Κορωνοϊός: Πώς γίνονται τα κατ’ οίκον τεστ -Η διαδικασία και τα μέτρα προστασίας

Κοινωνία Πολιτική

Από νωρίς το πρωί υπάλληλοι του Ιδιωτικού Μικροβιολογικού Εργαστηρίου Αναφοράς Παστέρ έφταναν σε σπίτια ύποπτων κρουσμάτων για δειγματοληψίες, φορώντας την ειδική στολή και τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας.

Υπάλληλος Ιδιωτικού Εργαστηρίου σε κατ’ οίκον έλεγχο / Φωτογραφία: INTIMENEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ


Αποστολή των Κινητών Ομάδων είναι κατ’ οίκον υπηρεσίες νοσηλευτικής φροντίδας και λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού από πρόσωπα πιθανά κρούσματα κορωνοϊού Covid-19, διαδικασία η οποία από τους ειδικούς χαρακτηρίζεται «κλειδί» για την αποφυγή διάδοσης του ιού στην επόμενη φάση, όταν δηλαδή αρχίσουν να αίρονται σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα.

Η στιγμή που υπάλληλος του Ιδιωτικού Εργαστηρίου λαμβάνει δείγμα από ύποπτο κρούσμα / Φωτογραφία: INTIMENEWS

Σημειώνεται ότι εκτός από την ενεργοποίηση αυτών των 500 Κινητών Ομάδων, με προσωπικό που θα προσληφθεί με τρίμηνες συμβάσεις και δυνατότητα παράτασης για άλλο ένα τρίμηνο, θα ενισχυθεί και το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΟΔΥ με 100 άτομα, συνθέτοντας έτσι ένα πλαίσιο άμεσης δράσης.

Η λήψη δείγματος /Φωτογραφία: INTIMENEWS


Πώς γίνεται η δειγματοληψία
Η λήψη γενετικού υλικού γίνεται με πλαστικό στυλεό με άκρο κατά προτίμηση από πολυεστέρα ή dacron και εφόσον αυτός δεν είναι διαθέσιμος, με πλαστικό βαμβακοφόρο στυλεό. Το επίχρισμα λαμβάνεται με τη βοήθεια γλωσσοπιέστρου από το ανώτερο ή το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα, κυρίως από τις ρινικές κοιλότητες ή τον φάρυγγα. Μετά τη δειγματοληψία ο στυλεός τοποθετείται σε ειδικό σωληνάριο το οποίο σφραγίζεται και πάνω του τοποθετείται ετικέτα με τα στοιχεία του ασθενή. Εν συνεχεία αποστέλλεται προς έλεγχο στο εργαστήριο.

Τα αποτελέσματα του τεστ
Ο χρόνος έκδοσης των αποτελεσμάτων παρουσιάζει μεγάλη διακύμανση. Στην καλύτερη περίπτωση το αποτέλεσμα μπορεί να βγει σε 5-6 ώρες, ενώ δεν αποκλείεται να υπερβεί και τις 7 ώρες.

Καρέ καρέ η διαδικασία του κατ’ οίκον τεστ για κορωνοϊό
Στις επόμενες 7 εικόνες περιγράφεται η διαδικασία που ακολουθείται για να πραγματοποιηθεί ένα κατ’ οίκον τεστ. Από την άφιξη των ειδικών, τη λήψη δείγματος, την αποθήκευση και την αποχώρηση των ειδικών. Σημαντικό είναι ότι τηρούνται αυστηρά όλα τα μέτρα ασφαλείας.

Αφιξη του ειδικού συνεργείο στο σπίτι πιθανού κρούσματος του κορωνοϊού /Φωτογραφία: INTIMENEWS


Κατά την άφιξη του ειδικού συνεργείο στο σπίτι που ενδεχομένως υπάρχει ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας. Ο εν δυνάμει ασθενείς φοράει προστατευτική μάσκα.

Το μέλος του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου προετοιμάζεται βάζοντας προστατευτικά γάντια. Με την άφιξή του φορούσε ήδη μάσκα, ειδικό κράνος και στολή / Φωτογραφία: INTIMENEWS


Το μέλος του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου φτάνοντας στο εκάστοτε σπίτι φοράει πριν την είσοδό του ειδική στολή, μάσκα, ειδικό κράνος και ένα ζευγάρι γάντια. Πριν ξεκινήσει η διαδικασία λήψης δείγματος φοράει και δεύτερο ζευγάρι γάντια, καθώς και ιατρική ποδιά.


Ακολουθεί η διαδικασία λήψης δείγματος προς εξέταση για κορωνοϊό, η οποία γίνεται με πλαστικό βαμβακοφόρο στυλεό. Στην συνέχεια, μετά τη δειγματοληψία ακολουθεί η προσεκτική αποθήκευση του δείγματος σε ειδικό σωληνάριο. Μετά τη δειγματοληψία ο στυλεός τοποθετείται σε ειδικό σωληνάριο.
Ακολούθως αποθηκεύεται το σωληνάριο σε ειδικό κουτί.
Κατά την αποχώρηση του συνεργείου ελέγχου από το σπίτι, η ιατρική ποδιά αφαιρείται, καθώς και ό,τι χρησιμοποιήθηκε κατά τη δειγματοληψία και απορρίπτεται σε ειδική σακούλα για ιατρικά απορρίμματα. Στο ένα χέρι το ειδικό κουτί αποθήκευση του δείγματος και στο άλλο η σακούλα με τα ιατρικά απόβλητα (ποδιά, εργαλεία λήψης δείγματος) /
Την ίδια διαδικασία κάνουν και τα 500 συνεργεία που πλέον προχωρούν και σε κατ’ οίκον τεστ για κορωνοϊό.


Πηγή: iefimerida.gr

Φωτογραφίε: INTIMENEWS