Επίσκεψη της γραμματέως της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ Ευαγγελίας Λιακούλη στη ΔΕΥΑ Κατερίνης

Κοινωνία Πολιτική

Η σημασία της διαφύλαξης του δημόσιου χαρακτήρα του νερού και η παραμονή της αρμοδιότητας των υπηρεσιών ύδρευσης στην τοπική αυτοδιοίκηση καθώς και η θεσμική υπόσταση των ΔΕΥΑ ήταν μεταξύ των ζητημάτων που κυριάρχησαν κατά τη διάρκεια συνάντησης εργασίας, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο επίσκεψης της γραμματέως της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελίας Λιακούλη στα γραφεία της ΔΕΥΑ Κατερίνης.

Στη συνάντηση που έγινε το απόγευμα της Παρασκευής 2 Φεβρουαρίου 2024,  παρόντες ήταν ο δήμαρχος Κατερίνης Ιωάννης Ντούμος, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Σάββας Οφείδης και τα μέλη του Δ.Σ. Άρης Κασιμίδης, Γιώργος Κοκκαβίδης, Ευαγγελία Παλάγκα, Λευτέρης Παγωνίδης καθώς και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Δίου – Ολύμπου Βασίλης Βροχαρίδης. Την κ. Λιακούλη συνόδευε το μέλος της Ν.Ε. Πιερίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Σιαμάτρας.

Η κ. Λιακούλη εξέφρασε τη στήριξη του κόμματός της στα αιτήματα των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης για θεσμική και οικονομική αυτοτέλεια καθώς και την αντίθεση του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής στο επικείμενο νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση, που όπως είπε καταργεί τις ΔΕΥΑ, σημειώνοντας ότι αφορά σε ένα προδιαγεγραμμένο σχέδιο ανατροπής όλων όσων γνωρίζαμε για τη διαχείριση υδάτων και έχει ως στόχο να οδηγήσει στην παράδοση του δημόσιου κοινωνικού αγαθού του νερού στα χέρια ιδιωτών.

Από την πλευρά του ο κ. Ντούμος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι κυρίως στην οικονομική αυτοτέλειά τους και υπογράμμισε την ανάγκη να μην αφαιρεθεί σε καμία περίπτωση η αρμοδιότητα της διαχείρισης των υδάτων από την τοπική αυτοδιοίκηση. Επιπλέον, σημείωσε ότι ο στόχος της νέας διοίκησης του Δήμου Κατερίνης,  σε συνεργασία με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ, είναι να καταστεί η επιχείρηση βιώσιμη και να λειτουργήσει με διαφάνεια και αξιοκρατία τα επόμενα χρόνια. Τέλος, ζήτησε από την κ. Λιακούλη να συμβάλλει με τη θεσμική της ιδιότητα στη στήριξη του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Οφείδης, αναφερόμενος στις νομοθετικές αλλαγές που προωθούνται από την κυβέρνηση για τη συγχώνευση των ΔΕΥΑ, είπε μεταξύ άλλων ότι επιχειρείται ένας ακρωτηριασμός και συγχρόνως μία υποβάθμιση των ΔΕΥΑ και εξέφρασε την ανησυχία του για την προσπάθεια αφαίρεσης από την αυτοδιοίκηση της αρμοδιότητας της διαχείρισης των υδάτων. Επίσης, υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχιστεί ο αγώνας για τη  διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα του νερού και της παραμονής του ως ένα κοινωνικό αγαθό προσβάσιμο από όλους, σε συνδυασμό με την προστασία των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων στις ΔΕΥΑ και πρόσθεσε ότι σε κάθε περίπτωση οι Δήμοι θα πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο στη διαχείριση των υδάτων.