Άρθρο της βουλεύτριας ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας Ε. Σκούφα: “Ανοσία της αγέλης στην οικονομία μας;”

Κοινωνία Πολιτική

Μετά από 42 ημέρες καραντίνας,  με τους πολίτες να τηρούν στην τεράστιά τους πλειοψηφία τις υποδείξεις των επιστημόνων για την προστασία της δημόσιας υγείας, ξεκινάει για την πατρίδα μας μια νέα περίοδος που ίσως όμοιά της δεν έχουμε ξαναζήσει ούτε και την εποχή των μνημονίων.

Με το σύνολο των επιχειρήσεων κλειστών, με εργαζόμενους σε αναστολή εργασίας, την τουριστική βιομηχανία μας στην εντατική, το λιγότερο που θα περιμέναμε ήταν μια κυβέρνηση που θα στήριζε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε όταν ο επιχειρηματίας ξαναέβαζε το κλειδί στην πόρτα για να ανοίξει και πάλι, να το έκανε με τα λιγότερα δυνατόν βάρη.

Δυστυχώς η κυβέρνηση μοίρασε μόνο τηλεοπτικό χρήμα…

Συζητώντας με πολίτες και επιχειρηματίες αυτό που μου καταθέτουν είναι ότι «απλά» περιμένουν να υλοποιηθούν οι εξαγγελίες, έστω και αυτές οι ελάχιστες. Βέβαια οι πενιχρές σε αποτελεσματικότητα κυβερνητικές εξαγγελίες δεν φαίνεται να είναι αρκετές για να εμποδίσουν τον οικονομικό κυκεώνα και τη μεγάλη ύφεση που απειλεί τη χώρα μας, τον κόσμο της υγιούς επιχειρηματικότητας, τον κόσμο της εργασίας.

Καταθέσαμε ως ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις  με τη χρησιμοποίηση ενός μέρους από το μαξιλάρι των 37 δις., αλλά και Ευρωπαϊκών  κονδυλίων   που μπορούν εμπροσθοβαρώς να πέσουν στην αγορά, όπως έγινε σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη τουλάχιστον στο 10% του ΑΕΠ.

Κρατώντας και χρήματα για να είμαστε έτοιμοι και σε δεύτερη ίσως φάση αν χρειαστεί.

Ζητήσαμε να δοθεί απευθείας οικονομική ενίσχυση  στους επιστήμονές μας.

Προσπάθησαν ευτελίζοντάς  τους να τα δώσουν μέσα από τραγικές,  δήθεν ηλεκτρονικές πλατφόρμες, ώστε να βοηθήσουν πολιτικούς τους φίλους. Τελικά μετά από πάνδημες διαμαρτυρίες το πήραν πίσω.

Ζητήσαμε να στηριχθεί με συγκεκριμένες προτάσεις η βαριά βιομηχανία της χώρας μας, ο τουρισμός, που συνεισφέρει τουλάχιστον στο 25% του ΑΕΠ.

Ζητήσαμε να στηριχθούν οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και οι αλιείς μας με εφάπαξ καταβολή χρημάτων, αλλά και με άτοκα δάνεια στους συνεταιρισμούς.

Ζητήσαμε να στηριχθούν όλοι οι μακροχρόνια άνεργοι, όλοι όσοι αναμένουν να λάβουν σύνταξη για πρώτη φορά και δεν έχουν πόρους άλλους. Ζητήσαμε να στηριχθούν όλοι αυτοί που ονομάζουμε αόρατους πολίτες. Μας απάντησε ο κ.Άδωνις Γεωργιάδης ότι όλοι αυτοί αφού επιβιώνουν, έχουν εισοδήματα και άρα δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα..

Ζητήσαμε να καλυφθούν οι ασφαλιστικές εισφορές και οι μισθοί των εργαζομένων  από τη πολιτεία γιατί οι αναβολές στην πληρωμή τους απλά προσθέτει  χρέη στις ΜμΕ.

Ζητήσαμε να δοθούν δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου όχι μόνο από τις συστημικές τράπεζες, αλλά και από το Ταμείο Παρακαταθηκών και την Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Προτείναμε οι συστημικές τράπεζες, όπως έγινε με κυβερνητική απόφαση και στην Κύπρο, να ελαχιστοποιήσουν τις προϋποθέσεις χορήγησης δανείων. Αλλιώς, όπως μας ομολογούν ντόπιοι επιχειρηματίες, τα χρήματα θα τα πάρουν πάλι οι λίγοι “ημέτεροι” και όλη η υπόλοιπη οικονομία θα αφεθεί σε μια ξεκάθαρη οικονομική ανοσία αγέλης και όποιος επιβιώσει.

Προσπαθήσαμε ως υπεύθυνη αντιπολίτευση να σταθούμε και να στηρίξουμε τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας.

Συζητώντας με όλους τους φορείς της χώρας καταθέσαμε ένα κοστολογημένο οικονομικό εμπροσθοβαρές πρόγραμμα διάσωσης των επιχειρήσεων και της κοινωνίας. Σύντομα, και εκτιμώντας την τωρινή κατάσταση θα κατατεθούν και συμπληρωματικές προτάσεις. Δυστυχώς η κυβέρνηση ακολούθησε άλλο δρόμο παρέχοντας τα ελάχιστα ακόμη και στον τομέα της υγείας μιας και σύμφωνα με έκθεση του ΠΟΥ ήμασταν και στα κονδύλια που δόθηκαν για την υγεία στην προτελευταία θέση στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, πάνω μόνο από την Σερβία και με πρώτη χώρα την Λιθουανία..

Ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι δεν θα έχουμε δεύτερο κύμα πανδημίας.

Σε κάθε περίπτωση όμως, όπως και τώρα, θα σταθούμε υπεύθυνα δίπλα στο πλευρό των εργαζόμενων, των επιχειρήσεων και φυσικά στο σύνολο της κοινωνίας.

ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ (ΜΠΕΤΤΥ) ΣΚΟΥΦΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΡΙΑ ΠΙΕΡΙΑΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ