Και οι λέξεις φλέβες είναι. Μέσα τους αίμα κυλάει.(Γιάννης Ρίτσος)
Η υγεία, η ασθένεια, ο πόνος, η καλοσύνη, η αγάπη, η ενσυναίσθηση, η ευαισθησία και η προσφορά στον συνάνθρωπο, ήταν το απαύγασμα της εκδήλωσης που πραγματοποίησε το Δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης «Βοηθών Νοσηλευτών Γενικής Νοσηλείας» του Υπουργείου Υγείας και του Γ.Ν. Κατερίνης, με θέμα «Η Υγεία και η ασθένεια στη λογοτεχνία».
Ήταν μια εκδήλωση η οποία θα μείνει ανεξίτηλη στο μυαλό όσων είχαν την χαρά να την παρακολουθήσουν.
Από τους καταρτιζόμενους του ΔΙΕΚ, παρουσιάστηκαν ποιήματα και αποσπάσματα έργων Ελλήνων και ξένων λογοτεχνών, που περιλαμβάνουν λέξεις και έννοιες που αφορούν την υγεία και την ασθένεια.
Η διευθύντρια του ΔΙΕΚ κ. Κατερίνα Μαρβάκη, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους τονίζοντας στον χαιρετισμό της ότι “η εκδήλωση δεν αποποιείται των δύο βασικών αξόνων της υγείας και της ασθένειας, διανθίζοντάς τα με τη λογοτεχνία. Τη λογοτεχνία που εξευγενίζει την ψυχή και τις ανθρώπινες συμπεριφορές. Πολλές μελέτες άλλωστε επιβεβαιώνουν τη συμβολή των τεχνών, της μουσικής, της ποίησης στην ίαση του ανθρώπου… Στόχος μας είναι η εξωστρέφεια με δράσεις που συμβάλλουν στον κοινωνικό ρόλο του ΔΙΕΚ αλλά και την πολυεπίπεδη συμμετοχικότητα. Ο πολιτισμός είναι θεμέλιο ανάπτυξης και μετάβασης στην επόμενη μέρα, με την υγεία προτεραιότητα κατά το “νους υγιής εν σώματι υγιεί…”.
Στην ομιλία του ο εκπαιδευτικός του ΔΙΕΚ ποιητής και συγγραφέας κ. Θεοχάρης Μπικηρόπουλος, επεσήμανε ότι: ” Καλή υγεία σημαίνει ευτυχία και ευτυχία στη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα, σημαίνει ποιότητα ζωής, με την αγωγή υγείας, την ποιότητα παροχής υπηρεσιών υγείας, την σωστή υγιεινή, την άσκηση, τις κοινωνικές σχέσεις, την ενσυναίσθηση, τον εθελοντισμό, την αλληλεγγύη, την αγαστή συνεργασία και πολλά άλλα και βέβαια την καλλιέργεια του πνεύματος, αυτό το “κάτι τις”, την τροφή που χρειάζεται να δίνουμε όχι μόνο στο σώμα μας, αλλά και στην ψυχή μας. Εμείς οι εκπαιδευτικοί δεν προσπαθούμε, μόνο να διδάξουμε αλλά και να εμπνεύσουμε τους μαθητές μας να γίνουν καλοί επαγγελματίες, αλλά κυρίως καλοί άνθρωποι σε ένα δύσκολο από κάθε πλευρά επάγγελμα, που δεν είναι επάγγελμα αλλά λειτούργημα”.
Ακολούθησε από τους καταρτιζόμενους η απαγγελία ποιημάτων των: Τίτου Πατρίκιου, Χρήστου Εμμανουηλίδη, Τσιμάρα Τζανάτου, Αργύρη Ολοκτσίδη, Ζωής Καρέλλη, Κωνσταντίνου Καβάφη, Ντίνου Χριστιανόπουλου, Γιάννη Βαρβέρη, Κωνσταντίνου Λουκόπουλου, Πέρθας Καλέμη, Ελένης Αρτεμίου -Φωτιάδου, Κατερίνας Αγγελάκη – Ρουκ, Αντώνη Σκιαθά, Kικής Δημουλά, Anne Sexton, Κατερίνας Γώγου, Θεοχάρη Μπικηρόπουλου, Τόλη Νικηφόρου και αποσπάσματα από έργα των Αλμπέρ Καμύ και Εντουάρντο Γκαλεάνο.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης, έπαιξε με την κιθάρα του γνωστές μπαλάντες ο εκπαιδευτής του ΔΙΕΚ κ. Γιώργος Μαχαιράς, ενώ με τη φροντίδα της εκπαιδεύτριας κ. Τάνιας Λίαπη, οι μαθήτριες της «Νέας Σχολής Χορού και Μπαλέτου Κατερίνης, Φούλας Σαλασίδου», εντυπωσίασαν το κοινό με τη χορογραφία “σύγχρονου χορού” που παρουσίασαν.
Η εκδήλωση καταγράφεται ως ένα πολιτιστικό γεγονός που άφησε ένα διαφορετικό “ιαματικό” αποτύπωμα στους παρευρισκόμενους αλλά και τους συμμετέχοντες από το ΔΙΕΚ