Ένας χειμαρρώδης ομιλητής και ένα κατανυκτικό κοινό σκιαγράφησαν την καθόλα αξιόλογη εσπερίδα που συνδιοργάνωσαν το βραδινό του Σαββάτου 12 Απριλίου 2025 το Λύκειον των Ελληνίδων-Παράρτημα Κατερίνης και ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Πιερίας με αναφορά την Ελληνική Επανάσταση του 1821, τα πολεμικά γεγονότα, τις παρεμβάσεις των ξένων δυνάμεων και τα επακόλουθα που σημάδεψαν τον Ελληνισμό εδώ και δύο εκατονταετηρίδες.

Το θέμα «Από το 1821 έως σήμερα» ανέπτυξε ο Δρ Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Γενεύης, καθώς και Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Λυκειάρχης της Ιονίου Σχολής και Καθηγητής Γεωπολιτικής και Ιστορίας της Σχολής Πολέμου της Αεροπορίας, Μελέτης Μελετόπουλος.

Την εκδήλωση συντόνισε και παρουσίασε το διοικητικό μέλος του Λυκείου με τομέα ευθύνης τις δημόσιες σχέσεις Μυράντα Παππά, η οποία μετά το καλωσόρισμα και τις ευχαριστίες των συνδιοργανωτών, αναφέρθηκε στην συνεργασία των δύο φορέων με απώτερο σκοπό την πληροφόρηση γύρω από τις άγνωστες πτυχές αλλά και τα νεότερα ιστορικά δεδομένα της Επανάστασης του ΄21 καθώς επίσης και την μετέπειτα διαδρομή του νέου Ελληνικού κράτους.
Τις κοινωνικές και όχι μόνο δράσεις του Λυκείου των Ελληνίδων που ιδρύθηκε το έτος 1911 και πάνω από έναν αιώνα αναδεικνύει την παράδοση της πατρίδας μας αλλά και συνδράμει με εθελοντική διάθεση τον άνθρωπο και το κοινωνικό σύνολο, υποστήριξε στο χαιρετισμό της η πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Κατερίνης Πολυτίμη Σταματοπούλου, με παράλληλη παρουσίαση του βιογραφικού του ομιλητή.

Από πλευράς του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Πιερίας ο πρόεδρος Μιχάλης Φαργκάνης ανέπτυξε τις αξιακές αρχές με τις οποίες διέπετε διαχρονικά ο Σύνδεσμος αλλά και τα κυρίαρχα στοιχεία με τα οποία πορεύεται, όπως η αλήθεια, η καθαρή ματιά, η αισιοδοξία, η καθαρή σκέψη και η προσφορά στην πατρίδα, ενώ στη συνέχεια ο γενικός γραμματέας Γιώργος Φελεκίδης γνωστοποίησε την ιστορική διαδρομή, το έργο και τις δράσεις του Σ.Ε.Α.Ν. Πιερίας από την ίδρυσή του, το έτος 1951 έως σήμερα.
Ο ομιλητής
Εντυπωσίασε το πολυπληθές ακροατήριο που κατέκλυσε την αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεων Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος «Ο Άγιος Φώτιος» ο ομιλητής Μελέτης Μελετόπουλος ο οποίος με ευφράδεια λόγου, εμπεριστατωμένες αναφορές και πληθώρα κατάθεσης άγνωστων στιγμών από την εθνεγερσία ίσαμε σήμερα, αφού τόνισε ότι ο Ελληνισμός βιώνει σήμερα βαθιά υπαρξιακή συνολική κρίση, ότι δεν υπάρχει ηγεσία, ότι δεν υπάρχει όραμα και σχέδιο και ότι η χώρα αντιμετωπίζει μαζική μετανάστευση στο εξωτερικό με κυρίαρχο ζήτημα το δημογραφικό που απειλεί την ίδια τη συνέχεια του έθνους, επισήμανε:
«Ο δικός μου ρόλος ενός δασκάλου, ενός πνευματικού ανθρώπου αποσκοπεί στο να διαφωτίσω την Ελληνική κοινωνία σχετικά με την ταυτότητά της, τις ρίζες της και το μέλλον της. Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι έχουμε λανθασμένη πρόσληψη του εαυτού μας, λάθος εικόνα και επομένως έχουμε λάθος συνείδηση.

Είμαστε ένα αρχαίο έθνος, έθνος πνευματικών ανθρώπων, δημιουργών, καλλιτεχνών, εμπόρων, ναυτικών, αλλά κυρίως έθνος πολεμιστών, κάτι που έχουμε ξεχάσει. Δεν υπάρχει άλλο έθνος στην ιστορία που να έχει συντρίψει αυτοκρατορίες, όπως την αυτοκρατορία των Μήδων, το χαλιφάτο κατά το μεσαίωνα, την Οθωμανική αυτοκρατορία, ακόμα και την Ιταλία του Μουσολίνι.
Είμαστε ένα έθνος γενναίο, αδιάλλακτο που υποστηρίζει την παρουσία του σε αυτά τα εδάφη εδώ και τρεις χιλιάδες χρόνια και παρά το μικρό μας μέγεθος κατορθώσαμε πάντοτε να αντιστρέψουμε τον συσχετισμό ισχύος και να είμαστε σήμερα εδώ στο 2025 ζωντανοί και υπαρκτοί».
Σχετικά με τα προβλήματα με την γειτονική Τουρκία ο κ. Μελετόπουλος είπε χαρακτηριστικά:
«Το μπούλινγκ το οποίο μας ασκούν οι Τούρκοι καθημερινά, μας έχει σχεδόν πείσει ότι είμαστε γεωπολιτικά αδύναμοι. Αυτό είναι ένας μύθος. Προσπαθώ με την αναδρομή μου στο παρελθόν να βγάλω από πάνω μας την σκόνη των 30-40 ετών και να βρούμε τον Έλληνα τον ανδρείο, τον γενναίο που κυβέρνησε τον πλανήτη επί τρεις χιλιετίες και που το πνεύμα του, η ταυτότητά του, η γλώσσα του, η θρησκεία του αποτελούν τη λύση για το μέλλον της ανθρωπότητας».

Το νόημα του ΄21
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Μελετόπουλος, απαντώντας στο ερώτημα κατά πόσο είναι σήμερα επίκαιρο το νόημα του 1821, σημείωσε:
«Επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε. Τα μηνύματα του ΄21 ότι εμείς λόρδε μου συμβιβασμούς δεν κάνουμε ¨ελευθερία ή θάνατος¨, αλλά φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους, είναι δύο μηνύματα του 1821 άκρως επίκαιρα».
Η εσπερίδα έκλεισε με επίδοση αναμνηστικών που πρόσφεραν οι δύο πρόεδροι των συνδιοργανωτές στον κ. Μελετόπουλο, η κ. Σταματοπούλου και ο κ. Φαργκάνης, ως επίσης με σειρά ερωτήσεων που υποβλήθηκαν στον ομιλητή από το κοινό καθώς και με μουσικά ακούσματα με ρεπερτόριο ανάλογο της εκδήλωσης, όπως το απέδωσαν φωνητικά η Μαρία Τσομπανοπούλου (σοπράνο), Κοσμάς Τσομπανόπουλος (τενόρος) και στο αρμόνιο η Αικατερίνη Ελενίδου-Κορτσίλαβα.

Σχόλιο ομιλίας
Στην κατακλείδα της ομιλίας του ιστορικού και ερευνητή Μελέτη Μελετόπουλου και ως απόφθεγμα των πολλών αξιόλογων αναφορών και τοποθετήσεών του, θα σταθώ σε δύο αναφορές. Τόνισε ότι: αυτά που θα πω απόψε είναι λίγο αιρετικά γιατί έχουμε λάθος αυτοεικόνα και ότι οι Έλληνες απελευθερώθηκαν γιατί άντεξαν.
Αναμφίβολα η αίρεση φωτίζει αλήθειες, η αντοχή φέρνει αποτέλεσμα.
Ρεπορτάζ: Περικλής Χατζηγιάννης
Φωτογραφίες: Δημήτρης Γατσιός-Πεσερίδης