Την Τετάρτη, 22 Απριλίου, η Ελλάδα παρουσίασε μηδενικές απώλειες ζωών από τον νέο κορωνοϊό και μόλις επτά νέα κρούσματα, παράλληλα με τη μείωση των διασωληνωμένων ασθενών στα νοσοκομεία. Οι δηλώσεις του καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, επισημοποίησαν την πρώτη μεγάλη νίκη της χώρας μας απέναντι στη πανδημία, καθώς τα περιοριστικά μέτρα απέδωσαν και η επίπτωση της ασθένειας Covid-19 μειώθηκε σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80%.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι πλέον οι αρμόδιοι, είναι σε θέση να συζητήσουν επί μίας στέρεας βάσης, τη σταδιακή μερική άρση των περιοριστικών μέτρων, δίχως αυτό να σημαίνει την πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα που γνωρίζαμε πριν το ξέσπασμα της επιδημίας.
Το σύνολο των κρουσμάτων, με τα επτά που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, ανέρχεται σε 2.408, ενώ οι διασωληνωμένοι συμπολίτες μας σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) είναι 55, με τον μέσο όρο ηλικίας τους να είναι τα 67 έτη.
Άλλοι 51 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο. Ο αριθμός των θανάτων από την Covid-19 παρέμεινε στο 121 (32 γυναικες και 89 άνδρες).
Παράλληλα, έχουν συνολικά ελεγχθεί 56.944 κλινικά δείγματα.
Ο καθηγητής ανέφερε ότι, με βάση τα μέτρα που πήραμε, καταφέραμε να μειώσουμε την επίπτωση του κορωνοϊού κατά 80%. Επίσης, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων δεν έχει καταλήξει ακόμα στην πρότασή της για τα σχολεία, κάτι που αναμένεται να γίνει εντός 48 ωρών. Έχουμε μαθηματικό μοντέλο, είπε ο καθηγητής, για να υπολογίσουμε άμεσα τις πιθανότητες διασποράς του ιού με το άνοιγμα των σχολείων.
Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι η σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού θα γίνει με την χρήση μασκών σε κλειστούς χώρους, ωστόσο θα γίνονται συστάσεις για την ορθή χρήση τους. Παράλληλα, έδωσε οδηγίες για την σωστή χρήση των γαντιών, λέγοντας ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείται αντισηπτικό, τόσο όταν τα φοράει κανείς όσο και όταν τα αφαιρεί.
Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας υπογράμμισε ότι «σταδιακά, θα εκτεθούμε στον ιό».«Αποφύγαμε να νοσήσουμε όλοι μαζί και να επιβαρύνουμε το σύστημα Υγείας» υπογράμμισε, χαρακτηρίζοντας το γεγονός αυτό ως μεγάλη επιτυχία. Σταδιακά, η κοινωνία πρέπει να ανοίξει, προσέθεσε, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί ο κόσμος να περιμένει ένα εμβόλιο, που μπορεί και να μην βρεθεί σύντομα ή να μην βρεθεί και καθόλου.