του Νίκου Μπατσίλα
Ελλάδα στην εποχή του κορονοϊού. Από «δακτυλοδεικτούμενο» παράδειγμα προς αποφυγή σε υπόδειγμα μίμησης.
Η συνειδητοποίηση της εμπειρίας που διάγουμε εδώ και 1 περίπου μήνα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Καθόλου εύκολη υπόθεση…. Εύστοχα χθες διακωμωδούσαμε την όλη κατάσταση ευχόμενοι να αποτελούσε ένα πρωταπριλιάτικο ψέμα.
Κι αν είναι αντικειμενικά δύσκολη η σύλληψη και αποδοχή του εγκλεισμού, της απομόνωσης, της στέρησης της εργασίας, της διά ζώσης επικοινωνίας, της αυθόρμητης εξόδου από τα σπίτια μας …πόσο μάλλον δυσκολότερη η διαχείριση της αντιμετώπισης της πανδημίας πολυεπίπεδα.
Διαχείριση για την αποφυγή της διασποράς, διαχείριση για την βελτιότερη παροχή περίθαλψης των κρουσμάτων ή των υπό διερεύνηση πιθανών νοσούντων, πρόβλεψη για το επείγον παρόν,προγραμματισμός για το εγγύς και απώτερο μέλλον σε επίπεδο οικονομίας, κοινωνικής συνοχής, συνεκτίμησης των δεδομένων ανά τον κόσμο και των επιρροών τους στη χώρα.
Ποιος, όμως, θα το περίμενε πως η «πτωχή και ταλαίπωρος Ελλάς» με αρνητικό πρόσημο σε διαχείριση κρίσεων, τώρα να παίρνει στον έλεγχό της ΑΡΙΣΤΑ. Όποιος δεν θέλει να το δει αυτό εθελοτυφλεί. Εντασσόμαστε στις χώρες που εμφάνισαν ταχύτατα αντανακλαστικά και ως τώρα (πλην ελαχίστων αναπόφευκτων εξαιρέσεων) όλοι πειθαρχούν σχεδόν ευλαβικά στις υποδείξεις των ειδικών.
Βρισκόμαστε εν μέσω μίας πανδημίας που παρόμοιά της δεν γνώρισε ο πλανήτης τα τελευταία 100 χρόνια. Χώρες μεγαθήρια καταμετρούν καθημερινά χιλιάδες κρούσματα και τριψήφιους αριθμούς θυμάτων σε καθημερινή βάση. Συστήματα υγείας που φάνταζαν ικανά να υπερκεράσουν οποιαδήποτε υγειονομική πρόκληση σωριάζονται σαν τραπουλόχαρτα.
Κι εμείς σ’ όλη αυτή την πρωτοφανή παγκόσμια αρρυθμία προσφέρουμε μαθήματα crisis management. Και τον αριθμό των επιβεβαιωμένων νοσούντων τον κρατάμε χαμηλά και τον αριθμό των θυμάτων επίσης.
Σε αντίλογο κάποιων που θα σπεύσουν να δηλώσουν πως τα κρούσματα είναι πολύ περισσότερα και ότι θα μπορούσαν να ληφθούν προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα πιο γρήγορα θα απαντήσω πως για το πρώτο ισχύει η παρατήρηση και για τις λοιπές χώρες με τις οποίες γίνεται η σύγκριση, για το δεύτερο πως «εχθρός του καλού το καλύτερο»
Ας εστιάσουμε στο τώρα, στο επείγον παρόν, στον Ενεστώτα με ένα μικρό- προς το παρόν- παράθυρο για το κοντινό μέλλον.
Η αλήθεια, λοιπόν, γι’ αυτό το hot issue της παροντικής κατάστασης είναι πως αριστεύουμε. Και μάλιστα ο έπαινος δεν είναι ναρκισσιστικός και εξ υμών εκπορευόμενος και εμπορευόμενος.
Η γαλλική Le Figaro εγκωμίασε τον «αρχιστράτηγο» κατά της επιδημίας Σωτήρη Τσιόδρα αναφέροντας ότι «χάρη σ’ αυτόν, οι Έλληνες έχουν αποφύγει να συνομιλήσουν με το θάνατο». Η Daily Telegraph διθυραμβικά επεσήμανε «Παράδειγμα προς μίμηση η ψύχραιμη συμπεριφορά των Ελλήνων στον κορωνοϊό». Το CNN Travel απαρίθμησε 10 λόγους που μας διαφοροποιούν από τους άλλους λαούς στην εκπληκτική μας συμμόρφωση στους επιβαλλόμενους νόμους της καραντίνας.
Πριν από κάποια χρόνια η χώρα μας βίωνε μια κρίση που την ταλάνισε για μία περίπου δεκαετία. Τότε ήμασταν ο «απόκληρος» Ευρωπαϊκός εταίρος, ο ασυμβίβαστος, απείθαρχος και προς αποφυγή λαός.
Σήμερα η εικόνα έχει αλλάξει άρδην και ας μην θέλουν ορισμένοι να το παραδεχτούν επιμένοντας στο άκαιρο blame game.
Δώσαμε μία αποστομωτική απάντηση στον Ερντογάν συστρατεύοντας την Ευρώπη στον Έβρο ενώ ταυτόχρονα βήμα βήμα θωρακίζαμε τη χώρα από πιθανή ανεξέλεγκτη διασπορά της πανδημίας του Κορωνοϊού. Κι αυτό το καταφέραμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, Κυβέρνηση, Σώματα Ασφαλείας,Υγειονομικό Προσωπικό, Στρατός, Λιμενικό και πάνω από όλα ο απλός Έλληνας πολίτης, σε πείσμα καιροσκόπων του εσωτερικού και εξωτερικού μετώπου.
Οι συνωμοσιολόγοι παντός τύπου, οι κατασκευαστές πολιτικής καριέρας πάνω σε κρίσεις, οι καταστροφολόγοι της επόμενης μέρας, οι ελαφρά τη καρδία κινδυνολόγοι, οι διακινητές των fake news ας ψάξουν επιτέλους τούτη την ώρα άλλους τρόπους να βελτιώσουν το βαθμό στο ηλεκτρονικό τους προφίλ και την εν γένει ανασφάλειά τους.
Η Ελλάδα τους 2 τελευταίους μήνες στηριζόμενη σε παραδοσιακές της αξίες όπως η ομοψυχία, η αλληλεγγύη και η ενότητα τα καταφέρνει. Η Ελλάδα #μένει σπίτι και ενισχύει την άμυνά της στον αόρατο εχθρό. Η Ελλάδα από αυτή την δοκιμασία μπορεί να βγει πιο δυνατή, πιο ενωμένη και να διαχειριστεί και τις επόμενες προκλήσεις. Προς το παρόν προέχει η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Και σ’ αυτή την πρόκληση δεν κάνουμε εκπτώσεις με τίποτα και για κανένα αντίτιμο.
*Ο Νίκος Μπατσίλας είναι κλασικός φιλόλογος