ στα πρότυπα των 50 κλινών που Νοσοκομείου ΣΩΤΗΡΙΑ δωρεά της Ελληνικής Βουλής που μέσα σε 3 μήνες ολοκληρώθηκε η κατασκευή τους.
Έγιναν ελάχιστα από όλα αυτά και τώρα γονάτισε το σύστημα με 400 διασωληνωμένους και 2.500 νοσηλευόμενους σε κλινικές κορωνοϊού αν και αναστάλθηκαν χειρουργεία, κλινικές και ασθενείς ΜΕΘ μεταφέρθηκαν στον ιδιωτικό τομέα. Εμφανίστηκαν τώρα εν μέσω πανδημίας οι χρόνιες παθογένειες (υποστελέχωση, υποχρηματοδότηση) του συστήματος, το οποίο ραγδαία μετατρέπεται σε σύστημα αντιμετώπισης μιας νόσου.
Χθες το βράδυ ειδοποιήθηκαν από το Υπουργείο Υγείας οι Διοικητές των Νοσοκομείων της χώρας πλην των επιβαρυμένων περιοχών (Βόρεια Ελλάδα, Θεσσαλία) να βρουν νοσηλευτικό προσωπικό σε εθελοντική βάση για να μετακινηθεί στα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης για να καλύψουν τις σοβαρότατες ανάγκες που υπάρχουν.
Μπράβο στους συναδέλφους που ήδη ανταποκρίθηκαν. Πως όμως μπορεί να αποδεχθεί μια τέτοια πρόταση ικανός αριθμός προσωπικού; Τι θα γίνει με τα Νοσοκομεία που αποδυναμώνονται εάν τυχόν υπάρξει μεγαλύτερη διασπορά του ιού και στις άλλες περιοχές της χώρας; Δεν μας δείχνει αυτή η κίνηση απελπισίας την έλλειψη οργάνωσης του συστήματος;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΕΔΗΝ
ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ