Το τελευταίο διάστημα, ο κίνδυνος εκδήλωσης χιονοστιβάδων στον Όλυμπο έχει αυξηθεί σημαντικά, λόγω των ακραίων και συνεχών χιονοπτώσεων που έχουν πλήξει την περιοχή. Στις Βορειοανατολικές περιοχές του Ολύμπου υπάρχουν αυτή τη στιγμή τρία αδύναμα στρώματα χιονιού (weak layers), τα οποία αποτελούν επικίνδυνες ζώνες για τη δημιουργία χιονοστιβάδων. Εξίσου επικίνδυνα είναι τα υπήνεμα μέρη και τα λούκια.
Τι μας δείχνει η ιστορία των χιονοστιβάδων στον Όλυμπο και σε άλλα βουνά
Με την επισκεψιμότητα στις ορεινές περιοχές να είναι ενισχυμένη αυτή την περίοδο, είναι πιο σημαντικό από ποτέ οι ορειβάτες, αλλά και όσοι ασχολούνται με το εκτός πίστα σκι, να είναι πλήρως ενημερωμένοι για τις επικίνδυνες ζώνες, ώστε να αποφευχθούν τυχόν ατυχήματα.
Η ιστορία των βουνών μας έχει δυστυχώς καταγράψει τραγικά συμβάντα από χιονοστιβάδες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το περιστατικό του1976 στον Όλυμπο, στην περιοχή «Στεφάνι», όπου μια ξαφνική χιονοστιβάδα προκάλεσε σοβαρές απώλειες, καθώς στοίχισε τη ζωή 6 ορειβατών. Θανατηφόρα συμβάντα προκλήθηκαν από χιονοστιβάδες στο παρελθόν στα παρακάτω μέρη:
- Όλυμπος – Δεκέμβριος, 1976
- Λευκά Όρη, Κρήτη, 1996
- Όρβηλος, 1998
- Μαίναλο, 2005
- Τύμφη, Λάπατο, 2013
- Βασιλίτσα, 2017
- Όλυμπος, 2021
Αυτά τα περιστατικά μας υπενθυμίζουν ότι η σωστή προετοιμασία και η συνεχής ενημέρωση για τον κίνδυνο των χιονοστιβάδων είναι ζωτικής σημασίας. Κάθε ορειβάτης πρέπει να είναι πλήρως εξοπλισμένος, τόσο με γνώση όσο και με τα κατάλληλα μέσα προστασίας, για να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο.
Συμβουλές για ασφαλείς εξορμήσεις
- Πριν την Αναχώρηση
Βεβαιώσου ότι έχεις ενημερωθεί για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή. - Συλλογή Πληροφοριών
Συγκέντρωσε πληροφορίες από ανθρώπους που έχουν επισκεφθεί την περιοχή πρόσφατα. Οι πληροφορίες τους μπορεί να αποδειχθούν πολύτιμες, καθώς θα σου δώσουν μια εικόνα για τις τρέχουσες συνθήκες στο βουνό. - Ενημέρωσε τους Οικείους σου
Πριν ξεκινήσεις, ενημέρωσε κάποιον για το ακριβές δρομολόγιο που θα ακολουθήσεις και για το πότε σκοπεύεις να επιστρέψεις. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, αυτή η πληροφορία μπορεί να σώσει ζωές. - Άμεση Επικοινωνία
Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει άμεση ενημέρωση μέσω ασυρμάτου κατά την είσοδο και έξοδο από περιοχές αυξημένης επικινδυνότητας. Χρησιμοποίησε τη συχνότητα Κλήσεων Ανάγκης της ΕΟΔ (146.500 MHz) για να μεταφέρεις πληροφορίες ή να ζητήσεις βοήθεια. - Εξοπλισμός Προστασίας
Μην ξεχνάς να έχεις πάντα μαζί σου τα ατομικά μέσα προστασίας: Πομποδέκτης χιονοστιβάδας, Ράβδος ανεύρεσης θύματος και Φτυάρι Εκσκαφής. Απαραίτητο είναι τα εργαλεία να φέρουν πιστοποίηση από την UIIA (International Climbing and Mountaineering Federation). - Κλήση Έκτακτης Ανάγκης
Τέλος, σε περίπτωση ανάγκης, μπορείς να καλέσεις τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης, 112. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι ειδικά κατά τη χειμερινή περίοδο υπάρχουν περιοχές στον Όλυμπο, όπου δεν υπάρχει κάλυψη κινητής τηλεφωνίας, καθιστώντας αδύνατη την επικοινωνία, ακόμη και με το112. Για αυτό, η προετοιμασία και η χρήση εναλλακτικών μέσων επικοινωνίας, όπως ασύρματοι, είναι απαραίτητες.
Προετοιμασία και Εκπαίδευση, το Α και το Ω
Η ορειβασία και τα χειμερινά σπορ προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες, αλλά απαιτούν κατάλληλη προετοιμασία, εκπαίδευση, έγκυρη ενημέρωση και χρήση αξιόπιστου εξοπλισμού. Σε περίπτωση που κάποιος εμπλακεί σε χιονοστιβάδα, η ζωή του εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ταχύτητα αντίδρασης των συντρόφων του, την εκπαίδευση που έχουν λάβει, αλλά και από την ποιότητα του εξοπλισμού. Ο συνδυασμός αυτών των παραμέτρων μπορεί να κάνει τη διαφορά και να σώσει ζωές. Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης προσφέρει εκπαιδευτικά σεμινάρια, με διεθνή πιστοποίηση από τον Γαλλικό Οργανισμό ΑΝΕΝΑ για την αντιμετώπιση των χιονοστιβάδων.
Περισσότερες πληροφορίες στο 2310 310649 ή στο info@hrt.org.gr.