Σπύρος Κουλκουδίνας: «Η πρόταση για την ανάπτυξη του Ολύμπου μπαίνει σε μια μεγάλη δημόσια συζήτηση. Όλοι μαζί, ενωμένοι, μπορούμε να φέρουμε αποτέλεσμα»

Περιβάλλον Τουρισμός

Πραγματοποιήθηκε χθες η ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Ορεινών Περιοχών της Βουλής, στην οποία συζητήθηκε η πρόταση του Βουλευτή Πιερίας κ.Σπύρου Κουλκουδίνα για την ανάπτυξη του ορεινού όγκου και των περιοχών του Ολύμπου.

Ο κ.Κουλκουδίνας στην ομιλία του, ευχαρίστησε  τον Πρωθυπουργό, που ήταν ο πρώτος με τον οποίο συζήτησε και στον οποίο παρουσίασε τη συγκεκριμένη πρόταση, για το αμέριστο και έντονο ενδιαφέρον του.

Όπως είπε ο κ.Κουλκουδίνας, η πρότασή του αποτελεί βάση συζήτησης ενός φιλόδοξου σχεδίου που μπορεί να συμβάλλει στην οικονομική, τουριστική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής του Ολύμπου και ταυτόχρονα να αποτελέσει ένα πιλοτικό αναπτυξιακό σχέδιο για όλους τους ορεινούς προορισμούς της χώρας

Αναφέρθηκε στην πρόταση του για την ανάπτυξη του Ολύμπου, που απαρτίζεται από 12 σημεία:

1ον)  Ένα νέο θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο για την ίδρυση τουριστικών μονάδων στην περιοχή που μπορεί να αφορούν καταλύματα, κατασκηνώσεις, glambing, υποδομές θρησκευτικού τουρισμού.

2ον) Η αναβάθμιση των 8 καταφυγίων που υπάρχουν στον εθνικό δρυμό για να ενισχυθεί η δυναμικότητα τους.

3ον) Η διαμόρφωση χρηματοδοτικών προγραμμάτων για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του ορεινού τουρισμού για την ανάπτυξη επενδυτικών πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων, που επιτρέπονται με βάση το Προεδρικό Διάταγμα που έχει δημιουργηθεί για την περιοχή.

4ον) Η αναπαλαίωση παραδοσιακών οικισμών και κτιρίων στον ορεινό όγκο του Ολύμπου.

5ον) Η υλοποίηση έργων αποκατάστασης και ανάδειξης μονοπατιών.

6ον) Η αναβάθμιση του οδικού δικτύου και η βελτίωση της προσβασιμότητας στις προστατευόμενες περιοχές του Ολύμπου.

7ον) Η δημιουργία κέντρου τουριστικής ενημέρωσης και πληροφόρησης για τους επισκέπτες στην περιοχή αλλά και ηλεκτρονικού κόμβου.

8ον) Νέο σύστημα διάσωσης αλλά και κανόνων για την προσβασιμότητα στους ορεινούς όγκους,σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

9ον) Καθιέρωση ειδικού σήματος πιστοποίησης για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του αγροτουρισμού και του ορεινού τουρισμού.

10ον) Κίνητρα για τη δημιουργία  επιχειρηματικών συνεργασιών και συγχωνεύσεων επιχειρήσεων για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων αγροτουρισμού, ορεινού τουρισμού, θρησκευτικού τουρισμού.

11ον) Διαμόρφωση δικτύων χιονοδρομικού, ορειβατικού, ποδηλατικού, περιπατητικού και αθλητικού τουρισμού στην περιοχή.

12ον) Δημιουργία Σχολών Ποιμενικής, Κτηνοτροφίας και Τυροκομίας για την εκπαίδευση νέων αγροτών στην περιοχή.

Ο κ.Κουλκουδίνας θα προχωρήσει σε παρεμβάσεις σε όλα τα αρμόδια υπουργεία εξειδικεύοντας με λεπτομέρειες κάθε πρόταση και αναλαμβάνοντας νέες κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες.

Στη συνεδρίαση έδωσαν το παρών, άκουσαν τις προτάσεις του κ.Κουλκουδίνα και των φορέων της Πιερίας και τοποθετήθηκαν οι:

-Χρήστος Τριαντόπουλος, Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας,

-Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου, Υφυπουργός Ανάπτυξης,

-Γεώργιος Στρατάκος, Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,

-Μύρων Φλουρής, Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης του Υπουργείου Τουρισμού,

– Κώστας Τριάντης, Διευθύνων Σύμβουλος Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας,

 -Τώνια Μοροπούλου, Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΜΠ, Επικεφαλής προγραμμάτων αειφόρου ανάπτυξης.

Οι εκπρόσωποι φορέων της Πιερίας που συμμετείχαν στη συνεδρίαση καταθέτοντας σημαντικές προτάσεις και επισημάνσεις ήταν οι:

-Σοφία Μαυρίδου, Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας

-, Ευάγγελος Γερολιόλιος, Δήμαρχος Δίου Ολύμπου

– Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Πιερίας,

– Τριαντάφυλλος Μπίτος, Διευθυντής Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Ολύμπου

-Γεώργιος Καραλής, Πρόεδρος Πιερικού Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής.

-π. Βαρνάβας Λεοντιάδης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος