*Ο Ιωάννης Μασούτης είναι πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.
Ζήτημα άμεσης προτεραιότητας είναι η στήριξη των επιχειρήσεων και της αγοράς επισήμανε ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννης Μασούτης, κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στο πάνελ του Thessaloniki Helexpo Forum, με θέμα: “Η ελληνική οικονομία την επόμενη ημέρα”, που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο “Ι. Βελλίδης”.
Παρουσία και του Υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, ο κ. Μασούτης τόνισε πως όλα τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων θα πρέπει να στοχεύουν στις εξής τρεις κατευθύνσεις:
* Ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων about:blank
* Στήριξη των εισοδημάτων των νοικοκυριών με στόχο την ενίσχυση της ιδιωτικής κατανάλωσης και
* Στήριξη της απασχόλησης και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.
Λείπουν μέτρα
Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΘ σημείωσε ότι στις πρόσφατες Πρωθυπουργικές εξαγγελίες δεν περιλαμβάνονταν μέτρα, όπως:
* Μειώσεις στον εταιρικό ΕΝΦΙΑ
* Επιτάχυνση της εξόφλησης των υποχρεώσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα προς τον ιδιωτικό
* Επαναφορά της ρύθμισης των 120 δόσεων και
* Άσκηση πίεσης στις Τράπεζες για εκταμίευση όλων των εγγυημένων δανείων Covid-19 Αν και έχουν βελτιωθεί τα ποσοστά εγκρίσεων, (εκταμιεύθηκε το 45%)
* Επέκταση του μέτρου των μειωμένων μισθωμάτων για τις επαγγελματικές μισθώσεις μέχρι τέλους του έτους και
*Επιτάχυνση των διαδικασιών για να λειτουργήσει αποτελεσματικά η ρύθμιση των κόκκινων δανείων.
Παρεμπόριο και φοροδιαφυγή
Ο κ. Μασούτης εστίασε και στα ζητήματα της πάταξης του λαθρεμπορίου, του παρεμπορίου, της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, αλλά και στο ξεκάθαρο χωροταξικό πλαίσιο, καθώς και στην επιτάχυνση της αναθεώρησης των κριτηρίων χαρακτηρισμού του βαθμού όχλησης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ώστε να διευκολυνθεί, κυρίως η μεταποιητική δραστηριότητα, με παράλληλη ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος.
Τέλος, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΘ ανέδειξε την ανάγκη ολοκλήρωσης της ψηφιακής μεταρρύθμισης του Δημοσίου τομέα, της θέσπισης ισχυρών κινήτρων για ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, των γρήγορων αδειοδοτήσεων, της επιτάχυνσης του χρόνου απονομής της δικαιοσύνης και του μετασχηματισμό της οικονομίας.
Ερωτηθείς για την μελλοντική εικόνα της αγοράς και δη του λιανεμπορίου, ο κ. Μασούτης τόνισε ότι, κατά την εκτίμησή του, θα υπάρξουν εξαγορές και συγχωνεύσεις και θα αυξηθεί το επίπεδο των συνεργασιών και συνεργιών μεταξύ επιχειρήσεων, ενώ θα αναδειχθεί ακόμη περισσότερο το υβριδικό μοντέλο ανάπτυξης, δηλαδή συνδυασμός φυσικών καταστημάτων και ηλεκτρονικών σημείων πώλησης.
naftemporiki.gr