Κλοιός εφαρμογής των μέτρων το Πάσχα – 5.000 αστυνομικοί στο δρόμο, μπλόκα και διπλάσια πρόστιμα

Κοινωνία

Ο κύβος ερρίφθη και η κυβέρνηση αποφάσισε να σφίξει τον κλοιό των μέτρων για τις κρίσιμες ημέρες του Πάσχα. Η ζυγαριά έγειρε όμως προς την πλευρά της αυστηροποίησης των ποινών για εκείνους που θα αποφασίσουν να αψηφήσουν τα περιοριστικά μέτρα και να θέσουν σε κίνδυνο το επίτευγμα των κοινών θυσιών και όχι υπέρ της λήψης νέων, σκληρότερων μέτρων για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες.

Διπλασιασμός προστίμου

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας από τις 21.00 του Μεγάλου Σαββάτου έως και τα μεσάνυχτα της Δευτέρας του Πάσχα το πρόστιμο για άσκοπη μετακίνηση διπλασιάζεται και επεκτείνεται σε ολόκληρη τη χώρα.

Αυτό σημαίνει ότι στη διάρκεια αυτών των ημερών από 150 ευρώ το πρόστιμο ανέρχεται στα 300 ευρώ για κάθε άσκοπη μετακίνηση εντός και εκτός πόλεων σε όλη τη χώρα. Παράλληλα, θα επιβάλλεται αφαίρεση πινακίδων.

Επιπλέον, όπως ανακοινώθηκε θα ελέγχεται σαρωτικά η μετακίνηση Β4 , δηλαδή για παροχή βοήθειας σε άτομο που έχει ανάγκη.

Όπως είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς σε ολόκληρη τη χώρα θα ελέγχονται τα οχήματα σε σχέση με το σημείο αναχώρησης και τον προορισμό. Η συγκεκριμένη μετακίνηση θα μπορεί να γίνεται αποκλειστικά μόνο για δύο άτομα κατ’ όχημα.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί προσπάθεια παραβίασης του μέτρου, θα επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ στον οδηγό και αφαίρεση πινακίδων και 150 πρόστιμο στον συνεπιβάτη.

Υπενθυμίζεται ότι για τις μετακινήσεις αυτές επιτρέπεται να επιβαίνουν στο όχημα δύο άτομα, δηλαδή ο οδηγός και ένας επιβάτης.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς επανέλαβε, δε, ότι αυτές τις ημέρες δεν θα επιτραπούν επισκέψεις σε φίλους και συγγενείς και πως ισχύουν όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό των μετακινήσεων.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας υπενθύμισε ακόμη πως οι λειτουργίες τις ημέρες αυτές πραγματοποιούνται χωρίς την παρουσία πιστών, όπως και ότι «αύριο Μεγάλη Παρασκευή δεν θα πάμε στην περιφορά του επιταφίου», ενώ τα κοιμητήρια θα είναι κλειστά.

5.000 αστυνομικοί στο «πόδι»

Περίπου 5.000 αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης, της Ομάδας ΔΙΑΣ της Ασφάλειας και της Τροχαία έχουν επωμιστεί όλων των επιχειρησιακών σχεδίων αποτροπής της διασποράς του κοροναϊού το κρίσιμο εορταστικό τριήμερο, δηλαδή από το Μεγάλο Σάββατο μέχρι και την Δευτέρα του Πάσχα.

Περίπου 1.250 αστυνομικοί θα περιπολούν ανά βάρδια και έχουν λάβει εντολές να έχουν νύχτα – μέρα αναμμένους τους φάρους και να προβαίνουν ανά διαστήματα σε ηχητικά σήματα προκειμένου να δηλώνουν την παρουσία τους.

Στο επίκεντρο των ελέγχων βρίσκονται 1.700 εκκλησίες στην Αττική, εκ των οποίων 100 Ιεροί Ναοί στην Αθήνα.

Οι πρώτες εκτιμήσεις των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. είναι ότι δεν θα υπάρξουν μαζικές συναθροίσεις πιστών έξω από Ιερούς Ναούς την Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο.

Δεν αποκλείουν, όμως, να υπάρχουν κάποιες αυθόρμητες κινήσεις περιφοράς του Επιταφίου ή αφής του Αγίου Φωτός.

Περιπολίες της ομάδας ΔΙΑΣ αλλά και αστυνομικοί με πολιτικά θα ελέγχουν επίσης για ανοιχτές πόρτες εκκλησιών, ιδιαίτερα τη Μεγάλη Παρασκευή και το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου.

Το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα θα υπάρχουν 150 περιπολίες ανά Αστυνομική Διεύθυνση στην Αττική προκειμένου να εμποδίσουν την μετακίνηση σε σπίτια συγγενών και φίλων για τις γιορτές.

Την εποπτεία της τήρησης των μέτρων περιορισμού θα συνδράμουν από αέρος drones και ελικόπτερα. Ήδη οι έλεγχοι έχουν ενταθεί στις εξόδους των εθνικών οδών, τους παραδρόμους και τα διόδια, προκειμένου να αποτραπούν τυχόν απείθαρχοι που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην επαρχία.

Ελεγχοι και σε ιδιωτικούς χώρους

Παράλληλα, στόχος είναι να μην υπάρξουν συναθροίσεις σε σπίτια και εξοχικά, όπου δεν θα τηρούνται οι αποστάσεις και να παραμείνουν όλοι στα σπίτια τους, γι’ αυτό τα μέτρα της Αστυνομίας εστιάζονται κυρίως στην αποτροπή της απομάκρυνσης από τα αστικά κέντρα, των συγκεντρώσεων σε πάρκα και υπαίθριους χώρους, γύρω από χώρους λατρείας, στις αγορές και στους σταθμούς λεωφορείων.

Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανώτατος αξιωματικός, η αστυνομία είναι υποχρεωμένη να επεμβαίνει την ημέρα του Πάσχα ακόμα και σε ιδιωτικούς χώρους όπου ενδεχομένως συγκεντρώνεται κόσμος για το παραδοσιακό ψήσιμο του οβελία, παραβιάζοντας την τήρηση των αποστάσεων.

«Αν υπάρξουν καταγγελίες δεν μπορούμε να μην επέμβουμε, κυρίως με συστάσεις, αλλά εύχομαι να μην χρειαστεί» δήλωσε ο αρμόδιος αξιωματικός και συμπλήρωσε: «Το νομικό πλαίσιο για την διάλυση τέτοιων συναθροίσεων υπάρχει, αλλά είμαι βέβαιος ότι οι συμπολίτες μας θα τηρήσουν όσα υπογραμμίζουν κάθε μέρα οι ειδικοί, ώστε να περάσουμε ανώδυνα και αυτή τη δυσκολία».

Πού έχουν στήνονται μπλόκα

Ειδικά για την Αττική, εκτός από τα διόδια και τους παράδρομους των εθνικών οδών, πού έχουν «σφραγιστεί» ο σχεδιασμός περιλαμβάνει:

– Μπλόκα σε όλους τους οδικούς άξονες που οδηγούν εκτός αστικού ιστού, (λεωφόρο Μαραθώνος, Λαυρίου, Αθηνών- Σουνίου, Παραλιακή, Λεωφόρο Διονύσου, κ.λπ.).

– Έντονη παρουσία έξω από ναούς κυρίως την Μεγάλη Παρασκευή και την Ανάσταση,

– Αυξημένη επιτήρηση από σήμερα, με περιπολίες και μόνιμη παρουσία αστυνομικών στην Βαρβάκειο αγορά, στην Λαχαναγορά και στις περιφερειακές αγορές, σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα τροφίμων και για την τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας,

– Αυστηρούς ελέγχους σε ανοιχτούς χώρους όπως το Ζάππειο, Φιλοπάππου, Πεδίο του Άρεως, Τατόι, άλση και πλατείες, ιδίως την ημέρα του Πάσχα.

Μόλις 15 τα νέα κρούσματα

Σε ό,τι αφορά την πορεία της επιδημίας στη χώρα επιβεβαιώνεται για ακόμη μία ημέρα ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης 15 νέα κρούσματα κοροναϊού στη χώρα μας, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει στα 2.207.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν τρεις θάνατοι με τον συνολικό αριθμό των νεκρών στην Ελλάδα να φτάνει τους 105.

Από τα 2.207 κρούσματα, 569 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 921 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Συνολικά 69 πολίτες νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με διάμεση ηλικία 68 έτη, 13 εκ των οποίων γυναίκες.

Οι νεκροί στην Ελλάδα ανέρχονται σε 105 καθώς ακόμη τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες 24 ώρες.

Ο μέσος όρος των θανόντων ήταν τα 73 έτη ενώ το 79% είχε υποκείμενο νόσημα. Από το σύνολο των νεκρών 29 ήταν γυναίκες ενώ οι υπόλοιποι άνδρες.

Παράλληλα, τόνισε πως με τα τελευταία δεδομένα, η θνησιμότητα παραμένει πολύ υψηλή σε πολλές χώρες. «Στη Ελλάδα η κατάσταση που υπάρχει επιβεβαιώνει η αποτελεσματικότητα των μέτρων που λαμβάνουμε».

Ο χάρτης των κρουσμάτων

Ο ΕΟΔΥ παρουσιάζει τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων του κοροναϊού στη χώρα μας. Η κατανομή γίνεται με βάση τη δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς.

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κοροναϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 16 Απριλίου 2020 (ώρα 15:00).

Τα νέα επιβεβαιωμένα εργαστηριακά κρούσματα της νόσου είναι 15. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.207 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 56.2% άνδρες.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι τρεις το τελευταίο 24ωρο, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 105 θάνατοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 73 έτη.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 69 (81.2% άνδρες). Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Η ακτινογραφία των κρουσμάτων

Από το σύνολο των 2.207 κρουσμάτων, 569 (25.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 921 (41.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 49 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 74 έτη (εύρος 39 έως 95 ετών).

Οι νομοί που έχουν – αναλογικά με τον πληθυσμό τους – πληγεί περισσότερο με πάνω από 50 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού είναι ο νομός Καστοριάς και το Άγιο Όρος.

Με μηδενικά ή και ελάχιστα κρούσματα είναι οι εξής:

Νομός Φωκίδας

Νομός Ευρυτανίας

Νομός Γρεβενών

Νομός Καρδίτσας

H χειρότερη ημέρα

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το γράφημα του Ελληνικού Ινστιτούτου Pasteur, από τις 10 Μαρτίου μέχρι και και σήμερα 16 Απριλίου, η χειρότερη μέρα για την Ελλάδα ήταν στις 2 Απριλίου όταν διαγνώσθηκαν τα περισσότερα θετικά κρούσματα μέχρι τώρα, που ήταν σε αριθμό 129.