Πολλαπλά πλήγματα στην εποχή του κορωνοϊού έχει δεχτεί η γυναικεία επιχειρηματικότητα, ενώ δεν διαφαίνεται «φως στην άκρη του τούνελ» όσο επιστρέφει η οικονομία σε συνθήκες καραντίνας, ακόμη και αν αυτή τη φορά το lockdown δεν είναι γενικό, αλλά τοπικής εμβέλειας, σλυμφωνα με τον Σύνδεσμο Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος (ΣΕΓΕ).
Τα μηνύματα που δέχεται καθημερινά ο ΣΕΓΕ από τα μέλη του είναι άκρως ανησυχητικά και επιβεβαιώνουν τα ευρήματα των πρόσφατων ερευνών που διενήργησε ο σύνδεσμος για τις επιπτώσεις της πανδημίας. Παράλληλα αποτυπώνουν την κοινωνική και οικονομική απομόνωση, στην οποία οδηγούνται οι γυναίκες.
«Σε εξέλιξη είναι το δεύτερο –μέσα σε λίγους μήνες- ‘’κύμα’’ του κορωνοϊού, ενώ η οικονομική κρίση ‘’χτυπά’’ την πόρτα μας ακόμη πιο έντονα», παρατηρεί η πρόεδρος του ΣΕΓΕ, Λίνα Τσαλταμπάση η οποία διαπιστώνει πως δεν λαμβάνεται καμία μέριμνα για τη στήριξη των γυναικών που δραστηριοποιούνται στον επιχειρηματικό στίβο.
«Οι γυναίκες επιχειρηματίες ‘’παλεύουν’’ μόνες τους μέσα στα… κύματα του κορωνοϊού και δίνουν μάχη για να επιβιώσουν. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση καταρτίζει σχέδιο δράσης υποστήριξης των επιχειρήσεων, όμως, δυστυχώς, για ακόμη μία φορά από τον σχεδιασμό απουσιάζει η λήψη εξειδικευμένων μέτρων για τη στήριξη των γυναικών, αγνοώντας προφανώς πως η διάσταση των αναγκών των δύο φύλων στη χώρα μας είναι υπαρκτή», τονίζει.
Τα μεγαλύτερα θύματα του covid
Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΣΕΓΕ «οι γυναίκες επιχειρηματίες –ανεξαρτήτως κλάδου δραστηριοποίησης- αποτελούν τα μεγαλύτερα οικονομικά θύματα της πανδημίας».
Και εξηγεί για ποιον λόγο οι γυναίκες επιχειρηματίες μειονεκτούν σε σχέση με τους άνδρες συναδέλφους τους, αλλά και σε σχέση με τους εργαζόμενους είτε είναι άνδρες είτε γυναίκες: «Κατά την περίοδο των κλειστών σχολείων και δομών ηλικιωμένων όλοι οι εργοδοτούμενοι είχαν την επιλογή της άδειας ειδικού σκοπού, η οποία ορθώς θεσμοθετήθηκε και εφαρμόστηκε. Την ίδια ώρα οι επιχειρηματίες –περιλαμβανομένων των επαγγελματιών χωρίς εργαζομένους ή με ολιγάριθμο προσωπικό- όφειλαν να είναι παρόντες και να στηρίξουν την επιχείρησή τους. Όφειλαν να μείνουν όρθιοι και λειτουργικοί. Είχαν, όμως, όλοι οι επιχειρηματίες τις ίδιες ευκαιρίες; Δυστυχώς όχι!», σημειώνει η κυρία Λίνα Τσαλταμπάση και προσθέτει: «Οι γυναίκες επιχειρηματίες υποχρεώθηκαν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους ή να τις εγκαταλείψουν ακυβέρνητες πολύ πιο γρήγορα όταν έκλεισαν τα σχολεία και οι ανοιχτές δομές φύλαξης ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ, ΚΗΦΗ). Ακόμη και όταν το πρώτο lockdown ολοκληρώθηκε η γυναίκα επιχειρηματίας αδυνατούσε να γυρίσει στην επιχείρησή της, καθώς σχολεία, ΚΔΑΠ, και δομές Ηλικιωμένων ήταν όλα κλειστά».
Τεράστιο «φορτίο»
«Το ‘’φορτίο’’ για την Ελληνίδα στο επιχειρείν είναι τεράστιο και διογκώνεται λόγω της ανισοκατανομής ρόλων αλλά και των προβλημάτων που φέρνει μαζί της η πανδημία», σημειώνει η Πρόεδρος του ΣΕΓΕ επισημαίνοντας, παράλληλα, πως εξαιτίας του κορωνοϊού ολοένα και περισσότερες γυναίκες πέρασαν στο φάσμα του ανενεργού οικονομικά πληθυσμού, καθώς έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους ή βγήκαν εκτός της αγοράς εργασίας.
«Δεν βλέπουμε καμία μέριμνα να στηριχθούν οι γυναίκες ώστε να κρατήσουν ζωντανές τις επιχειρήσεις τους. Δεν υπάρχει κανένα μέτρο γι΄ αυτές που θα τις βοηθήσει να ενταχθούν ή να παραμείνουν στο επιχειρείν. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει καμία πρόνοια για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που θα προκύψουν από ένα ενδεχόμενο λουκέτο στα σχολεία. Δεν υπάρχει στήριξη για την επίλυση τέτοιων προβλημάτων της καθημερινότητας που είναι ικανά βάλουν οριστικά ταφόπλακα στο γυναικείο επιχειρείν», τονίζει η Λ. Τσαλταμπάση.
«Προφανώς αγαπάμε τα παιδιά μας και τις οικογένειες μας», συμπληρώνει η Πρόεδρος του ΣΕΓΕ, αλλά «μήπως και η πολιτεία πρέπει να φροντίζει για μας; Ως πότε θα μας αντιμετωπίζει ως εργαζόμενες δεύτερης κατηγορίας –όπως συμβαίνει όλα τα προηγούμενα χρόνια- χωρίς, δωρεάν πρόσβαση σε παιδικούς σταθμούς και σε ΚΔΑΠ».
Σύμφωνα με την Πρόεδρο του ΣΕΓΕ, η φτωχοποίηση απειλεί ακόμη περισσότερο σήμερα τις γυναίκες επιχειρηματίες στη χώρα μας, καθώς η Ελλάδα «είναι πρώτη σε έλλειμμα ισότητας μεταξύ των δύο φύλων και τελευταία σε όλους τους δείκτες ενσωμάτωσης της γυναίκας στην οικονομία, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ισότητας των Φύλων και τα στοιχεία του Οκτωβρίου του 2020».
naftemporiki.gr