Στην παρουσίαση του νέου Ψηφιακού Σχολείου συμμετείχε ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, κ. Αλατζόγλου Αθανάσιος στο Γυμνάσιο με Λυκειακές τάξεις στα Ριζώματα Ημαθίας, την Παρασκευή 17 Μαίου 2024.
Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη και την Υφυπουργό, Ζέττα Μακρή. Οι βασικές πρωτοβουλίες αφορούν τον επανασχεδιασμό και την αναβάθμιση της πλατφόρμας MySchool, ενώ, θα υπάρχει παράλληλη λειτουργία μίας νέας πλατφόρμας (eParents) που θα απευθύνεται σε γονείς και κηδεμόνες, αλλά και λειτουργία του Ψηφιακού Φροντιστηρίου.
Το ψηφιακό φροντιστήριο θα μπορούν να το χρησιμοποιήσουν μαθητές απομακρυσμένων περιοχών αλλά και όσων οι οικογένειές τους δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν το κλασικό φροντιστήριο. «Επανάσταση στην Παιδεία και στον τρόπο διεξαγωγής του μαθήματος», χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την ψηφιακή μεταρρύθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας που υλοποιείται, κατά την παρουσίαση του Ψηφιακού Σχολείου και για πρώτη φορά του Ψηφιακού Φροντιστηρίου και άλλων δράσεων.
Όπως είπε ο υπουργός παιδείας το ψηφιακό φροντιστήριο θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το Σεπτέμβριο θα αφορά μαθητές από την πρώτη δημοτικού μέχρι και την τρίτη λυκείου και μέχρι τώρα υπάρχει διαθέσιμο υλικό για τα μαθήματα της γλώσσας και των μαθηματικών, το οποίο συνεχώς εμπλουτίζεται.
Για τους γονείς θα λειτουργήσει η εφαρμογή e-parents, ώστε να μπορούν να ενημερώνονται σε πρώτη φάση για τις απουσίες, τη βαθμολογία των μαθητών και τις ανακοινώσεις των σχολείων. Θα λειτουργήσει το ψηφιακό βιβλίο πράξεων του συλλόγου διδασκόντων, θα γίνονται διαδραστικά μαθήματα και θα εμπλουτιστεί το εκπαιδευτικό υλικό με πίνακες και άλλα μέσα.
Η παρουσίαση του ψηφιακού φροντιστηρίου έγινε πρώτα σε μία τάξη μαθητών και στη συνέχεια ενώπιον μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων που εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την όλο και μεγαλύτερη χρήση της νέας τεχνολογίας στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Ο κ. Μητσοτάκης συμμετείχε σε πάνελ με δυο μαθητές, την διευθύντρια του σχολείου, κα. Τζουνοπούλου Παναγιώτα και μία γονέα , η οποία υποδέχτηκε με μια μαντινάδα τον πρωθυπουργό « Είναι μεγάλη πρόκληση, για όλους στην παιδεία, πάμε να ιδρύσουμε, τα σύγχρονα σχολεία». Εκεί ανέφερε ότι ο ίδιος πήρε για πρώτη φορά υπολογιστή στο δεύτερο έτος του πανεπιστημίου και επειδή δεν δέχονταν τις εργασίες του χειρόγραφες ήταν αναγκασμένος να τις δακτυλογραφήσεις στη γραφομηχανή μέχρι τότε.. «Πρωταγωνιστής της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι ο δάσκαλος και ο καθηγητής, το κυριότερο συστατικό της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι οι σχέσεις που αναπτύσσει ο εκπαιδευτικός με τον μαθητή. Αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ. Αυτό το οποίο ερχόμαστε να κάνουμε σήμερα είναι να κάνουμε ευκολότερη τη δουλειά τους», τόνισε ο Υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης. Η ψηφιακή μεταρρύθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη είπε η Υφυπουργός Παιδείας Ζέτα Μακρή. Ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, τόνισε ότι όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και ανέφερε ότι από το Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπονται 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ για 25 έργα στο χώρο της Παιδείας και από αυτά 232.000.000 για το Ψηφιακό Σχολείο.
Στην παρουσίαση παρέστησαν επίσης οι βουλευτές Ημαθίας, Α. Βεσυρόπουλος, Τ. Μπαρτζώκας & Λ. Τσαβδαρίδης, ο Περιφερειακός Δ/ντης Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας, κ. Αλέξανδρος Κόπτσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ημαθίας, Κ. Καλαϊτζίδης, η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, περιφερειακοί σύμβουλοι και αντιδήμαρχοι Δήμου Βέροιας.
Τέλος, ευχαριστούμε θερμά τους εκπαιδευτικούς Νικολάου Γεώργιο, Καραφώλα Ευπραξία, Κουικόγλου Αθηνά, Ατσαλιού Σοφία, Κουφοπούλου Σουλτάνα, Δημόπουλο Δημήτριο και Λιαμόπουλο Δημήτριο, οι οποίοι χάρη στην πολυετή ενασχόληση τους, εμπειρία και ζέση συνέβαλαν στην επιτυχή ολοκλήρωση της παρουσίασης του ψηφιακού σχολείου, εκπροσωπώντας επάξια τον κλάδο μας αναδεικνύοντας την επιμελή φροντίδα που απολαμβάνουν οι μαθητές μας.