Περιουσιολόγιο : «Ηλεκτρονικό φακέλωμα» εισοδημάτων, ακινήτων, καταθέσεων

Οικονομία

Το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, δέκα χρόνια σχεδόν μετά τη θεσμοθέτησή του, αρχίζει επιτέλους να παίρνει σάρκα και οστά. Με τον ηλεκτρονικό φάκελο του κάθε φορολογούμενου να περιλαμβάνει τα πάντα: από εισοδήματα, ακίνητη περιουσία, σκάφη, αυτοκίνητα, καταθέσεις, θυρίδες, μέχρι και σημαντικά ποσά κρυμμένα στο στρώμα, πίνακες και κοσμήματα μεγάλης αξίας, η Εφορία οπλίζει το πιο δυνατό όπλο της κατά της φοροδιαφυγής.

Εντός του 2019, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό θα έχει δημιουργηθεί η βασική υποδομή του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, ενώ θα έχουν περάσει από τη Βουλή όλες οι αναγκαίες διατάξεις ώστε να επιτραπεί στη φορολογική διοίκηση να τροφοδοτεί με περισσότερα στοιχεία τη βάση δεδομένων.

Η κυβέρνηση στήνει τον «Μεγάλο Αδελφό» για να σκιαγραφήσει το οικονομικό και περιουσιακό προφίλ 8,5 εκατ. φορολογουμένων και να χαρτογραφήσει τον πλούτο των Ελλήνων. Όπως αναφέρουν «Τα Νέα», στους άμεσους στόχους ο εντοπισμός όσων ψευδώς δηλώνουν «φτωχοί» στους πιο μακροπρόθεσμους η προώθηση νέου φόρου που σταδιακά θα αντικαταστήσει τα τεκμήρια διαβίωσης και τον ΕΝΦΙΑ και θα επιβάλλεται στο σύνολο της περιουσίας των φορολογουμένων, κινητής και ακίνητης.

Πώς θα λειτουργεί

Με την πλήρη λειτουργία του περιουσιολογίου και την εφαρμογή των έμμεσων τεχνικών ελέγχου ο φορολογικός μηχανισμός θα έχει τη δυνατότητα να προσδιορίζει το πραγματικό φορολογητέο εισόδημα κάθε φορολογουμένου με βάση όλα τα έσοδα και τα έξοδά του, τα περιουσιακά του στοιχεία (κινητά και ακίνητα) και τις καταθέσεις του στις τράπεζες.

Το έργο δεν είναι εύκολο καθώς δημιουργείται  τεράστια βάση δεδομένων με τα περιουσιακά στοιχεία 8,5 εκατ. φορολογουμένων και όλων των επιχειρήσεων.

Το αρχείο αυτό, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Νέων, θα περιλαμβάνει από κατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια, αποθήκες, αυτοκίνητα και λοιπά οχήματα, σκάφη θαλάσσης και αεροσκάφη μέχρι και μεγάλα χρηματικά ποσά που φυλάσσονται στα… στρώματα, καταθέσεις σε τράπεζες, πλάκες χρυσού, μετοχές, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, συμμετοχές σε πάσης μορφής επιχειρήσεις, εταιρικά μερίδια, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων κ.λπ.

Ηδη, η ΑΑΔΕ έχει αρχίσει να δημιουργεί αρχείο με στοιχεία που στέλνουν αυτοματοποιημένα οι τράπεζες και αφορούν τους τραπεζικούς λογαριασμούς, τα δάνεια, τις κάρτες, τα αμοιβαία κεφάλαια, τα ομόλογα αλλά και τις συναλλαγές των φορολογούμενων. Το δίχτυ της Εφορίας θα φθάσει μέχρι και στα υπόγεια των τραπεζών. Οι ελεγκτές θα μπορούν να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή εάν κάποιος φορολογούμενος διαθέτει θυρίδα και με εισαγγελική εντολή θα του παίρνουν τα κλειδιά της για να προχωρήσουν στην κατάσχεση του περιεχομένου της.

Από το αρχείο της ΑΑΔΕ θα αντλούνται πληροφορίες για τον εντοπισμό εισοδημάτων που δεν φορολογήθηκαν ή εμπίπτουν στις διατάξεις περί μαύρου χρήματος. Τα στοιχεία που θα συλλέγονται για όσους υπάρχουν υποψίες για φοροδιαφυγή θα διασταυρώνονται και με τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων.

Περιουσιακά στοιχεία για τα οποία θα διαπιστωθεί ότι δεν έχουν δηλωθεί θα κατάσχονται. Με την έναρξη του περιουσιολογίου κάθε φορολογούμενος θα έχει πρόσβαση καθώς και δυνατότητα ελέγχου της πληρότητας και της ορθότητας των – καταγεγραμμένων στη φορολογική διοίκηση – περιουσιακών του στοιχείων.

Ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος

Ο ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος που θα αποκτήσει κάθε φορολογούμενος θα περιλαμβάνει:

1. Τα εισοδήματα από όλες τις πηγές (μισθούς, συντάξεις, ενοίκια, μερίσματα κ.λπ.).

2. Τα ακίνητα. Με την εξίσωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες το 2020 η Εφορία θα γνωρίζει για κάθε ακίνητο που κατέχει ο φορολογούμενος την εμπορική του αξία.

3. Τα αυτοκίνητα. Ηδη η ΑΑΔΕ διαθέτει αρχείο οχημάτων.

4. Τα σκάφη αναψυχής. Τα στοιχεία αποτυπώνονται στις φορολογικές δηλώσεις των φορολογούμενων.

5 Τα αεροσκάφη που έχουν δηλωθεί από τους φορολογούμενους στη φορολογική δήλωση.

6. Τις τραπεζικές καταθέσεις. Σε περίπτωση που περάσει από τη Βουλή η σχετική νομοθετική διάταξη, τα στοιχεία για τους τραπεζικούς λογαριασμούς θα ληφθούν από το μητρώο καταθετών που έχει ήδη δημιουργηθεί για τις ανάγκες του φορολογικού ελέγχου.

7. Τα ομόλογα, τις μετοχές, τις προθεσμιακές καταθέσεις κ.ά.

8. Τα τραπεζικά δάνεια (στεγαστικά, καταναλωτικά) που έχει λάβει και τα ποσά που δαπανά ετησίως για την εξυπηρέτηση ή την πλήρη απόσβεσή τους.

9. Τις τραπεζικές θυρίδες που έχει μισθώσει.

10. Μετρητά από ένα ύψος και πάνω

11. Πολύτιμα αντικείμενα (έργα τέχνης, κοσμήματα, χρυσός κ.λπ.).

πηγή:in.gr