«ΕΝΑ ΠΑΡΚΟ ΣΤΟΝ ΠΕΛΕΚΑ» : ΚΑΠΟΙΟΙ ΚΑΠΟΤΕ ΜΑΣ ΕΛΕΓΑΝ ΓΡΑΦΙΚΟΥΣ… Μια πρόταση για τον κοινόχρηστο χώρο στον Πέλεκα Της Γνωσούλας Χαϊλατζίδου

Κοινωνία

Σε σημερινό Δελτίο Τύπου ο Δήμος Κατερίνης μας ενημερώνει ότι ξεκίνησε επιχείρηση καθαρισμού του μεγάλου κοινόχρηστου χώρου στον πεζόδρομο του Πέλεκα, στο ύψος του παρεκκλησίου του Αγίου Νήφωνα. Απομακρύνθηκαν, όπως διαβάζουμε, μπάζα, ογκώδη αντικείμενα, απορρίμματα και αδρανή υλικά, τα οποία κάποιοι πετούσαν στην περιοχή εδώ και χρόνια.

Το σημείο αυτό δίπλα στο γήπεδο του Βατανιακού το γνωρίζουμε πολύ καλά όλοι εμείς οι κάτοικοι του Βατάν και του Μυλαύλακου. Στον πεζόδρομο του Πέλεκα περπατάμε  εδώ και χρόνια, και βλέπουμε πόσες δυνατότητες έχει αυτή η περιοχή, δυνατότητες που  μένουν αναξιοποίητες. Τον πεζόδρομο του Πέλεκα τον γνώρισε και ολόκληρη η πόλη στην περίοδο της καραντίνας, καθώς προσέφερε τη δυνατότητα ήπιας σωματικής άσκησης σε πολλούς  κατοίκους.

Επτά  χρόνια πριν, μαζί με δεκάδες κατοίκους της περιοχής είχαμε διεκδικήσει να βγει αυτός ο χώρος από την αφάνεια, να καθαριστεί και να γίνει ένα πάρκο. Ένα πάρκο με παιδική χαρά, με παγκάκια και κιόσκια, με ένα μικρό αμφιθέατρο με θέα τον Όλυμπο. Ένα πάρκο που με τον κατάλληλο φωτισμό και τη φροντίδα τόσο του Δήμου όσο και των κατοίκων θα μπορεί να μετατρέψει το χώρο αυτό από σκουπιδότοπο σε ένα σημείο παιχνιδιού και δραστηριοτήτων, γεμάτο ζωή. Μια τέτοια παρέμβαση θα αναβάθμιζε αισθητικά ολόκληρη την περιοχή.

Με τα χέρια μας και με μερικά φτυάρια και τσάπες μαζευτήκαμε πολίτες της περιοχής και φυτέψαμε  μερικά δέντρα, για να ομορφύνουν το χώρο και να προσφέρουν, όταν μεγάλωναν, σκιά στους περιπατητές.

Η δημοτική παράταξη ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ πολλές φορές έφερε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο. Το Σεπτέμβρη του 2016 ζητήσαμε από την τότε διοίκηση του δήμου να καλέσει σε ανοιχτή συνέλευση γειτονιάς τους κατοίκους της περιοχής- και όχι μόνο-για να συζητηθεί το μέλλον της συγκεκριμένης περιοχής, να ακουστούν και να συζητηθούν οι προτάσεις  για την καλύτερη αξιοποίηση του δημόσιου χώρου. Να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες που είναι  οι χρήστες αυτής της πόλης να συμμετέχουν στη διαμόρφωση της γειτονιάς τους, να συμμετέχουν στο παρόν και το μέλλον της πόλης. Δεν ακουστήκαμε και δυστυχώς, η αδιαφορία και η απραξία της προηγούμενης διοίκησης του Δήμου Κατερίνης  οδήγησε  σε μαρασμό ολόκληρη την περιοχή του Πέλεκα.

Ελπίζω και εύχομαι η τωρινή διοίκηση του Δήμου να μη μείνει στους καθαρισμούς των δημόσιων χώρων, αλλά να πάει ένα βήμα πιο μπροστά.

Να συνομιλήσει με τους πολίτες και να ακούσει τη γνώμη και τις προτάσεις των κατοίκων της περιοχής.

Να αναδείξει τις δυνατότητες του ποταμιού της πόλης μας, να προχωρήσει στη δημιουργία ενός μοντέρνου και λειτουργικού πάρκου και χώρου αναψυχής και δραστηριοτήτων και να αναβαθμίσει γενικότερα τις υποδομές ολόκληρης της περιοχής.

Γιατί αυτό έχει ανάγκη η πόλη και οι πολίτες της.

Φωτογραφία από την πρώτη κινητοποίηση 21.4.2013

Πινακίδα που τοποθετήθηκε από κατοίκους της περιοχής σε μια επόμενη κινητοποίηση.

Χαϊλατζίδου Γνωσούλα

πρώην δημοτική σύμβουλος Κατερίνης