Ενίσχυση Ψυχικής Ανθεκτικότητας, Γράφει η Ψυχολόγος Ελένη Ελευθεριάδου

Επαγγελματίες Κοινωνία

 Τέτοιο καιρό κανονικά θα σκεφτόμασταν τις γιορτές των Χριστουγέννων, κάποια εκδρομή κατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών, τις επαγγελματικές υποχρεώσεις κατά την περίοδο αυτή και ταυτόχρονα θα χαζεύαμε τις βιτρίνες των καταστημάτων με τα πολύχρωμα φωτάκια και στολίδια. Δεν φαίνεται ωστόσο εύκολο φέτος κάποιος να εστιάσει τη σκέψη του σε αυτά τα πράγματα, χωρίς να επηρεαστεί από την πανδημία. Ένα θέμα που είναι αρνητικά φορτισμένο, απειλεί την δημόσια υγεία παγκοσμίως και παράλληλα απειλεί την ατομική υπόσταση του καθενός.  Η απειλή και η ανησυχία δεν αφορούν μόνο τον τομέα της υγείας, αλλά και της οικονομικής επιβίωσης, κάτι που ήδη έγινε αισθητό στην πλειοψηφία από τον Μάρτιο.

Ωστόσο επικρατούν διαφορετικές αντιδράσεις και συμπεριφορές ανάμεσα μας. Παρατηρούμε συνανθρώπους μας να καταρρακώνονται, ενώ κάποιοι άλλοι διατηρούν μια ψυχική ηρεμία μέσα σε όλο αυτό. Κάποιοι, λοιπόν, αντιδρούν θετικά μέσα σε μια αρνητικά φορτισμένη κατάσταση ενώ κάποιοι άλλοι όχι. Τί εννοούμε όμως με θετική αντίδραση σε ένα δυσμενές γεγονός και πως επιτυγχάνεται; Προφανώς δεν υπάρχει κάποιο εσωτερικό κουμπάκι να πατήσουμε για ενεργοποίηση.

 Ένας άνθρωπος προσαρμόζεται θετικά σε στρεσσογόνα γεγονότα όταν διαθέτει Ψυχική Ανθεκτικότητα. Ο όρος αναφέρεται στην ικανότητα του ανθρώπου να αντιμετωπίζει τις αναπόφευκτες δυσκολίες στη ζωή με αποδοχή και θετική προσαρμογή σε αυτές. Η αποδοχή είναι απαραίτητη και ίσως και το πιο δύσκολο βήμα, ώστε να μην συνδυάζεται με παραίτηση. Αποδέχομαι το γεγονός ότι δεν μπορώ να ελέγξω κάποιες καταστάσεις, ότι δεν είναι όλα στο χέρι μου, ότι κάποια πράγματα μου συμβαίνουν χωρίς να το επιλέγω. Μπορώ να ελέγξω όμως τις σκέψεις μου για αυτά που μου συμβαίνουν. Οι άνθρωποι με Ψυχική Ανθεκτικότητα δεν σκέφτονται θετικά για την Πανδημία ούτε πλημμυρίζουν από χαρά στην σκέψη της καραντίνας. Ωστόσο αποδέχονται τα αρνητικά συναισθήματα που νιώθουν και στρέφονται προς την αξιοποίηση αυτών. Προσπαθούν να βιώνουν μια δύσκολη κατάσταση με τέτοιο τρόπο ώστε να εξελίσσονται. Όταν παρατηρούν το γεγονός μετά από καιρό και από απόσταση, βλέπουν πως τελικά αυτό το γεγονός τους έκανε πιο δυνατούς, τους πήγε ένα βήμα παραπέρα, όποια κι αν ήταν η κατάληξη. Έτσι μπορούν να βιώνουν αρνητικά συναισθήματα, να τα αποδέχονται και να αναζητούν λύσεις στα προβλήματα, εστιάζοντας στα πράγματα που μπορούν να ελέγξουν.

 Η Ψυχική Ανθεκτικότητα δεν είναι κάτι με το οποίο γεννιόμαστε. Είναι κάτι που χτίζεται κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου. Βασικό στοιχείο των ανθρώπων με Ψυχική Ανθεκτικότητα είναι η θετική αυτό-εικόνα και η νοηματοδότηση της ζωής. Ένας άνθρωπος που θέτει ένα σκοπό στη ζωή του, έναν υπαρξιακό σκοπό, πέρα από τον εαυτό του, διατηρεί έτσι την ελπίδα σε ότι αντιμετωπίζει. Είναι σημαντικό, ιδιαίτερα αυτό το διάστημα, να ενισχύουμε την Ψυχική μας Ανθεκτικότητα, ώστε να βγούμε από την πανδημία δυνατότεροι.